Hävyttömän kaunis syyspäivä Mulkkujärvellä

Huom! Mulkkujärven patikkareitti, pitkospuut, sillat ja näkötornin portaat on korjattu 2020–2021, joten reitti on nykyään hyvässä kunnossa kulkea.

Toim. huom.

Makoilen mukavasti rauhallisella laavulla. Retkipatja lämmittää selkääni kuulaassa syyssäässä. Nuotio rätisee laavun ja puuvaraston välisellä tulentekopaikalla. Laavun suuaukko kehystää näkymän erämaiselle järvelle. Järvi on avoveden ja havisevien järvikortekeitaiden yhdistelmä. Mökkejä ei ole, eikä auton ääniä kuulu. Hiljaisuus hellii korviani. Suupielet kääntyvät hymyyn. Juuri nyt tässä on hyvä.

Mulkkujärvi vaikuttaa myös lintujen unelmapaikalta. Joutsenperhe ui tukikohtaansa, vielä ei ole aika muuttaa etelään. Korppi raakkuu kauempana. Parin sadan metrin päässä laavulta sijaitsee lintutorni. Torni on kuulemma rakennettu ripeästi kahdessa päivässä. Nyt ei ole kiire. Voisin makoilla tässä vaikka kuinka pitkään.

Joutsen Mulkkujärvellä.

Mulkkujärvi oli ehdolla kansallispuistoksi

Alavuden luoteiskulmassa sijaitseva Mulkkujärvi kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueiden verkostoon. Järvi on alkupiste yhdelle Lapuanjoen sivuhaaroista. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ehdotti vuonna 2011 uuden kansallispuiston perustamista Etelä-Pohjanmaalle. Mulkkujärvi olisi ollut puiston keskiössä. Puistoon olisi kuulunut muitakin alueita, kuten Mulkkujärven naapurissa pienen kannaksen takana hyllyväksi soistunut ja monipuolisesta lintukannastaan tunnettu Vähä-Mulkkujärvi sekä Larvanneva Pierinlampineen.

Ympäristöministeriö ei tuolloin lämminnyt Mulkkujärven kansallispuistolle. Ainakin puiston nimi olisi ollut vertaansa vailla. Ilmeisesti sekä Iso- että Vähä-Mulkkujärvestä on aikoinaan niitetty kortetta. Kotimaisten kielten keskuksen arkistomateriaaleissa niittoaikoja on kuvailtu seuraavasti: ”Kun ne ovat siellä niittäneet ja kaivaneet, niin ne ovat siellä mulkkuja myöten rompineet.”

Juhannusaattona poikkesin Kuusamossa Hevonperseessä. Enpä arvannut päätyväni toista kertaa samana vuonna paikkaan, jolla on merkillinen, hävytönkin nimi. Mulkkujärvi menee ehdottomasti kärkeen erikoisimmat paikannimet -listallani.

Mulkkujärven kierros

Järven kiertää reilun 6 kilometrin mittainen ympyräreitti. Myötäpäivään järven kiertävä patikoija aloittaa kierroksen Ojanvarsitietä pitkin. Parin kilometrin tietaipaleen jälkeen reitti vie pellonreunaa myöten metsän siimekseen. Tällä kiertosuunnalla metsä on ensin nuorta talousmetsää ja muuttuu vanhemmaksi havumetsäksi kierroksen edetessä. Reilun kilometrin metsätaipaleen jälkeen reitti johdattaa kulkijan järviä halkovalle kannakselle Mulkkujenväliin. Välin jälkeen kuljetaan viehättävän vanhan metsän poikki. Näköalakalliolta aukeaa kaunis näkymä järvelle. Kallio on rauhaisa paikka tauolle.

Mulkkujärven laavu idyllisen kallion päällä. Laavulta aukeaa näkymä järvelle.

Reitin loppuosassa odottaa yksi Etelä-Pohjanmaan kauneimmista laavupaikoista ja lintutorni. Tornilta on matkaa parkkipaikalle 700 metriä.

Mulkkujärven -kierroksen opastaulu.

Mulkkujärvelle pääsee tieltä 18 ajamalla Alavuden suunnasta noin 21 km Seinäjoen suuntaan tai Seinäjoelta 30 km Alavuden suuntaan. 18 -tieltä käännytään Hukkalan viitan suuntaan Hunnakkomäentielle, jota ajetaan 1,5 km. Seuraavaksi käännytään vasemmalle Hukkalantielle. Tätä ajetaan 3,5 km kunnes käännytään oikealle osoittavan viitan Mulkkujärvi 3 -kohdalta. Ojanvarsitietä ajetaan 1,4 km, minkä jälkeen tien oikealla puolella on parkkipaikka järven rannassa.

Mulkkujärven 360-videon löydät täältä.

Kartta. N=6957492.942, E=311768.361 (ETRS-TM35FIN)

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

4 replies
 1. Kaisa
  Kaisa says:

  Todella kurjaa nälkäisten lasten kans saapua paikalle. Ei puun puuta millä nuotiota laavulla sytyttää… Iso pettymys…

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Kaisa!

   Ikävä kuulla, että laavulla ei ollut puita. Korona-aikaan kansalaiset ovat innostuneet retkeilemään toden teolla, puita kuluu ja puuhuolto on monin paikoin todella kovilla.

   Meillä ei ole tällä hetkellä tiedossa, kuka reittiä ja sen rakenteita ylläpitää. Niinpä paras neuvo paikan päälle vastaisuudessa suuntaaville taitaakin kuulua, että mukaan kannattaa ottaa retkikeitin tai sitten hetivalmiit eväät, jotka eivät vaadi nuotion tekemistä.

   Toivottavasti nautitte kuitenkin retkestä, ulkoilusta ja alueen kauniista maisemista, vaikka nuotio jäikin tällä kertaa tekemättä.

   Ystävällisin terveisin Jonna/Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.