Pyhämaan luodon uhrikirkko, Uusikaupunki

Pyhämaan uhrikirkko on monella tapaa erikoinen pyhättö. Ensiksikin se on maamme vanhinpia sellaisenaan säilyneitä puusta rakennettuja Herran huoneita. Vaikka asehuone ja sakaristo on purettu ja ulkoseinät vuorattu, kirkko kuitenkin on harvinaisen hyvin säilyttänyt vanhan asunsa, näin erityisesti kirkkosalin osalta.

Pyhämaassa sijaitsee sen kuuluisa ”ihmeitätekevä” uhrikirkko, joka mainitaan kaikissa arvonsa tuntevissa Suomen matkaoppaissa eräänä kirkkorakennustaiteemme helminä.

uhrikirkko (12)

Uuden kirkon välittömässä läheisyydessä sijaitseva uhrikirkko jää ulkomuotonsa perusteella helposti suuremman toverinsa varjoon. Vaatimaton olomuoto kätkee kuitenkin sisälleen hämmästyttävän aarteen. Uhrikirkon koko sisustaa koristavat Christian Wilbrantin vuonna 1667 maalaamat kuvat. Katossa on kasviornamentteja sekä enkelhahmoja.

Pidetään mahdollisena, että Pyhämaassa on ollut kirkko jo ennen ensimmäistä ristiretkeä (v.1154). Joka tapauksessa nykyisellä, viimeisten tutkimusten mukaan v. 1642/1650 rakennetulla kirkolla on ollut edeltäjä, jonka todennäköisesti ovat rakentaneet uskonpuhdistuksen jälkeen tänne Raumalta paenneet fransiskaanimunkit.

uhrikirkko (6)

Kuoriaidakkeen yläpuolella on syntiinlankeamusja Pyhä Yrjänä sekä lohikäärme. Etuseinältä vasemmalta lukien alkaa kuvasarja, joka esittää Jeesuksen elämän tärkeitä tapahtumia. Kuoriaidakkeen yläpuolella kuorista päin katsottuna on kuvia yksisarvisesta, joka on tässä ymmärrettävä lähinnä Kristuksen vertauskuvaksi samoin kuin myös lohikäärmeen voittava Pyhä Yrjänä.

Tasaisen maalauspinnan aikaansaamiseksi on hirsien välit täytetty kolmiorivoilla. Tyyllisesti maalaukset perustuvat ensi sijassa vanhemman Vaasa-ajan taiteelliseen perinteeseen. Kuvasommitelmien lähtökohtina on käytetty hartauskirjojen puupiiroksia.

Pyhämaan uhrikirkko on kautta historiansa tullut tunnetuksi nimenomaan kirkkona, jonka kautta Jumala auttaa. Kirkolle on kautta aikojen tullut lahjoituksia ja esirukouspyyntöjä kiitollisilta ja apua tarvitsevilta ihmisiltä. Näin tapahtuu edelleen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6770540 E 195307

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.