Monipuolinen Käyrälammen luontopolku Kouvolassa – kävele, juokse, istu, nauti

Jätän auton Käyrälammen perimmäiselle parkkipaikalle minigolfradan viereen ja astun polulle verkkoaidan portista. Tykkimäen huvipuiston korkein laite Star Flyer nousee puun latvojen yläpuolelle, mutta omat askeleeni suuntautuvat toiseen suuntaan.

Reitin pituus: 1,5 km/suunta
Kulkuaika: 1–1,5 h
Tulipaikat: 3 kpl
Kohde kartalla
Helppo/esteetön reitti

Juuri valmistunut Käyrälammen ulkoilureitti on herättänyt kiinnostusta, enkä ole ainoa reitillä kulkija. Jo alkumatkasta kivituhkapintaisella polulla tulee kävelijöiden lisäksi vastaan pyöräilijöitä ja pari lenkkeilijää juosten. Ulkoilureitti on osa alueen laajempaa kehittämissuunnitelmaa.

Koko puolentoista kilometrin reitti on esteetön ja matkan varrella on kolme tulipaikkaa penkkeineen ja pöytineen, joista näistäkin kaksi on esteettömiä. Puita tulipaikoilla ei valmiina ole, joten omat puut tai hiilet tulee tuoda mukanaan.

Reitin alkuosa kulkee jo olemassa olevalla kuntopolulla, kunnes se poikkeaa vasemmalle omaksi reitikseen kohti Käyrälammen rantaa. Syksy tuo maisemaan kauniin kultaisen sävyn, ja rannan kaislikko kylpee auringonsäteissä upeassa ruskean ja keltaisen sävyissä.

Ensimmäinen pisto tulipaikalle tulee pian. Rantaan saapuessani haistan savun tuoksun, ja pian huomaan tulipaikalle iltapäivää viettämään tulleet naiset. Vaihdamme muutaman sanasen uudesta ulkoilureitistä. Viime vuosina Kouvolan seudulla on uusittu ja paranneltu paljon luontopolkujen rakenteita sekä rakennettu lisää uusia ulkoilureittejä.

Jätän naiset tulistelemaan ja viettämään mukavaa iltapäivää kauniissa syyssäässä ja jatkan matkaani. Reitti kulkee lähellä Käyrälammen rantaa, kunnes se poikkeaa oikealle ja jatkuu loivan nousun jälkeen havupuiden valtaamassa metsässä. Maasto jatkuu kauniina sammalpeitteisenä kuusimetsänä ja pysähdyn ihastelemaan vihreän täyttämää maisemaa.

Polku kaartaa pian takaisin kohti rantaa. Laskeudun toiselle tulipaikalle portaita pitkin ja rantaan saapuessani huomaan olevani Jyräänjoen suulla. Joen loppumetreillä laskeva Immastenkoski on kaunis ja rannan puut kaartuvat kauneimmassa ruska-asussaan yli joen penkkojen. Kuljen hetken matkaa joen reunaa pitkin kulkevaa pikkupolkua. Käännyn kuitenkin takaisin ja jatkan matkaani ulkoilureittiä pitkin.

Hetken päästä vastaani polulla juoksee tuttu lenkkeilijä ja jään päivittämään hänen kanssaan kuulumisia. Täällä alueella kulkevat polut ovat hänen lenkkipolkujaan, ja tämä uusi ulkoilureitti on oikein tervetullut lisä lenkkipolkujen verkostoon. Jos matkasta haluaa pidemmän, voi retkeen lisätä vielä Kalalammen luontopolun reitin, joka sijaitsee Käyrälammesta länteen, heti Valtatie 15 (Kotka–Kouvola) toisella puolella.

Reitti kääntyy takaisin Jyräänjoen rantaan ja juuri ennen pitkospuita on vielä kolmas tulipaikka. Leveät pitkospuut vievät Paaskosken sillalle ja käyn joen toisella puolella kurkkaamassa siellä olevaa laavua ja Paaskosken majaa, joka palvelee talvisin hiihtäjiä ja muita retkeilijöitä. Paaskoski on myös yksi Väliväylän rantautumispaikoista.

Käyrälammen uusi ulkoilureitti on janareitti ja lähden kävelemään Paaskoskelta takaisin Käyrälammelle ja parkkipaikalle. Huomaan, että heti Paaskosken sillan ja pitkospuiden jälkeen olevalta tulipaikalta lähtee kapea polku Jyräänjoen rantaa pitkin, joka vie toiselle tulipaikalle. Polku ei ole esteetön, mutta ei myöskään vaikeakulkuinen.

Tällä pätkällä pääsee katselemaan Jyräänjoen kauniita maisemia paremmin, kuin kulkemalla kivituhkattua esteetöntä reittiä pitkin. Lisäksi tämä tuo mukavaa vaihtelua, eikä koko matkaa tarvitse kävellä samaa polkua pitkin, kuin mitä on jo tullessa kävellyt. Pysähtelen useampaan otteeseen ihastelemaan joen ja siinä virtaavan pienen kosken kaunista maisemaa. Kävellessäni takaisinpäin aurinko alkaa jo taittaa säteitään pikkuhiljaa laskusuuntaan ja jo ennestään syksyn sävyissä hehkuvat keltaiset lehdet värjäytyvät kullanhohtoisiksi.

Sijainti: N=6750284.967, E=487861.704

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.