Lehtimäen Hiidenkivi, Nurmijärvi

Äkkinäinen olisi voinut lannistua, kun reissun ensimmäinen Hiidenkivi osoittautui vain puoliksi odotusten mukaiseksi. Toki olin päässyt katsomaan tuota Aleksis Kiveä innoittanutta kiveä, mutta läpikuljettavan luolan alleen kätkenyt lohkare oli edelleen löytämättä.

Nöyrin mielin siis kaivoin kännykää esiin ja tutkin aineistoja. Työ osoittautui menestyksekkääksi ja kohta olin taas oikealla polulla. Vahvan intuitiivisen oletuksen sijaan luotin tällä kertaa faktatietoon ja kohta netisä kaivetut koordinaatit olivat reittipisteenä kartalla. Etäisyys ei ollut onneksi valtavan paha, joten muitta mutkitta otin kurssin kohti Hiidenkiveä.

Lehtimäen Hiidenkiven löytämistä ei voi pitää ylivertaisena urakkana. Järkäle kun seistä tönöttää kallion päällä aivan tien vieressä. Saavutettavuuden varmistaa vain muutaman kymmenen metrin päästä löytyvä parkkipaikka, johon kivi näkyy erinomaisesti. Siitä alkaa lyhyt kipuaminen ylös loivaa rinnettä. Kävelyn aikana ehtii hahmottamaan kiven upeat mittasuhteet. Mistään pikkumurikasta ei todellakaan ole kysymys.

Luolan suuaukkoa ei paljoa tarvitse hakea. Samalla totesin, että kohteen helppo saavutettavuus on myös harmillinen juttu. Rauhoitetussa kivessä kun näkyi jälkiä spraymaalista ja olipa paikalla paljon jalanjälkiä selvempi merkkejä ihmisen läsnäolosta. Häpeällistä, miten noin hienoa paikkaa ei pystytä kohtelemaan sen arvon mukaisesti.

Sadatellen kumarruin ja kömmin sisälle luolaan. Alkupäästään sillä oli leveyttä pari metriä ja korkeutta saman verran. Pian se kuitenkin kapeni noin puoleentoista metriin ja korkeuden osalta muutos oli jokseenkin sama. Parisen metriä myöhemmin luolan kallio lattia putoaa jyrkästi reilut puolimetriä ja heti kohta luola kaartaa loivasti, mutta päättäväisesti: sen läpi ei näy. Kaikkiaan luolalla on pituutta kymmenisen metriä. Läpikuljettavana se ei nostata aivan huipputunnelmaa, mutta ehdottomasti näkemisen arvoinen se on.

Kohde saa isot plussat suuresta lapsiystävällisyydesään. Paikalle on helppo löytää, maasto ei ole ylivertaista ja suuret mittasuhteet varmistava, että paikka on todellinen elämys perheen pienimmille. Onpahan kiven päälle kipuamista avittamaan rakennettu vielä tikkaantapaisetkin.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6706758 E 376923

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.