Älä ohita tätä paikkaa Pyhätunturilla! Aittakuru on iso esteetön ihme

Aittakuru yllätti! Mahtavan upea ja helposti saavutettava jylhä kuru on must-kohde kaikille Pyhätunturilla retkeileville sulan maan aikaan – vielä siis ehdit ennen lumien saapumista. Kivikkoisen kurun perältä löytää kaiken kukkuraksi jotakin suorastaan jopa maailman mittaluokassa hämmentävää.

Kohde kartalla

Aittakuru saattaa useimmilta kokeneilta retkeilijöiltä jäädä huomioimatta, sillä se on ”pieni” ja lyhyt kohde, jonka voi ainakin pelkän kartan perusteella kokea Pyhä-Luoston kansallispuiston muun reittivalikoiman rinnalla nysäksi. Tähän harhaan ei kuitenkaan pidä langeta, vaan Aittakuruun tulee suunnata uteliaalla kunnioituksella sekä luontoa että ihmistä kohtaan.

Helppokulkuinen laituripolku on nopea kulkea ja maisemat ovat mitä parhaimmat!

Aittakuru on hyvin helposti saavutettavissa. Isot kyltit opastavat Pyhäntietä ajavaa pysäyttämään autonsa oikeaan paikkaan, merkitylle pysäköintialueelle tien viereen. Tälle lähimmälle pysäkintialueelle mahtuu kymmenkunta autoa parkkiin. Turvallisen tienylityksen jälkeen voi seurata leveää pururataa, joka palvelee talvisin hiihtolatuna. Aittakurulle voi kävellä vain sulanmaanaikaan, sillä tässäkin kurussa on lumivyöryvaara olosuhteiden ollessa otolliset.

Kiviset kurunrinteet kohoavat polun molemmin puolin.

Pysäköintialueelta kävelee kymmenessä minuutissa enteellisen laituripolun alkuun, jossa Pyhä Unplugged -kyltti ohjaa laittamaan puhelimen äänettömälle ja olemaan muutoinkin hiljaan. Paikka, johon polku vie, on hyvin erityinen. Laituripolkua ennen löytyy muuten (avusteisesti?) esteetön huussi. Laituripolku kuljettaa innokkaan kulkijan hyvin nopeasti pienen metsän läpi ja kääntyy kohti kurua.

Aamun varjo osuu Aittakuruun.

Metsäpätkä loppuu äkkiä, ja puiden takaa paljastuu kapea ja syvä kurun alku. Jyrkähköt rinteet ovat täynnä lohkareita kuin parhaastakin fantasiaelokuvasta, ja se laituripolku vain jatkuu jatkumistaan läpi kivikon. Laituri, joka aluksi näytti rehvastelevan leveältä, tuntuukin alati jyrkkenevien ja kasvavien kivimassojen välissä yhtäkkiä kapeammalta ja kapeammalta. Ja se kulkee aina vain. Mutkitellen, polveillen, nousten ja notkahdellen. Polkua on hyvä kulkea, ja sillä pärjäisi huonojalkainenkin sekä vilkkaasti vipeltävä lapsi. Laiturilta ei parane kompastua louhikkoon.

Laituripolku on upea! Sitä jaksaisi kulkea loputtomiin.

Viimeisen mutkan jälkeen aukeaa häkellyttävä näky. Katos? Kioski? Terassi? Ei, vaan esiintymislava!

Täällä, keskellä kivikkoista kurua ja sen pientä sydänlampea on esiintymislava, jota vielä entisestään ehostettiin vuonna 2021. Aittakurun lava on yksi Pyhä Unplugged -festivaalin esiintymislavoista, enkä ihan heti keksi hämmästyttävämpää tai jylhempää paikkaa artistille. Esteetön katsomo löytyy lavaa vastapäätä, mutta muu juhlaväki saa kivuta suoraan lehtereille.

Kurun pohjalla, sydänlammen luona on vasta kunnostettu esiintymislava.
Tunturin ihme: katsomo keskellä kurua!
Kysyy taitoa ja visiota rakentaa katsomo kurunreunaan.

Aittakurun katsomo sijaitsee kymmenien metrien korkeudessa kurun pohjoisrinteessä. Emme voineet olla tiedustelematta seurueen rakennusinsinööriltä, että millä ihmeellä katsomo on rakennettu paikoilleen, ja kuinka kummassa se yhä pysyy siellä. Aittakuru on toiminut pohjoisena kulttuurin keskiönä ja yli 20 vuotta!

Katsomon takana, rinteen päällä, on pieni laavu ja tulipaikka, jolta aukeavat ihanat maisemat pohjoiseen yli Pyhäjärven.

Pieni laavu pöytineen löytyy katsomon takaa rinteen laelta.
Maisema Pyhäjärven yli.

Aittakurun voi halutessaan juosta edestakaisin vartissa, sillä laituripolku on vajaat sata metriä pitkä. Maisemasta ja ihmisen työstä ihastuva voi hyvinkin viettää paikalla toista tuntia. Olen täysin varma, että tästä tulee – jollei jo nyt ole – yksi Lapin ja koko Suomen kuvauksellisimmista retkipaikoista.

Aittakuru on vielä jokseenkin tuntematon helmi!

Lue myös

Pyhän Isokuru on kiistatta yksi maamme häkellyttävimmistä paikoista – tiedät sen, jos olet sen kokenut

Pyhä-Luoston kansallispuisto – Retkipaikan tarinat ja vinkit

Artikkeli julkaistu Retkipaikassa alun perin lokakuussa 2021.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.