Retkeilijän Rovaniemi, osa 3: maastopyöräillen Ounasvaaralla, Pöyliövaaralla ja Vennivaaralla

Euroopan pinta-alaltaan laajin kaupunki Rovaniemi tarjoaa mahdollisuuksia eri ulkoilumuodoille. Erityisesti maastopyöräilyä harrastaville paikanpäällä on kymmeniä hyviä kohteita. Rovaniemen keskustan läheisyydessä parhaat puitteet maastopyöräilylle löytyvät Ounasvaaralta.

Ounasvaaran mäkihyppytornit

Ounasvaaran mäkihyppytornit

Ounasvaaralle pääsee helposti ylittämällä ensin Ounasjoen ja sen jälkeen polkemalla vaaraa ylös kohden kohden Lapin urheiluopistoa. Ounasvaaran pohjoispuolelta löytyy myös hiihtokeskus ja sen kautta on helppo sukkuloida kuntopolkuja pitkin Ounasvaaran huipulle.

Ounasvaaran alamäkiajorata

Ounasvaaran alamäkiajorata

Ounasvaaran huipulta löytyy hyvien majoitusvaihtoehtojen lisäksi pyörävuokraamo ja lähtöpiste monipuolisille maastopyöräreiteille. Alan harrastajien parissa mainetta on niittänyt erityisesti alamäkiajajille rakennettu rata. Huimapäät voivat pudottautua radalle Ounasvaaran huipulta.

Kalliotyypin maastoa

Kalliotyypin maastoa

Ounasvaran maastotyyppi polkijan kannalta koostuu kalliokedoista ja kuivan kangastyypin poluista, sekä helpompaa reittiä hakeville alueen monipuolisesta kuntopolkuverkostosta. Verkosto on hyvin laaja, joten sen kiertämiseen voi käyttää helposti koko kesäloman.

Pöyliövaaralle 15km

Pöyliövaaralle 15km

Itse kävin Ounasvaaran laella pyöräilemässä eri reittivaihtoehtoja. Suuntasin yhden kierroksen Pöyliövaaralle ja takaisin Ounasvaaran huipulle postikorttimaisen kauniissa vaaramaisemissa. Matkaa Ounasvaaralta Pöyliövaaralle tulee 15 kilometriä.

Ounasvaara - Pöyliövaarareitin maisemia

Ounasvaara – Pöyliövaarareitin maisemia

Alueen varrella on pieniä lampia ja järviä, jotka soveltuvat pyöräilijöiden taukopaikoiksi. Metsäpolkuja myötäillen pääsee myös luontopolkujen varsien laavuille taukoilemaan.

GPS:n piirtämiä reittejä

GPS:n piirtämiä reittejä

Reitin GPS kuvaus löytyy yllä olevasta GPS reittipiirroksesta vihreällä värillä kuvattuna.

Rovaniemen kaupungin painattamat kartat, hyvä investointi

Rovaniemen kaupungin painattamat kartat, hyvä investointi

Alueen luontopolkujen varsilla on hyvin taukopaikkoja ja laavuja, jotka löytyvät Rovaniemen kaupungin vuonna 2012 retkeilijöille toteuttamasta Opaskartta- ja Virkistyskartta-kokonaisuudesta. Karttoihin on merkitty selkeästi reitit, joita voi hyödyntää myös maastopyöräharrastuksessa. Korkeuseroa on sen verran paljon, että parin kymmenen kilometrin päivämatkaankin voi saada taittumaan useamman tunnin.

Vennivaaran reittien lähtöpiste

Vennivaaran reittien lähtöpiste

Palattuani Pöyliövaarankierrokselta sain vinkiksi polkea kohden Vennivaaraa. Alueella pääsee Ounasvaaralta laskeutumalla ensin Rovaniemen keskustaan ja jatkamalla rautatieasemalle. Asemalta on opastus Korkalovaaran ja Vennivaaran väliselle virkistysalueelle.

Laavu Vennivaaran reittien varrella

Laavu Vennivaaran reittien varrella

Vennivaaran alueen luonto käsittää pienehkön suoalueiden pitkospuureitistöjen lisäksi valtaosin kuivan kangasmetsän hyviä maastopyöräilyyn soveltuvia polkuja. Kuivan kangasmetsätyypin alueella on lähteitä, joista voi täyttää juomapullonsa. Isoimman lähteen vierestä löytyy penkki ja pöytä taukopaikaksi. Alueella on laavu, jonka varustetasoon kuului nuotiopuut ja välineet tulentekoa varten. Laavun vieressä on suoalue, jossa Lapin erämaa tunne konkretisoituu retkeilijälle.

Pyöräilytiimi Ounasvaaran huipulla

Pyöräilytiimi Ounasvaaran huipulla

Rovaniemen kattavat ja monipuoliset retkeilyreitistöt mahdollistavat pyöräilijöille haastavuusasteeltaan oman tason mukaisen lomasuunnitelman rakentamisen. Ounasvaaran ja Rovaniemen kaupungin matkailupalvelut yhdistettynä alueen luontoon, ovat vertaansa vailla oleva kokonaisuus. Rovaniemen retkeilymahdollisuuksista saa lisätietoja osoitteessa www.etiainen.fi

Ounasvaara kartalla ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7376472  E 445603

Kuvat ja teksti: Pepe Forsberg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.