Lapinsalon laavu ja hiekkaranta – Etelä-Konneveden kansallispuisto

Jos Etelä-Konneveden tunnetuin taukopaikka pitäisi nimetä, olisi kuvankaunis Lapinsalo vahva ehdokas. Kesällä veneilijät ja melojat, talvella taas lukuisat jäällä liikkujat ovat istahtaneet sen laavun ääreen lämmittelemään, nauttimaan eväät, keittämään kahvit tai paistamaan makkaraa. Niissä merkeissä paikka on tullut aiempina vuosina tutuksi myös Retkipaikan tekijöille.

lapinsalo-3362

Tänä kesänä vastikään lainvoiman saaneen uuden kansallispuiston paikkoja kiertäessämme olikin Lapinsalo itseoikeutetusti yksi tärkeimpiä paikkoja käydä ja jakaa myös lukijoidemme kanssa. Niinpä viimein kun veneen kyytiin pääsimme, oli Lapinsaloon rantautuminen yksi päivän kohokohdista.

lapinsalo-3339

Lapinsaloon rantaudutaan tunnelmallisen poukaman perältä pitkälle saaren sisään kurottavaan kapeaan lahteen. Laituri on hyvin suojaisa, joten rantautuminen käy helposti myös kovemmalla tuulella. Jo pitkältä näimme, että tällä kertaa paikalla oli ruuhkaa. Laiturissa nökötti peräti kaksi venettä. Lähemmäs päätessämme kävi ilmi, että molemmat venekunnat olivat lähtöpuuhissa, joten pian saari oli hetken oleva vain seurueemme käytössä.

lapinsalo-3346

Heti laiturin vieressä odottaa kulkijaa hauskanmallinen kivi, joka rapautuu kovaa kyytiä olemattomiin. Saaressa on pari muutakin vastaavaa, mutta tämä likellä laituria oleva on niistä omintakeisin.

lapinsalo-3348

Kivestä suoraan eteenpäin jatkaessa tie kulkee liiterin ohitse. Runsaasta käytöstä huolimatta puutilanne näytti vielä kohtuulliselta, tästä kiitokset Metsähallituksen huoltoporukalle.

lapinsalo-3349

Liiterin takaa polku jatkuu vielä hetken ja vie sitten toisen pitkulaisen lahden perukkaan. Sen ranta ei sovellu uimiseen, mutta muutoin paikka on tunnelmallinen ja hyvinkin näkemisen arvoinen. Eikä vähiten silloin, jos tulipaikalla on muuta porukkaa ja haluaa vetäytyä hetkeksi hieman rauhallisempaan tunnelmaan.

lapinsalo-3345

Äsken mainitun kiven luota löytyy myös Lapinsalon laavu, jota vuodet ja kulkijat ovat kohdelleet hyvin. Arvokkaasti harmaantuneen rakenteen edessä on tulisija, jossa paistuvat makkarat ja kiehuu nokipannukahvi. Kyllä sellaisessa paikassa kelpaa pannullinen kahvia keitellä, kaksikin.

lapinsalo-3357

Laavun likellä seista nököttää pöytä järvinäköalalla. Unohtaa ei sovi myöskään hiekkarantaa, joka ei laajuudessaan ole aivan Pyysalon veroinen, mutta jossa ilokseen käy kastautumassa.

lapinsalo-3375

Pieni, mutta joka kerta hymyilyttävä yksityiskohta on sorkkarauta, joka törröttää kalliosta. Liekö matkaan tullut aikanaan yksi terästappi liian vähän. Pitkän noutomatkan sijaan noheva asentaja uhrannut sitten työkalunsa. Vai olisiko syynä vain kiero huumorintaju?

lapinsalo-3351

Kaikkiaan kokolailla keskeltä Etelä-Konnevettä löytyvä Lapinsalo on monipuolinen paikka, jossa tulistelu onnistuu mukavasti myös lasten kanssa. Sillä tulee varmasta olemaan paljon annettavaa myös uuden kansallispuiston palvelutarjonnassa. Jos sen kehittäminen kiinnostaa, niin tällä hetkellä metsähallitus kerää kävijöiltä ajatuksia alueen kehittämisestä maasto-opasteisiin asennetun QR-koodin avulla. Jos sellainen tulee vastaan ja ajatuksia herää, niin mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6940532 E 475589

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.