Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa ovat mykistävä kokemus

Tänä kesänä on tullut toteutettua pari pitkäaikaista haavetta. Olen nimittäin käynyt katsastamassa Suomen näyttävimmät ja kuvarikkaimmat kalliomalaukset Saraakalliolla Laukaassa sekä Astuvansalmella Ristiinassa.

astuvansalmenkalliomaalaukset (11)Jälkimmäisten luo poikkesimme, kun palailimme heinäkuun alussa isolta kirkolta pikitien päästä Porvoon kulttuurimaiseman kautta Ristiinaan. Ristiinan Ärrältä ostimme paketin makkaraa ja sinappia, toivossa josko saisimme valmistettua iltapalaa nuotiolla reissun varrella.

Jos Saraakalliolle ei opasteita ollut, niin Astuvansalmen kalliomaalauksten tilanne oli toinen. Maineikkaaseen paikkaan ohjasivat sinivalkoiset tieopasteet Suurlahdentieltä. Koska matkaa oli mutkaista tietä pitkin peräti 21 kilometriä, oli kuljettajan usko välillä lujilla.

Viimein jalkauduttuamma paaresimme keskikesän illan valossa sekalaisten metsien lävitse 2,7 kilometriä maalauksille. Viimeinen nousu pisti jo puuskuttamaan.

astuvansalmenkalliomaalaukset (4)Kylläpä kannatti rymytä. Yöveden rannalla aukeni mahtava seinämä, joka yritin fisulinssillä vangita yhteen kuvaan.

astuvansalmenkalliomaalaukset (5)Maalauseinämän oikealla sivustalla oli seinämästä tipahtanut lohkare, jolloi seinämään syntyi leveä lippa.

astuvansalmenkalliomaalaukset (10)

Seinämän alle oli rakennettu katseluterassi.

astuvansalmenkalliomaalaukset (3)Osa maalauksista oli niin korkealle, että niiden tarkastelemiseen olisi tarvinnut tikkaat.

astuvansalmenkalliomaalaukset (8)Olen käsitellyt kuvia niin että ajan vaalentamista maalauksista saisi kuva-aiheet selville.

Maalausalue Suomen ja Fennoskandian suurimpia. Kallioon on maalattu noin 65 kuvaa. Osa varsin hyvin säilyneitä, mutta joukossa on myös paljon tunnistamattomia viivoja läiskiä.

astuvansalmenkalliomaalaukset (6)Maalauksissa on šamaaneja sarvipäisinä ihmishahmoina.

astuvansalmenkalliomaalaukset (7)Ihmishahmojen joukossa on kaksi kalliomaalauksissa hyvin harvinaista naishahmoa, joista toinen – ”Astuvan Tellervo” – pitelee kädessään jousta.

astuvansalmenkalliomaalaukset (1)Kalliosta löytyy 18–20 hirveä ja ihmishahmoa, kymmeniä kämmenten ja tassujen jälkiä, 8–9 venettä sekä geometrisia kuvioita.

Paluumatkalla ihastelimme keskikesän auringonlaskua polun kulkiessa pikkulampien sivuitse.

Näläkäisinä totesimme, että maalausten läheisyyessä ei ollut virallista tulentekopaikkaa. Huussi ja laituri eivät auttaneet näläkäämme, joten päätimme ajella kesäyössä kotio Syvvään Savvoon ja lämmittää saunan – ja pistää makkarat kiukaalle.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit. N 6812381 E 529016

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa-blogissa.

4 replies
  1. Aila Alanko
    Aila Alanko says:

    Löydön Kartano Camping sekä majoitusmökit tarjoavat yöpymistä Astuvansalmen retkeilijöille Ristiinassa

    Vastaa

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ja se on mielestäni niiden arvo, tehtävä ja merkitys. Erään paikalla olleen mielestä ne ovat mykistäviä. Yhä niillä on vetovoimaa, joka ei perustu yksilöllisyyteen vaan yhteisyyteen, joka puolestaan […]

  2. […] Janne Saarikivi: Pyhän käsitteestä ja alkuperästäUlla Lötjönen: Pyhän juurillaAstuvansalmi oli muinainen temppeliAstuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa ovat mykistävä kokemus […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *