Salpalinjan salat: Rutolan miehistöluola

Joskus pari vuotta takaperin asetin itselleni muutaman tavoitteen, kun aloitin Willimiehen jäljillä -blogin. Tavoitteet olivat tietenkin melkoisen haasteelliset, kuten tienata bloggaamisella rahaa, saada oma pärstä pari kertaa paikalliseen aviisiin, saada kohtuullinen määrä lukijoita jne…

No tiesin jo etukäteen, että tuskin onnistuvat, mutta tavoitteita ne olivat silti. Raha on toki kiertänyt tekijät kaukaa, mutta pari kertaa on jotain juttua ollut paikallisessa lehdessä ja lukijoitakin kohtuullisesti.

No onhan pärstä ollut toki kansainvälisessäkin levityksessä, kun tekivät meistä jutun Petroskoilaiseen lehteen ja haastattelivat Venäjän televisioon. Ehkä jokunen miljoona katselijaakin saattoi olla TV-esiintymisessä.

Hienojahan nuo jutut olivat, mutta tänään on esittelyvuorossa myös yhden unelman toteutuminen. Pääsin näet viime kesänä vierailemaan Rutolan miehistöluolassa, mikä oli ollut tavoitteena jo pitkään. Tuona päivänä olo vähän kuin kuninkaalla, tosin vain päivän ajan.

rutolan miehistötunneli (8)

Muutama kilometri Lappeenrannasta länteen löytyy talvisodan päättymisen jälkeisenä aikana rakennettu Rutolan linnoitusalue. Täältä löytyy lukuisia bunkkereita, panssariesteitä ja kruununa kaikelle miehistöluola, missä pääsin piipahtamaan assistentti Rittan järkättyä audienssin.

Kiitokset Jarkolle, mutta etenkin Juhalle, joka kävi avaamassa meille ovet kaikkein pyhimpään elikkä luolan uumeniin. Valitettavasti huonon valaistuksen ja huonojen kameroitteni takia valokuvat ovat vähän sitä sun tätä. Ei olisi pahitteeksi, jos Juha jossain vaiheessa avaisit portit uudelleen?

rutolan miehistötunneli (7)

Rutolan miehistöluola on ainutlaatuinen muihin vastaaviin miehistöluoliin verrattuna. Yleensä ne ovat jääneet keskeneräisiksi, eikä niiden sisään ole rakennettu puurakenteista harjakattoista ”taloa” tai parakkia, joihin sotilaat olisi majoitettu.

Tällaista ei löydy Rutolastakaan, mutta jotain muista poikkeavaa löytyy toki.

rutolan miehistötunneli (6)

Sisältä löytyvä 40,5 metriä pitkä, 4 metriä leveä ja reilut pari metriä korkeudeltaan oleva tunneli on vuorattu tiiliverhoilulla. Lisäksi katto on rapattu betonista. Tietääkseni missään muualta ei löydy vastaavaa?

rutolan miehistötunneli (2)

Kyseinen luola oli tarkoitettu noin sadalle miehelle suojapaikaksi, jos raskaat taistelut olisivat riehuneet Rutolan alueella. Niinpä luola oli varustettu ilmastointi ja lämmityslaitteilla, jonka kaksitoista metriä korkea savukanava johti savut ulos porraskuiluun muurattua savukanavaa pitkin. Samoja portaita nousemalla päästiin myös mäen taakse avautuvasta ovesta suoraan taisteluhautaan.

rutolan miehistötunneli (5)

Onneksi näitä Salpa-linjan rakennelmia ei koskaan tarvittu alkuperäiseen käyttöönsä. Sen sijaan sotavuosien jälkeen Rutolan luolaa käytettiin armeijan ammusvarikkona, mistä jäänteenä yhä aluetta ympäröivät piikkilangat ja portit. Myöhemmin tunnelia on kunnostettu ja sinne on asennettu valaistus sekä puiset portaat on uusittu.

rutolan miehistötunneli (3)

Alueelta on myös raivattu kasvillisuutta ja ihmisten sinne viskaamat rojut korjattu pois. jos kiinnostuksesi kohteesta heräsi, niin kannattaa seurailla paikallista lehdistöä. Aika ajoin tunneliin järjestetään avoimien ovien päivä. Viimeksi taisi olla kolme vuotta takaperin.

rutolan miehistötunneli (4)

Kiitokset Juhalle ja Jarkolle, kun teitte Willimiehen haaveesta totta!

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6767641 E 556343

Julkaistu aiemmin Willimiehen jäljillä -blogissa.

1 reply
  1. Tuoppi
    Tuoppi says:

    Nuo kaikki piikkilanka-aidat ja rakenteet eivät ole kovin vanhoja. Lapsena leikimme usein alueella ja tuolloin piikkilankaa löytyi mutta tolpat olivat jo melko lahonneet. Luolaan pääsi sisällekin. Kun asutus alkoi levitä lähiseudulle, rakennettiin nuo piikkilanka-aidat uudelleen ja ovi salvattiin.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.