Aleksis Kiven Hiidenkivi, Nurmijärvi

…yhä likemmäs läheni heitä hirveä töminä ja möry. Mutta kaikui taasen Aapon huulilta surkeasti kiljuva huuto: ”Hiidenkivelle, Hiidenkivelle! ” Ja tarkoitti hän erästä kiveä, valtaisen suurta, joka seisoi kolkossa korvessa. Sitä kohden kiirehtivät nyt veljekset, seisoivat pian sen juurella, ja leimauksina vilkaisivat niin miehet kuin koirat sen harjalle ylös. Kauas tuoksahtivat sammaleet, koska heidän kouransa kaappasivat kiven kulmista kiinni; heidän kyntensä iskivät lujemmin, tarkemmin ja terävämmin kuin koskaan ilveksen väärät kynnet.

Tämän talven lumien ensimmäinen retki sai innoituksen suusanallisesta vihjeestä. Vinkkaaja tiesti kertoa, että Nurmijärven pohjoispuolelta löytyisi kivenlohkare, joka oli paikallisen julkisuuden sijaan ponnistanut laajempaan tietoisuuteen. Kiitokset tuosta maineesta kuuluvat Aleksis Kivelle, joka ammensi inspiraationsa lähiympäristöstään. Nyt minä olin etsimässä tuota Hiidenkiveä, jolle seitsemän veljestä oli kirjoitettu kipuamaan.

Taustoja selvitellessä tuli Nurmijärveä ja Hiidenkiveä googlatessa vielä vastaan varsin komea näky. Valtaisa lohkare, jonka läpi meni vielä kymmenmetrinen luolakin. Tuota näkymä minä sitten maastossa koetin katseellani hakea kun kävelin pitkin lumista tienpohjaa. Kohta merkittyjen koordinaattien lähestyessä edessä näkyi nuotiopaikan tapainen, kehä, joka oli kasattu suurista rungoista. Sen vieressä oli lohkare, metriä korkea ja nelisen kantiltaan.

Jatkoin eteenpäin, mutta en löytänyt muuta kuin peltoa ja metsää. Tuo istumapaikan viereinen kivi oli ainoa, jota paikalta löytyi. Niinpä palasin lähdeaineiston pariin. Lopulta tulin siihen tulokseen, että Hiidenkiviä piti olla Nurmijärvellä enemmän kuin tuo löytämäni. Innostuksissani luulin, että niitä oli yksi ainoa ja olin siis turhaan hakenut toisaalla sijaitsevaa kohdetta. Sen sijaan löytämäni kivi oli juuri tuo, joka Aleksis Kiveä oli innoittanut. Mielikuvitusta herralla on ollut ja kyky suurennella asioita. Vaan niinpä hyvässä fiktiossa tulee ollakin.

Varta vasten ei paikalle kannata tulla, mutta pysähtyä toki kannattaa, jos ohi sattuu liikkumaan. Hyvänä syynä voisivat olla esimerkiksi muut Nurmijärven luonnonnähtävyydet Hiidenkiven etunenässä. Nurmijärveltä löytyy useampikin kilpaileva Hiidenkiveä. Hiidenkivi on myös Kiljavannummelta. Erään tarinan mukaan Hiidenkivi oli Raalan kartanon mailla, mutta päätyi murskattuna Raalan koulun kivijalkaan. Toiset kertovat sen olevan siellä vieläkin.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6711047 E 381435

3 replies
 1. Pekka Lassila
  Pekka Lassila says:

  Hiidenkivi ei päätynyt arvelujen mukaan Raalan vaan Karhunkorven koulun laajennuksen kivijalkaan. Muitakin arveluja hiidenkiven esikuvasta on.
  Eiko se ollut Viertolan härkä, jota hiidenkiven päälle juostiin pakoon. Viertolan esikuvana pidetään Raalan kartanoa, ja siinä mielessä Raalan tienoilta ehkä parhaiten kiveä voisi etsiä. Aiheesta löytyy useampia tulkintoja eri lähteistä. Kiinnostavaa on joka tapauksessa selvitellä tällä tavalla maastossa kirjallisuudessa esiintyviä paikkoja ja niiden esikuvia. Se on yksi hyvä syy lähteä liikkeelle.
  Vastaavalla lähestymistavalla joku voisi meloa tai sukeltaa vaikkapa ankeriaan oletetun reitin Hiidenvedeltä kutualueille Sargassomerelle. Luulen, että sitä reittiä ei ole vielä koluttu.

  Vastaa
 2. Huttusen Antti
  Huttusen Antti says:

  Kyllä vaan. Mielenkiintoista tutkittavaa piisaa paljon. Vaan saattaa olla, että ennen Sargassonmerta menee näissä kotimaisissa vielä jokunen vuosi 😉 Vaan olisihan tuo mielenkiintoista tietää vaikkapa sen, 4.5-kiloisen ankeriaan tarina, joka aikanaan pitkäsiimmamme nappasi. Vaan se on toinen tarina se.

  Vastaa
 3. Jarmo Minkkinen
  Jarmo Minkkinen says:

  Itse Tuusulassa asuneena olen kuullut kivestä seuraavan tarinan: Hyrylän entisen jo puretun vesitornin vieressä eteläpuolella on myös iso siirtolohkare, jonka luokse pääsee helposti jättämällä auton vesitornin mäelle parkkiin esim Vanhan Unkan pihaan tai viereiselle alueelle ja kävelemällä pari sataa metriä metsän eteläpuolista entistä autotietä. Tämän kiven tekee mielenkiintoiseksi se tosiseikka, että alue on nimeltään Härispuisto (eli härkäpuisto), aikoinaan toiminut siis härkien laitumena. Aivan vierestä löytyy myös ns Miinanmökki (Sysimiiluntien ensimmäisessä mutkassa keskimmäinen talo Vanhan Unkan alapuolella). Miinahan esiintyy Kiven kirjoissa ja oli piika, jonka luona myös Aleksis Kivi pistäytyi aika-ajoin, kukin voi arvailla tykönään, millaisista lukukinkereistä olikaan kyse… Ja matka veljensä mökille (eli A. Kiven kuolinmökille) on vain pari kilometriä suoraa tietä Palojoelta tullessa…

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.