Riisitunturi, talviretkeilijän paratiisi

Talviretkeilijän paratiisiksi kutsuttu Riisitunturin kansallispuisto sijaitsee Posiolla Etelä-Lapissa. Kun etukäteen tiedustelin Oulangan luontokeskuksesta, minne meidän kannattaisi suunnata lumikenkäretkelle, suositeltiin Riisitunturia lämpimästi.

Niin koittivat välipäivät ja automme suuntasi Rukan mökiltä ensin välinevuokraamoon ja sitten neljät lumikenkäparit takakontissa kohti Riisitunturin kansallispuistoa. Kansallispuiston portille saapuessamme pakkanen huiteli lähes kahdessakymmenessä asteessa ja keskitalven kirkas aurinko kurkisteli kapeiden kuusien lomasta.

Lumikenkäily oli meille kaikille aivan uusi juttu ja välineet iskettiin jalkaan naurun säestyksellä. Onko nämä nyt varmasti oikein? Tuntuupa hassuilta!

Ja niin joukkomme lähti liikkeelle. Kiersimme 4,3 kilometrin pituisen Riisin rääpäsy -rengasreitin, jonka varrelle osuu muun muassa Riisitunturin autiotupa ja Riisitunturin huippu. Uusi liikkumistapa tuli äkkiä tutuksi. Lumikengät tuntuivat helpoilta ja tukevilta. Polulla oli ollut paljon kulkijoita, joten jos tahtoi kokea Aaro Hellaakosken ”vapaa on vain umpihanki” -tunnelmia, täytyi ottaa omia lumikenkäspurtteja polun vierellä.

riisitunturi-3

Laskeva aurinko värjäsi tykkylumisten puiden latvat vaaleanpunaisiksi. Kaukana näkyivät Rukan valot, mutta silti tuntui, että olimme keskellä erämaata. Joulukuun lopussa luonto oli rikkumattoman hiljaa. Jos pysähtyi kuuntelemaan, ei kuulunut yhtään mitään.

Pian saavuimme Riisitunturin autiotuvalle. Muut pihapiirin rakennukset olivat pakkasen puremia ja huurteen peitossa, mutta heti saattoi nähdä, että tupaa oli vastikään lämmitetty. Tupa on kotoisa: sieltä löytyy keittotarvikkeet, kamina, pöytä ja tuolit sekä laverit kuudelle yöpyjälle. Teimme tulet kaminaan, paistoimme makkarat ja hörpimme terästetyt kaakaot lämmikkeeksi.

Sitten matka jatkui ja otimme suunnaksi Riisitunturin puuttoman huipun. Aurinko oli jo laskenut, mutta iltarusko värjäsi taivaanrannan punertavaksi. Tykkylumisten puiden siluetit olivat kuin hiljaisia hahmoja, jotka saattaisivat herätä eloon minä hetkenä tahansa. Taivaalle syttyivät tähdet ja tunnelma tunturin huipulla keskitalveaan viettävän erämaan keskellä oli lähes taianomainen.

riisitunturi-4

Sanotaan, että Riisitunturilla kummittelee. Tarina kertoo, että muuan mies tapettiin Riisitunturin liepeillä vuosikymmeniä sitten, eikä miehen ruumista koskaan löydetty. Siksi tämä Riisin Riettaana tunnettu aave on jäänyt kulkemaan Riisitunturille ja huhuilee kaameita huutojaan retkeilijöiden perään. Kenties Riisin Riettaalla oli vielä hyväntahtoinen joulumieli yllä, koska tuona talvi-iltana me saimme nauttia kansallispuiston rauhasta ja hiljaisuudesta ilman perään huuteluja.

riisitunturi

Tähtikirkas ilta oli sen verran valoisa ja tunnelmallinen, ettemme malttaneet kaivaa auringonlaskun jälkeen otsalamppuja esiin, vaan taivalsimme tampattua polkua pitkin alas tunturilta.

Matkan varrella ennen parkkipaikalle saapumista näimme polun lähellä ison möykyn, joka äkkiseltään muistutti hiljaa paikoillaan seisoskelevaa Muumilaakson mörköä. Kiinnostus heräsi ja meidän oli pakko kaivaa esiin valoa, jonka avulla selvisi möykyn viereen laitetusta kyltistä, että kyseessä oli tapionpöytä eli latvaton metsäkuusi, joka kasvaa vain leveyssuunnassa.

Muinaisina aikoina tapionpöytä on toiminut uhripaikkana, jossa on uhrattu metsänjumala Tapiolle. Tällä kertaa tapionpöytä oli tietenkin talvisessa asussaan, mutta tiiviin lumipeiton kyljessä oli kolo ja tietenkään seurueen geokätköilijät eivät kauan empineet, vaan sukelsivat tottuneesti kolosta tutkimaan tapionpöytää lähemmin.

riisitunturi-15

Viimein taivalsimme takaisin lähtöruutuun. Riisin rääpäsy on helppo kaikille sopiva reitti, sillä polku kulkee loivana tunturin kuvetta pitkin ylös ja takaisin alas. Jokainen kulkija voi siis keskittyä vain nautiskelemaan Riisitunturin tunnelmasta ja pohjoisen maisemista.

riisitunturi-5

Retki Riisitunturin kansallispuistossa oli niin onnistunut, että siitä tuli koko reissumme kohokohta ja ymmärrän nyt hyvin, miksi tuota tykkylumen koristamaa talven ihmemaata kutsutaan talviretkeilijän paratiisiksi.

Teksti: Elina Pylsy-Komppa
Kuvat: Ville Komppa

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7345639, E 570134.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.