Muhkea jättiläispuu Suomusjärven metsissä: Rotomänty, Salo

Pullea tähti, jonka keskellä on musta piste, on lempimerkkejäni maastokartalla. Sellaisen löytyminen aiheuttaa minussa ylitsepääsemätöntä uteliaisuutta. En voi olla lähtemättä katsomaan, mitä tähti merkitsee.

Olin huhti–toukokuun taitteessa käymässä kotopuolessa, suuressa, kauniissa, kevääseen heräilevässä Salossa. Selailin maastokarttaa Kiskon ja Suomusjärven suunnilta ja löysin jotain mielenkiintoista. Tähti, jonka selitteenä kutkuttavan houkuttavasti vihreällä: Rotomänty Rauh.

Auto käyntiin ja menoksi. Kevätilta oli aurinkoinen, ja ehtoon puolella valo oli jo vinon lämmin. Ajelimme äidin kanssa Lahnajärven itäpäähän katsomaan, miltä näyttää Rotomänty.

Yllätyksekseni huomasin, että puu oli viitoitettu peräti hannunvaakunalla.

Suu siinä väkisinkin vääntyi auki hämmästyksestä, ja niskaa sai taittaa niin paljon kuin se taittui: huhheijaa, mikä puu.

Rotomänty paistatteli ilta-auringossa kuin metsän valtias ainakin. Sen on onnistunut parissa vuosisadassa kasvattaa itselleen jykevä, suora runko, jonka latvustolla se kutittelee taivaita. Tämä mänty ei ole nähnyt tarpeelliseksi tehdä mutkia ja kippuroita sen enempää runkoonsa kuin juuri oksiinsakaan. Se on kasvattanut suoran varren, josta kasvaa vantteria oksia.

Halasin puuta. Painoin korvan sen kaarnaa vasten ja tunnustelin, miltä puu tuntuu kämmenten ja posken iholla. Sormen päissä ja korvan alla kaarna rahisi.

Tunne oli lämmin, järkkymätön, siinä oli jotain ikuista. Puu on nähnyt paljon ja elänyt kauan, silti se ei tuntunut väsyneeltä, se on edelleen täynnä elinvoimaa.

Runkoa suojaa paksu panssari, kilpikaarna. Paikoin oli paksussa kuoressa, pyöreä, musta reikä – jättiläispuu on aktiivisessa käytössä metsän pienimpien keskuudessa. Siitä oli merkkejä kauttaaltaan puun juurella.

Äiti googletti puun paikan päällä. Puu on tietojen mukaan 18 metriä korkea, ja sen tuumataan olevan 200 vuotta vanha. Mänty on suojeltu vuonna 1959.

Puun vieressä kohoaa Rotonmäki, ja ainakin yhden lähteen mukaan sana roto olisi peräisin inarinsaamesta, tarkoittaen lehtoa (lähde). Toisessa lähteessä mainitaan, että roto viittaisi jotenkin puun ”perinnölliseen erinomaisuuteen” (lähde).

Olen tainnut asua Lapissa nyt sen verran kauan, että olen alkanut nähdä oman kotikuntani aivan uudenlaisin, uteliain silmin. Rotomännyn tapaaminen tuntui suurelta ilolta ja kunnialta.

Rotomännylle on vain lyhyt poikkeama Turku–Helsinki-moottoritieltä Lahnajärven kohdalla. Loppumatkasta on pieni pätkä hiekkatietä, joka ainakin nyt oli hyvässä kunnossa. Puun vieressä on P-paikka. Paikan päällä ei ole muuta informaatiota kuin tieviitta.

Rotomänty kartalla.  Sijainti: N=6698404.761, E=319492.806 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.