Uusi retkeilyreitti Pyhärannan Reilassa: Hierkonpolku kiertelee pitkin kaunista merenrantaa

Janareitti 3 km / suunta
2 tulipaikkaa
Helppo reitti
P-paikka, Säikä

Varsinais-Suomen Pyhärannassa, Reilan kylässä, on vielä vuoteen 2014 asti toiminut puolustusvoimien harjoitusalue aivan merenrannassa. Armeija päätti kuitenkin luopua alueesta ja kaunis, asumaton merenranta siirtyi Metsähallituksen omistukseen. Reilan kyläyhdistys Reidu haki Leader-tukea alueen luontopolun ja palveluiden rakentamiseen, ja onneksi tukea myönnettiin. Ahkerien talkoolaisten voimin alueelle rakennettiin tulentekopaikat, laavu, puuvaja ja käymälä. Myös kolmen kilometrin pituinen reitti merkittiin jo olemassa oleville poluille. Kyseessä on uskomattoman kaunis paikka hiekka- ja kivikkorantoineen, ja se soveltuu helppokulkuisuutensa vuoksi lähes kaikille. Alueesta on tehty hieno videokin, se löytyy jutun lopusta.

Hiihtoloman kunniaksi suuntasin lastemme kanssa Hierkonpolulle retkeilemään. Valitsimme retkeilypäiväksi tuulettoman ja aurinkoisen päivän, koska Hierkonpolku kulkee melko avonaisessa paikassa meren rannalla. Kun saavuimme Säikän parkkipaikalle, ilma oli täydellinen; pikku pakkanenkaan ei tuntunut yhtään kylmältä.

Vanhemmat pojat kulkivat jo tietysti itse kävellen, mutta nuorin, Jasperi 5 kk, kulki pulkassa. Rannalle saapuessa tuli yllätyksenä lumen vähäisyys, ilmeisesti edellisten päivien tuuli ja vesisade olivat tehneet tehtävänsä, ja saimme ihmetellä lumetonta hiekkarantaa. Polkukin oli pääosin sula, mutta onneksi pulkka kulki hyvin havuneulasten ja hiekan päällä.

Meri oli rannoilta jäässä, mutta muuten sula.
Hierkonpään alueella on kuivaa männikköä, jota monet myrskyt ovat koulineet.

Kuljimme Särkän parkkipaikalta Hierkonpään laavulle, jonne oli matkaa vajaa kilometri, jatkoimme laavulta vielä vähän matkaa eteenpäin kohti Kyhkärännokkaa, jonka jälkeen palasimme takaisin laavulle paistamaan makkarat.

Hierkonpolku on yhteen suuntaan kolme kilometriä. Sen voi kulkea joko edestakaisin, tai palata metsätietä pitkin lähtöpisteeseen, yhteensä tulee siis kuusi kilometriä. Parkkipaikkoja reitille on kolme: Kyhkärännokassa, Säikässä ja Reidun saunalla, joten jokainen voi valita itselleen sopivan mittaisen reitin. Jutun lopussa on kartta alueesta.

Hierkonpään laavu, puuhuoneja käymälä.

Lapset olivat innoissaan rannalla, kun lumisen talven jälkeen näkyi taas hiekkarantaa ja rannalta löytyi paljon ”aarteita”. Hiekkarannan läheisyyteen oli tehty myös levähdyspenkki, jossa oli mukava hengähtää ja nauttia auringosta. Hierkonpään laavulla oli muutama muukin retkeilijä. Laitoimme porukalla tulet nuotiolle, paistoimme makkarat ja söimme eväitä. Reissussa olimme reilut kaksi tuntia.

Hiekkarannalta löytyi paljon simpukoita, joita lapset tutkivat innoissaan.
Rannoilla riitti touhuttavaa.
Reippaat retkeilijät laavun lämmössä.
Hierkonpolun kartta Säikän parkkipaikalla. Opastukset alueella oli loistavat ja kaikki rakenteet taidolla tehtyjä.

Hierkonpolku on päiväretkipaikkana hieno, ja miksei alueelle lähtisi vaikka yöretkellekin, siellä on sallittua yöpyä yhden tai enintään muutaman yön ajaksi jokamiehenoikeudella. Itse katselin rannikkoa myös sillä silmällä, että jäiden lähdettyä otan kajakin mukaan ja lähden tutustumaan alueen lukuisiin saariin.

Lisää kohteesta: facebook.com/Hierkonpolku/
Säikän parkkipaikan koordinaatit: N=6779600.000, E=194390.500

MaaseutuMegafoni on tehnyt alueesta todella hienon videon:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.