Kukkolaforsen ja Kukkolankoski – uljas 3 kilometrin koski Suomen ja Ruotsin rajalla

Olemme vasta muuttaneet Meri-Lappiin ja vietämme usein viikonloput ja osittain illatkin tutustumalla ympärillä oleviin upeisiin kohteisiin. Eräänä sunnuntaina pakkasimme eväät ja päätimme käydä tutustumassa Kukkolankoskeen hiukan tarkemmin. Olimme kuulleet paikallisilta, että paremmat näkymät löytyvät Ruotsin puolelta, joten päätimme, että tutustumme samana päivänä Tornionjoen molempiin puoliin. Alta näet reittimme suurin piirtein:

Aloitimme Ruotsin puolelta. Matka Övertorneåsta kesti noin 45 minuuttia. Luppiosta eteenpäin tie oli aika huonossa kunnossa, mutta maisemat hienoja. Matkalla oli useita pieniä ”maalaiskirpputoreja” eli loppiksia. Pistäydyimmekin matkalla yhdessä uteliaisuuttamme. Kyseinen paikka oli tehty pihapiirin vanhaan navettaan tai latoon, joka oli täynnä vanhoja tavaroita. Paljon astioita, kirjoja, kalusteita ja niin edelleen. Ne oli varmasti kerätty muilta kirpputoreilta sekä huutokaupoista. Yhden löydönkin tein – vanhan sinivalkoisen kannun, josta maksoimme vain pari euroa. Eurotkin siis käyvät, koska useat rajalla asuvista käyvät Suomen puolella kaupassa. Useimpien kanssa voi myös asioida suomeksi, joten kielimuuriakaan ei ole. Loppiksia ja marjatiloja oli vieri vieressä, joten sillä tiellä saisi varmasti kulutettua ainakin puolikkaan päivän.

Kukkolaforsen on leirintäalue ja suosittu kalastuspaikka. Alueella on ravintola, pieniä matkamuistokojuja ja se Loppiskin. Tuntuu olevan ruotsalainen juttu. Maisemien puolesta paikka on upea näky. Tornionjoki on Suomen pisin vapaana virtaava joki sillä koski on yli 3 kilometriä pitkä. Pudotustakin on melkein 14 metriä. Koskenlasku onnistuu ainakin Suomen puolelta, ja siitä lisätietoa löydät täältä.

Jaloittelun ja pienen välipalan jälkeen hyppäsimme autoon ja suuntasimme Haaparannan ja Tornion kautta Suomen puolelle. Kukkolankoski on Torniosta 15 kilometriä pohjoiseen Ylitornion suuntaan. Tie Suomen puolella on paljon paremmassa kunnossa ja selvästi enemmän käytössä. Monille varmasti tuttu tie matkalla pohjoiseen ruskamatkalle. Suomen puolella kosken tuntumassa ei ole leirintäaluetta, mutta kaksi kilpailevaa ravintolaa kylläkin. Toista näistä kutsuisin itse ehkä kahvilaksi. Toinen tarjoaa lohikeittoa, poronkäristystä ja lettuja paikalliseen tapaan. Pitää ehkä syksyllä käydä maistamassa näitä, koska olemme kuulleet ruuista vain hyvää. Kahvilan vierestä löytyy myös pieniä putiikkeja, kuten korukirppis. Tornio–Ylitornio-tieltä on opastus Kukkolankoskelle. Heti tien vieressä on ravintola ja ehkä sadan metrin päässä kahvila.

Koski oli upea kummallakin puolella ja sopii hyvin vaikka pysähdyspaikaksi matkalla pohjoisemmaksi. Kesällä ja syksyllä siellä näkee paljon paikallisia ja turisteja kalastamassa ensin lohta ja sitten siikaa.

Sijainti: N=7318479.316, E=366114.759

Kartta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.