Croissanttia tikunnokassa ja runebergintorttua appelsiininkuoressa – Vegeretki-blogista löydät ihania kasvisruokavinkkejä retkille

Etsitkö uusia ruokavinkkejä luontoreissuille? Yhä useampi retkeilijä istahtaa nuotion ääreen nautiskelemaan makkaran sijaan kasvisruuasta. Retkiolosuhteissa on suotuisaa, jos herkku valmistuu helposti ja maistuu lapsillekin. Suosittelemme tutustumaan blogiin nimeltä Vegeretki.

Lokakuun eväsvinkeiksi sivusto nostaa vuohenjuusto-tomaattipastan sekä tietenkin syksyisen sienikeiton. Aineslistat ja reseptit on blogin tavan mukaan kirjoitettu selkeään muotoon, ja lisäksi on laskettu valmiin annoksen hinta per herkuttelija. Reseptivalikoimassa on klassikkoja kuten hernekeittoa ja pinaattilettuja, mutta myös toinen toistaan herkullisempia, jännittäviäkin vinkkejä – esimerkiksi appelsiininkuoressa valmistettua runebergintorttua.

Vuosi sitten perustetun sivuston takana on joukko partiolaisia.

– Olemme meripartiolippukunta Korven Koukkaajien johtajia, ydinporukkamme ikähaitari on 15–30 vuotta, kertoo sivustolla blogaajana toimiva Meri Leppänen.

Porukka harrastaa lähinnä partioretkeilyä kämpillä sekä viikonloppuvaelluksia omien partioporukoiden ja ystävien kanssa. Idea blogin perustamisesta syntyi viime vuonna Suomen Partiolaisten Roihu-suurleirillä.

– Koukkaajissa on tehty paljon kasvisruokaa retkillä, ja halusimme laittaa meidän parhaat retkireseptit jakoon, Meri kertoo.

Kurkistus Vegeretken taustatiimiin, Meri Leppänen kuvassa oikealla. Kuva: Vegeretki.fi

Blogi on muuttanut Koukkaajien toimintatapoja: retkiruokailu suunnitellaan nyt lukijakuntaa ajatellen niin, että blogiin saataisiin mahdollisimman paljon uusia reseptejä.

– Haemme vaikutteita muista blogeista ja muokkaamme niitä Vegeretkeen sopivan helpoiksi. Yritämme huomioida sesonkia ja esitellä uusia raaka-aineita.

Vegeretken reseptit ovat vegaanista tai lakto-ovovegetaristista kasvisruokaa. Lisäksi reseptien pitää olla edullisia ja helppoja. Ennen kaikkea tärkeää on se, että ruoka on hyvää.

– Pyrimme valitsemaan tavallisista ruokakaupoista löytyviä aineksia. Meillä on paljon reseptejä, joita on mietitty nimenomaan partiomuonituksen näkökulmasta. Siis sellaisia, jotka on helppoja tehdä vaikka kämpällä viidellekymmenelle tai hankkia kymmenelle ruokaryhmälle tarvikkeet rinkkaan trangian kanssa pakattaviksi.

Blogin resepteissä ruoka-annokset valmistuvatkin usein isolle joukolle, mutta osa resepteistä on suunnattu neljälle tai jopa vain kahdelle.

Kalifornia-Keken kikherneburgerit ovat takuuvarma hitti. Taustalla Korven Koukkaajien Närppä-vene. Kuva: Vegeretki.

Vegeretki-tiimi suosittelee:

Lapsiperheen päiväretkelle lähiluontoon: Kasvisnakit ja nuotiocroissantit ovat helppoja ja nopeita paistaa nuotiolla. Paistotikun vuoleminen on hyvä aloittelijan puukonkäyttöharjoitus.

Kaveriporukan yön yli -retkelle: Hampurilaiset maistuvat yleensä kaikille ja Kalifornia-Keken kikherneburgerit ovat kasvisburgereihin luottoresepti.

Romanttiselle päiväretkelle kahden kesken: Vegeretken ja Bonfire Appétit -blogin keväinen Luonnon päivän menu on täydellinen retkiseuran hurmaamiseen, mutta näin syksyllä suosittelemme menun keittoa korvasienien sijaan suppilovahveroista valmistettuna, pääruuan juuston lisukkeeksi kauden juureksia nuotiolla paahdettuna ja jälkiruokaan raparperin sijaan puolukoita tai karpaloa.

Partioporukan kokoontumisissa keskustellaan erilaisista ruuanlaittofilosofioista. Osa Vegeretken tiimiläisistä on ollut toistakymmentä vuotta kasvissyöjiä, osa vegaaneja ja osa ruuanlaitosta innostuneita sekasyöjiä. Myös ydintiimin ulkopuolelta on tullut blogiin ideoita ja reseptejä.

Reseptejä on tähän mennessä julkaistu lähes 50 erilaista.

– Uusien reseptien kehittely vaatii jonkin verran aikaa, mutta ennen kaikkea meidän suurin haasteemme on muistaa valokuvata ja kirjata ylös reseptejämme etenkin silloin, kun mukana on paljon nälkäisiä partiolaisia, Meri kertoo.

Retkiruokakuvien ottamisessa saa olla nopea, kun ympärillä on paljon nälkäisiä partiolaisia. Kuva: Vegeretki.

Haluaisitko kokeilla kasvisruokaa, mutta et ihan tiedä, mistä aloittaa? Meri vinkkaa matalan kynnyksen herkuksi pinaattiletut.

– Se on kasvisruokien klassikko, joka maistuu yleensä kaikille. Lettujen paistaminen nuotiopannulla on helppoa. Vegeretken reseptissä ei ole edes rinkassa hajoavia kananmunia tai huonosti säilyviä aineksia.

Jos kasvisruokavalio on jo tuttua, mutta retkiolosuhteissa kokkaaminen sen sijaan mietityttää, kannattaa kokeilla kikhernepannukakkuja.

– Se on tuhti välipala tai aamiainen nuotiolla tai retkikeittimellä paistettavaksi. Kikhernejauhoa löytyy ekokaupoista ja isoista marketeista. Nuotioperunoita on myös lähes mahdoton mokata!

Haasteita kavahtamaton, kiireetön retkeilijä kokkaa retkellä runebergintorttuja – olisitko arvannut, että tutun herkun nuotioversio kypsyy appelsiininkuoressa?

– Se sopii retkeilijälle, joka malttaa nähdä vaivaa ja istua nuotiolla askartelemassa useamman tovin. Sopii hyvin talviretkelle porukan kahviherkuksi.

Korvasienikeitto on osa Vegeretken ja Bonfire Appétit -retkiruokablogin yhteistä Luonnon päivä -menua. Kuva: Bonfire Appétit

Vegeretki on aktiivinen yksivuotias – blogi tulee jatkossakin päivittymään säännöllisesti. Meri ja muu Vegeretki-tiimi välittävät terveisiä Retkipaikan lukijoille:

– Kokeilkaa retkillä myös kasvisruokareseptejä! Kuvia ja vinkkejä voi jakaa meille Instagramissa #vegeretki

 

Vegeretki-blogin pariin pääset tästä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.