Kukkolankoski lumoaa myös talvella – upea taukopaikka matkalla pohjoiseen

? Laavu ja tulipaikka
? Kartta | Googlemaps-linkki

Oletko ajamassa Lappiin? Kenties Kilpisjärvelle, Muonioon tai Ylläkselle? Yksi taukopaikka nousee yli muiden, nimittäin Kukkolankoski Torniossa, Kukkolan kylässä, noin 15 kilometriä pohjoiseen Tornion kaupungista.

Koskimaisemaa kaamoksen aikaan

Kukkolankoski on yli kolme kilometriä pitkä, ja pisin vapaana virtaava koski Tornionjoessa. Tornionjoki taas on pisin vapaana virtaava joki Euroopassa. Putouskorkeutta koskella on jopa 14 metriä, joten pärskeet ovat upeaa katseltavaa.

Koskesta nouseva sumu peittää maiseman alleen

Tämä taukopaikka tarjoaa palan historiaa Suomen ja Ruotsin rajalla. Rakennukset kosken takana ovat Ruotsin puolella. Alue onkin valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, minkä kyllä huomaa heti, kun paikalle saapuu.

Kalastussillat eivät ole korkean paikan kammoisille

Kukkolankoskella kalastetaan lippoamalla, eli pienellä verkkomaisella haavilla. Kalastajat seisovat puisilla ”silloilla” joista he lippoavat muun muassa siikaa.

Näiltä silloilta paikalliset lippoavat

Omatoimisille matkailijoille paikalta löytyy laavu ja tulipaikka. Siellä on myös kioski ja kesäkahvila Myllypirtti, joka on peräisin 1800-luvun lopulta.

Jos siis ole suuntaamassa käsivarteen tai vaikkapa Ylläkselle, valitse tällä kertaa 8-tie rajan tuntumassa ja poikkea Kukkolankoskelle pärskeitä ihmettelemään.

Voit katsella lisää kuviani instagramista @anttiphotography.

Lähteet:
www.rky.fi
www.kukkolankoski.fi

Lue kesäinen kertomus Kukkolankoskesta tästä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.