Haronmäen kalliokarsikko Konnevedellä

Luolanetsintäreissulla oltiin, mutta luontoäiti pisti suunnitelmat uusiksi. Ukkosen ajettua meidät matkoihimme Vuoreisen vuorelta, päätimme jatkaa retkeämme niin, että kiertäisimme koko Etelä-Konneveden. Suunnitelmiin saattoi vaikuttaa myös reitin varrelle osunut Haronmäen kalliokarsikko.

ilvesvuori ja konneveden karsikko-6

Ennakkoon en tiennyt paikasta muuta kuin sijainnin ja että sieltä pitäisi Keski-Suomen museon hoitaman kalliokarsikon löytyä.

Jätimme auton pienelle levikkeelle. Karttaan oli merkattu karsikolle johtava polku. Riesaksi asti ei paikalla ollut kulkijoita liikkunut. Heinäkuun vehreys teki parhaansa kätkeäkseen uran, mutta jotensakin onnistuimme sitä enimmäkseen seuraamaan. Onneksi matka ei ollut pitkä.

ilvesvuori ja konneveden karsikko-3

Kohta kuntan seasta pilkistikin paljasta kalliota ja pieni kylttikin, joka osoitti, että oikeassa paikassa oltiin.

ilvesvuori ja konneveden karsikko-5

Ja tietysti itse kallio, sen pinnasta erotti siihen hakatun tekstin, jolla toisaalta muistettiin vainajaa ja vanhemman perinteen mukaan kerrottiin tämän hautumaalta mahdollisesti kotiin lähteneelle sielulle, että tämä oli kuollut, tästä ei sopisi pidemmälle jatkaa ja tarkoitus olisi levätä kirkonmaassa.

ilvesvuori ja konneveden karsikko-2

Sade oli kastellut kallion tasaisen kiiltäväksi, joten kirjainten korostaminen veden avulla ei onnistunut. Vinosti tähystellen onnistui kuitenkin erottaa kivipinnasta sanat Vilhelmiina Häyrinen.

Jos paikka onkin pieni, niin kuitenkin jatkaa ja taltioi yhden pienen ihmisen tarinan, joka ilman sitä olisi kokonaan sivuutettu ja ohitettu yhtenä nimenä kirkonkirjoissa. Jos alueen karsikkoperinne kiinnostaa, niin paikalla toki kannattaa käydä.

Haronkallion karsikko kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6939431 E 465360

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *