Hakasuon kotiseutupolku Paltamossa: Kiveksen rosvojen jalanjäljillä

”Muuan osa kyläläisistämme koettaa itseänsä elättää varastamalla, joista on suurin haitta, ettei enää saa öissä maata ja vievät sitte monelta aivan käsistä viimeiset ruokapalat. Niitä varastuksia kuuluu toinen toisensa perästä, erinomattain Kivekseltä, jossa se on aivan vallan päällä ja ovat saaneet oppilaisiansa meidänki kyläämme kyntämään.”

Näin todettiin Oulun Wiikkosanomissa 6.6.1868. Kyse oli Suomen historian ainoista tunnetuista sisävesien ”merirosvoista”, eli järvirosvoista.

Varisjoki yhdistää Kivesjärven ja Oulujärven

Varisjoki yhdistää Kivesjärven ja Oulujärven

Nämä paikallisen Ruukin toiminnan lopettamisen jälkeen työttömiksi jääneet nuoret miehet (Kiveksen rosvot) kylvivät kyseenalaista mainetta Kivesjärven ja Oulujärven ympäristössä. Robinhoodeja heistä teki se, että he jakoivat osan saalistaan kyläläisten kesken. Yhdessä tuumin Kiveskyläläiset vastustivat kasakoita ja vallesmannia Kainuun nälkämaan laulun ensisäveliä ikuistettaessa historian kirjoihin.

Tarina sisävesiemme merirosvoista kiehtoi sen verran paljon, että päätin suunnata Paltamon Hakasuolle tutkimaan millaisessa ympäristössä Kiveksen rosvot aikoinaan mellastivat Kainuun korvessa.

Kotiseutupolun lähtöpiste sijaitsee Hakasuon myllyllä tien numero 8820 varressa Varisjoen ylityksen vieressä. Itse myllylle on opasteet Paltamo–Oulu-valtatieltä ja polulle löytää tiensä myös Hakasuon koululta.

Hakasuon kotiseutupolun lähtöpaikka

Hakasuon kotiseutupolun lähtöpaikka

Hakasuonseudun kyläyhdistyksen omistama mylly toimii kesäisin Rautaa, tervaa ja rosvoja -tapahtuman näyttämönä. Siksi lähtöpaikalla sijaitseekin kesäkahvila, WC ja nuotiopaikka. Parkkitilaa myllyn alueella on runsaasti.

Ennen luonnon rauhaan siirtymistä, löytää myllyn läheisyydestä myös paljon historiallista tutkittavaa. Esimerkiksi kahvilan seinään on kerätty vanhaa Kainuulaista murresanastoa ja kerrottu sanojen merkityksiä. Kahvilan erikoisuutena on perinteiseen tyyliin myllyllä jauhetut viljatuotteet. Kaurapuuron aineksia kannattaakin hankkia kahvilasta matkamuistoksi Hakasuon kotiseutupolulla vierailtaessa.

Lähtöpaikan kahvilan seinästä löytyy vanhaa Kainuulaista sanastoa

Lähtöpaikan kahvilan seinästä löytyy vanhaa Kainuulaista sanastoa

Varisjoki on syntynyt erikoisella tavalla, kun vuonna 1812 suunnitellun veneenuittoväylän kaivuu-urakka riistäytyi käsistä ja Kivesjärvi vyöryikin kohden alempana olevaa Oulujärveä. Tapauksen seurauksena Kivesjärven pinta laski pari metriä ja järvien väliin muodostunut Varisjoki pudottautui kolmen kosken kautta 12 metriä alaspäin Kivesjärvestä Oulunjärveen.

Varisjoki laskee 12 metriä Oulujärveen

Varisjoki laskee 12 metriä Oulujärveen

5,8 kilometriä pitkän kotiseutupolun alkuosa kulkeekin Oulunjärven ja Kivesjärven yhdistämän Varisjoen vierellä rehevässä sekametsässä ja elämää kuhisevassa rantalehdossa. Reitti on merkattu maalaamalla vaaleanpunaisia reittimerkintöjä puiden ympärille, joten reitin voi helposti kulkea molempiin suuntiin. Reitiltä löytyy myös puisia opasteviittoja ja infotauluja.

