Paistjärven pirunkirkko Heinolassa

Paistjärvi kuuluu niihin salaisuuksina pysyneisiin paikkoihin. Vaikka luontonsa puolesta sille voisi koska tahansa kansallispuiston arvon antaa, on seutu saanut pysyä piilossa. Väki on suunnannut melko lähellä sijaitsevaan Repoveden kansallispuistoon Valkealassa.

Siksi Paistjärven seuru saa olla rauhassa. Siellä voi tavoittaa monipuolisen luonnon ja aidon erämaatunnelman ilman eteläisen Suomen kansallispuistojen ruuhkia. Silmää hivelevät milloin harjut, kirkkaat järvet, kalliot ja rehevät metsät. Voipa osaa seudusta jo vuorien kirjomaksi kutsua, etenkin lännenpänä.

Upeista paikoista ylhäisimmän nimi antaa jo lupauksen voimallisesta näkymästä. Pirunkirkko. Pirunkirkko on massiivinen negatiivisesti kalteva kalliomuodostelma, joka on muodoltaan kuin jättiläismäinen laavua. Lippaluolaksi erittäin näyttävä kalliokatos sijaitsee Iso-Vuorttunen -järven länsipuolella Härkävuoressa.

Parkkipaikalta matkaa pirunkirkolle on kylttien mukaan 500 metriä metsätietä ja 800 metriä polkua. Polku kulkee kallioilla niin, ettei paikkaa voi suositella kovin huterajalkaisille – reitti on hyvä kulkea, mutta paikoin polun vieressä on jyrkkä pudotus alas rantaan.

paisjärven pirunkirkko (4)

Vaikka Pirunkirkon olisi ennalta nähnyt kuvista ja kuullut tahi lukenut kuvauksia sen suuruudesta, on sen näkeminen henkeä salpaava kokemus. Kuinka se voi pysyä aloillaan, uhmata painovoimaa?

paisjärven pirunkirkko (1)

Kuten moniin muihin Suomen luoliin liittyy tarinat isovihan aikaisista pakenemisista, kerrotaan myös  Pirunkirkolle paetun venäläisten sotajoukkojen pelossa. Voisi olettaa, että näin voimallinen paikka on myös ollut pohujen ja parantajien käytössä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6797281 E 467803

Kuvat: Harri Leino

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.