Koitelinkosken kuohuja, Kiiminki

Eräänä syyskuun viikonloppuna matkailimme emännän nuoruusmaisemissa Kiimingissä ja Oulussa. Ajelimme Ylikiimingistä kohen Kiiminkiä, kun emäntä vinkkasi, että käyväänpä kurkkaamassa Koitelinkosket.

koitelinkoski1

Emännällä loksahti suu auki, kun saavuimme suurelle asfaltoidulle parkkipaikalle. Hänen viime käynnillä 80-luvulla paikalla oli vain pieni sorainen parkki.

Koitelinkoskea on rakennettu 1950-luvulta lähtien virkistyspaikaksi. Nykyiset hyvin varustellut retkeilypalvelut rakennettiin vuosina 2008–2009 TE- ja Ympäristökeskuksen rahoituksella.

Alueelta löytyy residenssiä, riippusiltaa, esiintymislava, tulentekopaikkoja, esteettömiä pitkospuita ja niin edelleen. Tämä on kyllä loistava ulkoilmaolohuone. Kyllähän paikka oli käytössäkin. Koskella oli monia perheitä lapsineen, koskenlaskijoita ja kalastajia.

koitelinkoski2

Moniportainen matala kallioköngäs oli todella kuvauksellinen. Jos minä asuisin tällä seudulla niin koskesta tulisi minun olohuoneeni – varsinkin talvisaikaan.

koitelinkoski3

Voisin kuvitella kosken vetävän talvisin saukkoja ja muita sulaa vettä tarvitsevia talvehtijoita.

koitelinkoski4

Kalliosokkelot oikein kutsuivat hyppimään ja selvittämään minne asti pääseekään kuivinjaloin.

koitelinkoski5

Keväällä tämä on yhtä koskea, mutta näin kuivana syksynä vedet joutuivat etsimään laskuaukkoja kallioharjanteiden väliköistä.

koitelinkoski6

Millainenhan ryminä täällä onkaan jäitten lähdön aikaan?

Olipas hienosti tuotteistettu koko kansan luonnonmukainen olohuone. Tässä olisi mallia monelle kunnalle. Ens kerralla tänne tullaan koko päiväksi eväitten kera.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7220057, E 444434.

Juttu julkaistu aiemmin Satunnainen Retkuilija -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *