Helppokulkuinen Kalalammen luontopolku on rauhalliseen päiväkävelyyn kutsuva keidas asutuksen keskellä Kouvolassa

Kouvolassa on viime vuosien aikana kunnostettu monia luontopolkuja ja osaan on tehty myös esteettömiä osuuksia. Kalalammen ympäri kiertävä luontopolku on yksi näistä. Auton voi jättää pienelle parkkipaikalle osoitteeseen Verkkokatu 2, Kouvola. Parkkipaikkaa vastapäätä, tien toiselta puolelta lähtee hiekkatie kohti Kalalampea. Toinen vaihtoehto on jättää auto Utunmäentien päähän.

Reitin pituus n. 2 km

Kulkuaika n. 1 h

Tulipaikkoja 2 kpl

Kohde kartalla

Helppo reitti

Hiekkatietä aikamme kuljettuamme Kalalampi alkaa näkyä puiden takaa. Polku on selkeästi merkitty, ja leveät pitkospuut alkavat heti reitin alkumetreiltä. Luontopolku on kunnostettu helppokulkuiseksi syksyn 2021 aikana, ja koko lammen ympäri kulkee joko leveät pitkospuut tai reittiä on levennetty kivituhkalla. Noin hehtaarin kokoisen lammen ympäri kulkeva luontopolku on 2 kilometriä pitkä. Reitin varrella on mm. pieni uimaranta, kaksi nuotiopaikkaa sekä levähdyspaikkoja.

Lähdemme kulkemaan reittiä vastapäivään ja leveä puupolku vie meidät kohti vastarannalla olevaa pientä hiekkarantaa. Vaikka reitti kulkee koko ajan lammen rantaa myötäillen, poikkeaa polulta rantaan vielä useampia pistoja. Lammen rannassa näkyy monin paikoin soistuneita kohtia ja suomaisemaan hyvin tyypillistä kasvillisuutta; suopursuja, tupasvillaa ja raatetta. Vielä lokakuussakin suopursu aloittelee kauden toista kukintaa pienin, valkoisin kukin. Vaikka osa rannasta onkin soistunut, nousee lammen reunalta ajoittain kalliot ja metsä jatkuu hyvin tyypillisenä helppokulkuisena kangasmetsänä.

Pienen hiekkarannan vierestä lähtee polku kohti metsää, jossa risteilee polkuja ristiin rastiin helppokulkuisessa mäntymetsässä. Tänne kannattaa pistäytyä, jos haluaa kävellä hieman pidemmän lenkin tai viettää luonnossa hetken kauemmin.

Kalalammen reitti jatkuu hiekkarannan vierestä lammen rantaa pitkin ja kääntyy hetken päästä takaisin päin. Kalalammen luontopolun toinen tulipaikka on noin puolessa välissä reittiä aivan lammen rannassa. Tulipaikan vieressä lammessa on suuri jääkauden aikainen siirtolohkare, jonka päälle pääsee halutessaan istuskelemaan.

Reitti jatkuu tulipaikalta leveänä metsäpolkuna kohti kierroksen alkupistettä. Koivun lehdet ovat jo pudonneet puista ja maa on keltaisenaan lehdistä. Ruska alkaa olla jo ohi tältä kaudelta, mutta onneksi hieman soistuneen rannan kasvillisuus loistaa upeissa okran sävyissä, ja auringon jo viistoon taittuneet säteet saavat ne lähes loistamaan.

Toinen tulipaikoista tulee vastaan juuri ennen luontopolun alkupistettä. Tulipaikan vieressä on laituri, josta pääsee halutessaan myös pulahtamaan lampeen.

N=6750805.703, E=485617.276

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.