Uimapaikka/taukopaikka Saimaan hiekkarannalla – Parkinmäen luontopolulla Lappeenrannassa

Parkinmäen luontopolku on Lappeenrannan kaupungin ja teknillisen yliopiston yhdessä suunnittelema Biotrail-luontopolku. Tarkoituksena on kertoa, miten luonto on ratkaissut teknisesti joitakin asioita ja mitä me ihmiset voimme näistä asioista oppia. Polku esittelee samalla Saimaan ja rantaharjun luontoa.

Parkinmäen luontopolku Lappeenrannassa
Päivämäärä: 5.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 120
Reitin pituus: 1,8 km
Kohokohdat: Upea Parkinmäen hiekkaranta ja Saimaan rantamaisemat muutenkin.
Parkkipaikka: Skinnarilan hovin lähimaasto. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät 
Varusteet/jalkineet: Kuiva reitti, jossa pärjää lenkkareilla mainiosti.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Ajoin Lappeenrannan ohi ja päätin kävellä yhden luontopolun toukokuisena aamupäivänä. Valinta osui Parkinmäen luontopolkuun, joka tuntui olevan sopivalla paikalla ja sopivan mittainen, alle 2 km. Pysäköintiasiasta en ollut lukenut ennen paikalle menoa, laitoin navigaattoriin osoitteeksi Skinnarilantie ja tulin yliopiston alueelle, jossa parkkipaikkoja totisesti riittää, mutta niihin pitäisi olla pysäköintilupa. Tätä kirjoittaessani totesin, että mm. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön nettisivulla mainitaan pysäköintipaikaksi ”Skinnarilan hovin lähimaasto”. Jätetään nyt mainitsematta, missä minun autoni oli luvalla tai luvatta kävelyn ajan. (Huom! Blogin lopussa kommentti, jossa todetaan, että yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on vapaita paikkoja, mm. pysäköintialueet P4 ja P8.)

Reitin lähtötaulu löytyy helposti Skinnarilan hoville vievän hiekkatien alusta. Reitti on merkitty punaisin merkein – ja tästä kohtaa näkyy jo ensimmäiset punaiset maalimerkit männyissä hiekkatien varrella. Sinne päin siis!

Sitä ennen: tämä luontopolku on ”biotrail”-luontopolku. Polulla opetetaan sitä, miten luonto on ratkaissut erilaisia asioita ja miten ihminen on hyödyntänyt näitä samoja keksintöjä. Kaikki biotrail-polun taulut ovat englanniksi ja suomeksi. 

Minulla on viime aikoina ilmeisesti ollut vaikeuksia hahmottaa, kummin päin ympyräreitit kierretään. Tälläkin kertaa läksin jostain syystä kiertämään reittiä myötäpäivään. Marssin hiekkatietä kohti länttä, vasemmalla puolellani oli haavikkoa ja oikealla puolella männikköä.

Bongasin haavikossa käpytikan. Se oli sen verran lähellä, että sain siitä ihan kohtuullisen kuvankin.

Ja mitä ihmettä. Kymmenen metrin päässä oli infotaulu, jossa kerrottiin tikoista! Tässähän kävi ihan kuten sen ainoan kerran, kun olen nähnyt valkoselkätikan. Se oli Linnansaaren kansallispuistossa noin kymmenen metrin päässä valkoselkätikoista kertovasta kyltistä.  

Välillä luontopolulla tulee vastaan myös erilaisia rasteja tai infotauluja. Nämä ovat selvästikin aiempaa perua – ja vain suomenkielisiä.

Minun takaperoisella reitilläni ensimmäiset 400-500 metriä kuljettiin hiekkatietä pitkin. Sen jälkeen polku kapeni ja suuntasi kohti Saimaan rantaa.

Ja mikä huikea yllätys. Noin 700 metrin kävelyn jälkeen saavuin Parkinmäen uimarannalle. Kaupunki on ylläpitänyt aiemmin tätä uimarantaa, mutta luopunut sen ylläpidosta vuonna 2014. 

Tämä oli kieltämättä yksi kauneimmista luontopolku-eväspaikoistani. Istahdin rantaan ja kuuntelin härkälintujen mylvintää – ne uivat ehkä 25 metrin päästä ohi. Aamu oli rauhallinen, tyyni ja melko lämmin. Istuskelin, otin kuvia, join kahvia ja söin leipiä ja keskustelin paikalle (härkälintujen äänien ihmettelyn takia) saapuneen pariskunnan kanssa.  

Matka jatkui Parkinmäen niemen pohjoisrantaa pitkin. Varjoisassa pohjoisrinteen metsässä oli infoa mm. hyttysistä. Enpä ole ennen tiennyt, millä voimalla ne pistävät ihon läpi. Hyvin pienellä voimalla, 16,5 mikronewtonia. Nyt tiedät sinäkin!

Niemen kärjessä on suomenkielinen infotaulu Vuoksen vesistöstä. Täältä näkee melko pitkälle kaakkoon, Lappeenrannan kaupunkiin päin.

Luontopolkumies reitin itäisimmässä pisteessä, Parkinmäen niemen kärjessä.

Reitti jatkuu mukavasti ihan rantaa pitkin kohti Skinnarilan hovia.

Skinnarilan hovin ohitin noin 1,6 kilometrin kävelyn jälkeen. 

Ja mitä ihmettä. Tässä kohtaa tulin toiselle (suomenkieliselle) Parkinmäen luontopolun opaskyltille. Tässä olevassa kartassa luontopolkuun liittyi vielä kierros Parkinmäen päällä. Uusi luontopolku kiertää Parkinmäen aika lailla rantoja pitkin – veikkaan siis, että kyseessä on aiempi polun linjaus.

Palasin lähtöpaikkaan ja sammutin matkamittarin. Noin 1,8 km, aikaa meni melko lailla tasan tunti. Evästauko oli melko pitkä, joten kävelyyn voi varata aikaa reilut puoli tuntia. Tapasin matkalla muutamia kävelijöitä, reitti lienee kohtalaisen suosittu ulkoilijoiden keskuudessa.

Pidin reitistä kovasti. Hienot ja melko uudet kyltit, selkeä polku ja kaiken kruununa todella kaunis järvimaisema Parkinmäen uimarannalla. Tutustumisen arvoinen luontopolku!

Sijainti: N=6770790.779, E=558951.228 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=61.06762242745707, lon=28.09200689132202

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muut reitit Lappeenrannassa:
Mikonsaaren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *