Vinkit viikonloppuretkelle Saloon: 9 helppoa ja hienoa päiväretkikohdetta

Pinta-alaltaan Etelä-Suomen mittakaavassa varsin massiivinen Salo pitää sisällään monta hienoa retkikohdetta, aina syvistä jokiuomista meren rannalle. Olen itse kotoisin Salosta, ja vaikka olen viime vuodet asunut Lapissa, on minun näiden samojen vuosien aikana tullut tutustuttua kotikuntani retkikohteisiin paljon aiempaa lähemmin. Kokosin listan muutamista sellaisista retkikohteista Salossa, jotka on hyvin helppo saavuttaa, ja joihin suosittelen ehdottomasti tutustumaan.

Haapaniemen linnanrauniot, Kisko

Haapaniemen linnanrauniot löytyvät Kirkkojärven rannalta Kiskon kylästä. Kyseessä on komea kivinen rakennelma, jonne pääsee pyöreästä suuaukosta myös sisälle. Sisällä kellarissa on pimeää, joten valo kannattaa ottaa mukaan. Haapaniemen linnanrauniot ovat peräisin 1500-luvulta. Alueella tulee liikkua täysin häiriötä aiheuttamatta, sillä nähtävyys sijaitsee yksityisen asutuksen tuntumassa. Tarkempaa tietoa Haapaniemen raunioista ja niiden historiasta kannattaa lukea tästä.

Rikalan linnamäki, Halikko

Rikala on yksi Lounais-Suomen kuuluisimpia linnavuoria, ja sijaitsee Halikossa, hieman Salon keskustan ulkopuolella. Korkeimmillaan Rikala kohoaa vajaat 60 metriä merenpinnasta. Huipun näköaloja hidastaa eteen kasvanut puusto, mutta vuoren jyrkät kallioseinät ja rinnemetsät tarjoavat kosolti kiinnostavaa tutkittavaa. Vuoren lounais- ja kaakkoisrinteillä on vielä nähtävissä kivivalleja, jotka kertovat omaa tarinaansa Rikalan tarunhohtoisesta menneisyydestä. Lue lisää Rikalasta.

Rikalan linnavuoren helmoilla kasvaa komea metsä.

Uskelanjokilaakso

Uskelan- eli Salonjokilaakso on Salon ikonisimpia maisemia. Syvällä uomassaan peltojen keskellä mutkitteleva joki virtaa kauniissa maisemassa, jossa niitty peittää jyrkkiä rinteitä, ja siellä täällä niityllä kasvavat kuuset ja katajat. Saattaa siellä lampaitakin nähdä laiduntamassa. Maisema ei häviä kauneudessaan kuuluisille Häntälän notkoille. Uskelanjokilaakson maisemiin pääsee tutustumaan monissa eri paikoissa, myös keskustan tuntumassa. Rauhallisempaa retkeä tavoitteleva voi suunnata vaikkapa Lammaskoskelle Pertteliin.

Lammaskoski.

Sahajärvi, Teijo

Monelle ulkopaikkakuntalaiselle Teijon kansallispuisto lienee tutuin Salon retkikohteista. Teijolla kannattaa poiketa ainakin katsomassa Suomen pienintä kivikirkkoa, ja myös pittoreskit ruukkikylät Mathildedal ja Kirjakkala tuntuvat niittävän hurjasti mainetta. Oma suosikkikohteeni Teijolla on Sahajärven rantoja mukaileva Totin luontopolku. Sen kauniit metsämaisemat, kohiseva koski ja ihanat näköalat järvelle eivät jätä kylmäksi koskaan. Reitin varrelle osuu myös uimaranta. Totin luontopolusta voi lukea lisää täältä. Artikkeli on peräisin ajalta ennen kuin alue muuttui kansallispuistoksi.

Totin luontopolulla Sahajärvellä voi nähdä vaikka koskikaroja.

Korpberget, Särkisalo

Särkisaloon kannattaa suunnata etenkin, jos mieli tekee nauttia merituulesta ja aidoista saaristotunnelmista. Särkisalosta löytyy muun muassa suuri Ulkoluodon eli Utön saari, jonka keskivaiheilla hiekkatie lipoo korkean kallionjyrkänteen helmoja. Lähellä on levennys, johon auton voi jättää parkkiin ja lähteä kapuamaan ylös kalliota kohti Korpbergetin huippua. Kallion laelta on kaunis näköala merelle. Tämä retki kysyy varmajalkaisuutta, sillä rinne on kivikkoinen. Suosittelen ottamaan mukaan myös hyvän ystävän sekä eväät. Sijainti kartalla.

Korpbergetin maisemia.

Vaisakko, Halikko

Vaisakon luonnonsuojelualue levittäytyy meren rannalla Halikossa. Luontopolku tarjoaa ennen kaikkea kuvankauniita lehtometsämaisemia, joskin kauimmaisessa pisteessään se avaa näköalan myös Halikonlahdelle. Vaisakko on uskomaton paratiisi ennen kaikkea keväällä ja alkukesästä, kun metsänpohjan kukkameri on täydessä loistossaan. Alueella toivotaan liikuttavan ainoastaan polkua pitkin, jotta luonto säästyisi tallomiselta. Lue lisää Vaisakon polusta täältä.

Vaisakko on lumoava kaikkina vuodenaikona.

Latokartanonkoski, Perniö

Latokartanonkoski on yksi Salon hämmästyttävimpiä nähtävyyksiä. Ensinnäkin itse koski on todella komea ja massiivinen, veden kuohunta täyttää jylinällään koko alueen. Mutta aivan kuin siinä ei olisi tarpeeksi, seisoo kosken partaalla myös järkälemäinen kiviraunio ovi- ja ikkuna-aukkoineen. Kyseessä on myllynraunio, mutta rakennelma on kooltaan niin hämmästyttävä, että se laittaa kyllä väkisinkin mielikuvituksen liikkeelle. Alueella kiertää merkitty reitti. Lue lisää tästä.

Latokartanonkoskea pääsee ihailemaan puusillalta.

Rotomänty, Suomusjärvi

Suomusjärveltä, yllättävän läheltä Turku–Helsinki-moottoritietä, löytyy niin suuri mänty, että se vetää kenet tahansa hiljaiseksi. Rotomänty on noteerattu jopa ikiomalla hannunvaakunalla, niin vaikuttava puu on kyseessä. Rotomäntyä on suorastaan pakko halata, kun sen luokse saapuu. Suuri, vanha puu kutsuu luokseen. Lue lisää tästä.

Rotomänty on melkoinen ilmestys.

Kokkilan lossi

Tämä olkoon bonuskohde, joka on pakko mainita, vaikka kyseessä ei ihan varsinainen retkikohde olekaan. Sillä kuka nyt ei rakastaisi pientä lossiajelua? Kokkilan keltainen pieni lossi kyyditsee matkustajia Kokkilan ja Kemiönsaarella sijaitsevan Angelniemen välillä. Angelniemellä kannattaa poiketa vaikkapa meren rannalla sijaitsevan, kauniin punaisen puukirkon viehättävään pihapiiriin. Lossi kartalla ja kirkko kartalla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.