Akanrimmin lintutorni, Kittilä

Lauantainen Retkipäivä aukeni Kittilän yllä märkänä. Ilma oli vedestä lähes veitsellä leikattavan paksua. Vaarojen päälle levittäytynyt sumuverho hohti kuitenkin valkoisena.

Iltapäivällä aurinko otti voiton sadepilvistä ja syysvalo pääsi maankamaralle. Päätin lähteä tarkastamaan, miltä näyttää Akanrimmin lintutorni Könkään kylässä Levin kupeessa.

Olin nähnyt tornille opastavan kyltin jo sinä heinäkuun ensimmäisenä päivänä, kun muutimme asumaan matkan päähän Levin pohjoispuolelle. Retkipäivän kunniaksi oli lopultakin aika kohota torniin.

Könkään kylässä sijaitseva Akanrimmin lintutorni on rakennettu vuonna 2013.

Könkään kylässä sijaitseva Akanrimmin lintutorni on rakennettu vuonna 2013.

Toyotan jätin parkkiin heti ison tien viereen, sillä vettä pursuavien monttujen täyttämä metsätie näytti auton kannalta pahaenteiseltä. Sujautin kumpparit jalkaan ja lompsin Akanrimmen rannalle.

Metsän reunaan saapuessani maailman täytti syysvalo. Ai ihanaa! Ilma oli raikasta kuin tunturipurojen vesi. Viileän ulkoilman vetäminen keuhkoihin virkistää ihanasti.

Sateenjälkeiset pilvenriekaleet viipyivät vielä taivaalla. Kaukana kansallispuiston suunnalla ne näyttivät yhä valuvan sateena maankamaralle. Aurinko kultasi niiden reunukset ja suuri taivas sai maan näyttämään vaikuttavalta.

akanrimpi-1-10

Tornin vieressä oli laavu ja sen edessä kaivonrengas tulipaikkana. Minulla oli eväänä pieni pussillinen kuivattua poromakkaraa, enkä alkanut viritellä tulta. Makkaranpaloja sen sijaan maistelin hyvällä halulla samalla kun ihailin maisemia.

Tulistelupaikaksi rauhaisalta vaikuttanut Akanrimmin laavu sopii varmasti monessa tilanteessa, sillä sinne ei ole Leviltä kuin kivenheiton verran matkaa. Saavutettavuus on siis helppo, vaikkapa vuokratun polkupyörän turvin.

akanrimpi-1-5

Vesilintuja Akanrimmillä ei tällä kertaa juuri näkynyt. Harrastin lintuja intohimoisesti lapsuus- ja teinivuosinani, ja ehkä sen seurauksena olen sittemmin alkanut ottaa lintujen kanssa hiukan rennommin. En jaksa aina olla kiikarit tanassa, vaan nautin ennemmin luonnon tunnelmasta yleensä. Jos jotain lintuja näkyy, niin hienoa, mutta pelkkä kaunis maisemakin riittää.

Levi ja Kätkätunturi näkyvät Akanrimmille hyvin.

Levi ja Kätkätunturi näkyvät Akanrimmille hyvin.

Ilokseni huomasin, että lintutornille oli muitakin tulijoita. Mies ja nainen saapuivat paikalle pienen lapsen kanssa, ja lapsi kiipesi torniin innosta puhkuen. En tullut kysyneeksi, oliko juuri Retkipäivä innostanut heidät retkelle. Sillä ei ollut väliä. Pääasia oli, että hekin saivat nähdä tuon ihanan maiseman, joka vesineen ja tuntureineen on ehdottomasti kappale kauneinta Suomea.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7528272 E 409313.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.