Saksalaisten sotilaiden hautausmaa Norvajärvellä, Rovaniemi

Suomen rintamilla kaatui II maailmansodan aikaan jopa 15 000 saksalaissotilasta, joista noin 1000 Jatkosodan jälkeisen Lapin sodan harvoissa taisteluissa.

Poliisivoimat jäljittivät yhdessä vapaaehtoisten kanssa Suomessa kenttähautoihin haudatut saksalaisvainajat vuosina 1952–59. Heistä suurin osa siunattiin haudan lepoon nykyisen Vantaan kaupungin alueella sijaitsevalle Honkanummen hautausmaalle.

Vuoden 2010 laskujen mukaan 2683 saksalaista sotilasta on saanut viimeisen leposijansa Rovaniemen Norvajärvelle 31.08.1963 käyttöön otetulla hautausmaalla (Deutscher Soldatenfriedhof).

IMG_6887Suomen valtio luovutti vuonna 1959 saksalaisen Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge -järjestön käyttöön korvauksetta 18 kilometriä Rovaniemen pohjoispuolella sijaitsevan 1,5 hehtaarin laajuisen alueen Lapin rintamalla kaatuneiden saksalaissotilaiden hautausmaaksi.

Järjestö vastasi hautausmaan ja mausoleumin rakentamisesta sekä paikalle haudattavien vainajien kokoamisesta. Se asetti kuitenkin paikalle erityiset vaatimukset, jotka Norvajärvi onnistui täyttämään: paikan tuli olla lähellä vesistöjä ja kukkuloita, asutuksen tuntumassa, mutta kuitenkin rauhallisella paikalla. Maisemaa roskaavia koivuja tuli karttaa – havupuut sen sijaan hyväksyttiin.

Rovaniemeltä saavuttaessa paikan päälle ohjaavat harvalukuiset tienviitat E4-tieltä alkaen. Hautausmaalle johtaa pysäköintialueelta kuusi- ja mäntymetsikön halki noin 500 metriä pitkä polku, joka päättyy luonnonkauniille, kivimuurein aidatulle hautausmaalle niemenkärjessä. Perillä odottaa portti, jonka läpi polku jatkuu haarautuen punagraniittisen mausoleumin aina avointa ovea kohti sekä Norvajärven rannalle pystytetylle, Ursula Quernerin suunnittelemalle teräksiselle muistoristille ja -kaiverrukselle.

IMG_6885Saavuimme paikan päälle syksyllä 2013 alkuillasta, juuri auringon laskiessa. Suuntasimme ihailemaan järvellä laskevaa aurinkoa sekä lukemaan kivipaasiin kaiverretun muistokirjoituksen (alla kuvassa), jonka teksti kuuluu suomeksi:

”Kunnioitamme kaikkia sotilaiden hautoja, jotka ovat rakkautemme ulottumattomissa, ja siunaamme ne Jumalan rauhaan.”

IMG_6886Vaikuttavan, hampurilaisen Otto Kindtin suunnitteleman ja Kemin Rakennus Oy:n vuosina 1959–63 rakentaman kappelin eteisaulassa tulijoita tervehtii ja sodan kauhuista muistuttaa Ursula Quernerin veistos ”Äiti ja poika”, jossa äiti pitelee kuolevaa poikaansa käsivarsillaan.

Itse mausoleumin lattiaa peittää kahdeksan suurta kalkkikivitauluriviä, joista jokaiseen on kaiverrettu sen alla lepäävien vainajien nimet, sotilasarvot sekä syntymä- ja kuolinpäivämäärät. Vainajat lepäävät arkuissa levyjen alle sijoitetuissa hautaholveissa. Mausoleumissa on suurista ikkunoista huolimatta hämärää ja aavemainen tunnelma, joka korostuu jokaisen askeleen kaikuessa pitkään. Paikalle on jätetty vierailijoiden toimesta kukkaseppeleitä ja viestejä vainajille.

mausoleumi

Kuva: Wikipedia

mausoleumi2

Poistuimme hautausmaalta hiljaisina ja mietteliäinä. Sotahistorialliset kohteet tuovat mieleen aina paitsi taistelut ja pelon kokeneiden ihmisten kärsimykset myös oman kuolevaisuuden. Se on varmasti välillä hyvinkin terve kokemus, joten suosittelen käyntiä Norvajärvellä varauksetta kaikille Rovaniemen ympäristössä seikkaileville.

Nykyisin hautausmaan hoidosta vastaa Rovaniemi-Napapiiri Rotary-klubi. Paikalla vierailee vuosittain vieraskirjamerkintöjen ja arvioiden mukaan noin 10 000 henkeä, joista pääosa on suomalaisia. Saksalaisia ja itävaltalaisia vierailijoista on noin 20 prosenttia. Internetistä löytyy tietokanta, josta voi etsiä nimellä saksalaisille sotilashautausmaille haudattuja vainajia

Norvajärvellä on muuten asuttu jo kivikaudella. Jälkiä esihistoriallisesta asutuksesta on löytynyt useasta paikkaa järven ympäristöstä. Sittemmin tiettävästi ensimmäiseksi Norvajärvelle asettui 1850-luvulla maanviljelijä ja kalastaja Iisakki Vitikka, jonka jälkeläisiä asuu yhä paikkakunnalla. Järvi on myös virkistyskalastajien suosiossa, ja sinne onkin istutettu kuhaa, järvitaimenta, planktonsiikaa ja vaellussiikaa.

Kartta.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7390412 E 446235

Lähteet:

http://www.rovaniemi24.com/fi/matkaopas/3/saksalaisten-sotilaiden-hautausmaa-norvajarvi

http://www.kotimaa24.fi/saksalaisten-sotilaiden-hautausmaa-lapissa-50-vuotta

http://personal.inet.fi/atk/omega/NJsuomi.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.