Idyllinen Tenon piilopaikka – luonnon maalaama sielunmaisema Ellin polulla Utsjoella

Ellin polku

Lähtöpaikka kartalla

Reitti 3,8 km

Kulkuaika 1–2 h

Helppo reitti

Aittikosken rannassa päiväkota, tulistelupaikka ja käymälä

Mihinpä sitä ihminen muualle syksyllä kuin Lappiin ihastelemaan värien kauneutta. Kiire on kadonnut, kalastajat ja kesämatkailijat ovat hävinneet Lapin teiltä, mutta jäljellä on mitä uskomattomin värien loisto ja hiljaisuus. Tässä luonnon maalaamassa sielunmaisemassa silmä lepää.

Sateisena päivänä saavuimme Utsjoelle ja majoituimme Holiday Village Vallessa. Lämpimästi suosittelen yöpymistä tässä idyllisessä Tenon piilopaikassa. Palvelu ja puitteet mykistävät varmasti monen matkaajan, ja ne täytyykin itse kokea ja nähdä. Aamupala sisältyy huoneiston hintaan ja paikalla on myös lounasruokailumahdollisuus, sekä À la carte. Ravintola on miljööltään Lapin hengen mukainen ja ikkunoista voi ihailla Tenojokea ja tunturimaisemaa.

Reippaille luontoihmisille löytyy majoituspaikan vierestä Ellin polku, noin 3,8 kilometriä pitkä kangasmaastoinen luontopolku. Polku kulkee läpi Kuolleidenkuolpunan, saapuen noin kilometrin päässä jyrkänteelle, josta avautuu näköala Ellinkuolpunaan ja lähituntureille, jopa Norjan Rastikaisalle asti.

Jyrkänteelle on rakennettu portaat ja näköalatasanne, muutoin reitti on helppokulkuinen. Reitin pääpiste on Tenon Aittikosken rannassa, jossa on Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, huussi ja puuvaja. Lähtöpaikalle palataan samaa polkua pitkin.

Mikä Ellinkuolpuna sitten oikein on? Yli 11 000 vuotta sitten Tenojokilaakso paljastui sulavan mannerjään alta. Jäätikkö oli painanut maankuoren lommolle ja meri työntyi kapeana vuonona Tenojoen laaksossa Yläkönkäälle asti. Nykyinen alue on tuolloisen vuonon pohjalle kasautunutta jäätikköjoen kuljettamaa soraa ja hiekkaa. Tenojoki leikkautui Ellinkuolpunan pohjoispuolella vuonon pohjan hiekka- ja sorakerrostumiin maankohoamisen jatkuessa. Maisema on näin ollen säilynyt lähes nykyisenlaisena yli 10 000 vuoden ajan.

Sijainti: N=7757356.234, E=499909.464 (ETRS-TM35FIN

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.