Kotiseutupolku on opastettu puisilla viitoilla

Kotiseutupolku on opastettu puisilla viitoilla

Varisjoen varrelta löytyvät vanhan ruukin rakennusten rauniot. Ruukin, jonka sulkemisesta tuo johdannon Kiveksen rosvojen tarina sai alkunsa. Muita reitin varrelta löytyviä kantavia teemoja ovat Eino Leinon kirjoitelmat alueen vanhoista rakennuksista ja taidemaalari Pekka Halosen maalaukset Hakasuon ympäristöstä. Halosen maalauksien vedoksia voi ihastella reitin lähtöpaikan kesäkahvilassa.

Vanhan ruukin raunioita löytyy Varisjoen varrelta

Vanhan ruukin raunioita löytyy Varisjoen varrelta

Joenvarsireitiltä löytyy myös pari koskea: Ruukinmyllykoski ja Hotellinkoski. Näistä etenkin Ruukinmyllykoski on suosittu kalapaikka, josta on saatu saaliksi muunmuassa harjusta, siikaa, taimenta ja järvilohia. Joen varrella on paljon paikkoja, joista kalamies voi perhostella tai heitellä viehettään. Kalastusaluetta on rajoitettu joen alajuoksulla, mutta hyviä paikkoja riittää kalamiehille yllin kyllin.

Infotaulut ovat Hakasuolla hyvin suunniteltuja

Infotaulut ovat Hakasuolla hyvin suunniteltuja

Varisjoen varrella kulkevan reittiosuuden loppupäähän on sijoitettu taukopaikka penkkeineen ja pöytineen. Taukopaikan läheisyydessä Hotellinkoskella on myös näyttävä Ruukin päärakennuksen raunio Eino Leinon runollisella vertauskuvalla höystettynä.

Taukopaikan pöytäpenkki yhdistelmä

Taukopaikka

Eino Leinon mukaan Ruukin päärakennus oli aikoinaan niin iso, että kun toisessa päässä oli auringonnousu, niin toisessa päässä alkoi yön hämärä laskeutua päärakennuksen ylle. Ihan niin isolta rauniot eivät nykyrakentamisen varjossa tuntuneet, mutta aikanaan kyse on ollut massiivisesta rakennusurakasta ja seudun mittakaavassa tärkeästä liiketoiminnasta.

Ruukin päärakennuksen rauniot kertovat Hakasuon historiasta

Ruukin päärakennuksen rauniot kertovat Hakasuon historiasta

Varisjoen ihmeiden jälkeen reitti nousee kohden Mannilanmäkeä vaihtelevassa maastossa. Kokonaisuudessaan reitti voidaan luokitella keskivaikeaksi, vaikka haastavimpia kohtia onkin kyläyhdistyksen toimesta helpotettu pitkospuin.

Yksityisen luonnonsuojelualueen puitteissa ollaankin toimittu fiksusti kuljettamalla reittiä erilaisten metsätyyppien läpi. Reitin infotauluista löytää faktaa alueen luonnosta ja tarinoita menneestä kiinnostavalla tavalla kerrottuna.

Mannilan mäellä on hyvät mustikkamaastot. Sinne nousevalla reitillä oli myös puolukkaa ja sieniä. Etenkin haperot ja tatit tuntuivat viihtyvän Kainuun korven vaaramaisemissa. Käpytikka ja tuulihaukka tervehtivät kulkijaa, joka suuntasi välillä pitkospuita rämeiden yli ja lopulta mäen laelta alaspäin kohden Kivesjärveä.

Mustikkaa Mannilanmäellä

Mustikkaa Mannilanmäellä

Lukuisat kelottuneet puut toimivat aistin kiihottajina mäen laelta vaaramaisemaa katseltaessa. Kun jalkojenkin juuressa oli aina niin paljon nähtävää, oli eteneminen hitaanlaista selkeästä polkukokonaisuudesta huolimatta. Reitin läpikulkemiseen kannattaakin varata aikaa kahdesta neljään tuntia.

Tuulihaukka katsastelee Mannilanmäellä vaaramaisemia

Tuulihaukka katsastelee Mannilanmäellä vaaramaisemia

Laskeuduttaessa Mannilanmäeltä Kivesjärvelle kulkee reitti metsäautotietä pitkin. Kun kumpuilevan maiseman takaa siintää ensimmäistä kertaa itse järvi, on näkymä hyvin postikorttimainen. Maisemaa saa seurata aina Hakasuon koululle asti, josta siirrytään kuusimetsän kautta Kivesjärven rantaan.Polku kulkee rantaviivaa pitkin. Näkymät ulapalle ovat hulppeat koko rantaviivaa mukailevan reittiosuuden ajan.

Näkymä laskeuduttaessa kotiseutupolkua Kivesjärvelle

Näkymä laskeuduttaessa kotiseutupolkua Kivesjärvelle

Järvireitin loppuosassa on näköalapaikka niemen kärjessä korkealla kummulla. Paikassa saa hyvän käsityksen Kivesjärven laajuudesta ja siellä harjoitettavista elinkeinoista. Maatalous ja kalastus ovat Kivesjärvellä läsnä joka askeleella. Muikkusaaliin kerrottiin olevan sellaista, että verkko kiiltelee kauttaaltaan kun hyvän apajapaikan löytää. Kuhat, hauet ja ahvenet ovat tavoiteltuja saaliita Varisjoesta löytyvien saaliskalojen lisäksi.

Järvessä on ilmeisesti ollut rapurutto, koska paikallisten haastatteluissa ilmi tulleiden tietojen pohjalta ravut olivat hävinneet Kivesjärvestä muutama vuosi sitten.

Niemestä löytyy hieno maisemapaikka

Niemestä löytyy hieno maisemapaikka

Kotiseutupolun loppumatka taittuu Varisjoen alajuoksulta aina Hakasuon myllylle asti joen vartta pitkin. Joelle on 1990-luvulla asettunut vieraslajeista kanadanmajava. Tarkkaavaiset näkevätkin joenrantapuissa työskentelyn jälkiä, kun majavat rakentelevat keväisin patoja.

Hotellinkoski pauhaa Ruukin raunioiden vieressä

Hotellinkoski pauhaa Ruukin raunioiden vieressä

Muita pesiviä eläimiä joen varrella ovat esimerkiksi saukko, kärppä ja lumikko. Karhunkin tiedetään näyttäytyneen Varisjoen varren yksityisen luonnonsuojelualueen iäkkäässä metsänosassa. Kesäöinä rantametsän suojissa etsii purtavaa myös metsäsika, eli mäyrä. Se on hiljaisena kulkijana vaikea havaita.

Paltamon kunnalla on Kivesvaaralla menossa laaja retkireittien toteutus. Yhtenä aikeena on kuljettaa retkeilyreitti Kivesvaaralta alas Kivesjärven rantaan.

Uusi laavu suunnitellulla reitillä Kivesvaaralta Hakasuolle

Uusi laavu suunnitellulla reitillä Kivesvaaralta Hakasuolle

Reitti jatkaisi rantaa pitkin aina Hakasuolle asti. Suunnitellun reitin varrelle onkin jo ilmestynyt uusi laavu kuvankauniiseen niemennokkaan reilun kilometrin päähän Hakasuon myllystä. Laavu toimii erinomaisena yöpymispaikkana. Halukkaita tulijoita onkin varmasti paljon, sillä Kiveksen rosvojen tarina on ainutlaatuinen kokonaisuus Kainuun historiassa.

Kivesvaara kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7148357 E 526081
Varisjoki kartalla.

Teksti ja kuvat: Pepe Forsberg

2 replies
 1. Mimmi Mikkonen
  Mimmi Mikkonen says:

  Hakasuo ja Varisjoki ovat minulle hyvin tuttuja paikkoja lapsuudesta ja nuoruudesta, sillä isäni koti on noin puolen kilometrin päässä Hakasuon myllyltä ja kesämökkimme sijaitsi Varislahdessa. Haluan kertoa Varisjoesta sen verran, että se on ollut olemassa vasta noin 200 vuotta. Sitä ennen paikalla oli pahainen puro, mutta isännät halusivat paremman jokiväylän Oulujärveen sekä lisää peltoalaa. Ojankaivuiden yhteydessä syntyi ilmeisesti puolivahingossa niin suuri joki kuin se nyt on. Kivesjärven pinta laski noin neljä metriä, ja kalliorannoista voi vieläkin nähdä vanhan vesirajan, kun vain osaa katsoa.

  Vastaa
  • Toimitus
   Toimitus says:

   Hei Mimmi ja iso kiitos todella kiinnostavasta kommentistasi 🙂 Onpa Varisjoella mielenkiintoinen tausta. Muutama muukin tarina Suomesta on tiedossa, jossa ihmisen toiminnalla on järvestä veden pinta humpsahtanut alas. Ojankaivuiden seuraukset ovat joskus arvaamattomia!

   Terveisin Jonna / Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.