Sauna, silokalliot ja Saimaa: Luonterin saarissa on kaikkea, mitä ihminen tarvitsee

Mikkelistä itään, Anttolan ja Neitvuoren korpien kätköihin piiloutuu yksi Saimaan helmistä, kirkasvetinen ja erämainen Luonteri. Luonterin maisema on yhdistelmä silokallioisia luotoja, korpisia saaria, jyrkkiä kallioseinämiä ja kimmeltäviä selkävesiä. Luonterin rantoja pyritään säilyttämään rakentamattomina ja luonnontilaisina, mutta retkeilijöitä varten saariston kätköistä löytyy yksi Saimaan hienoimmista palveluverkostoista: tulipaikkoja, kotia, laavuja ja jopa kalliorannan kupeessa oleva vuokrattava sauna. Niinpä Luonteri nousikin ykkössijalle kesän uinti- ja melontaretken kohteeksi.

Luonterille voi lähteä melomaan useista paikoista, mutta yksi hienoimmista lähtöpisteistä on Neitvuoren laituri, koska retkeen voi yhdistää myös kapuamisen Neitvuorelle maisemia katsomaan. Varsinainen kohteemme oli kuitenkin Luonterin saaristo.

Kesäilta ja melontaseikkailu!

Neitvuorelta kanootti lipui lähes tyynen Luonterin pintaa pitkin kohti yöpaikkaamme, Vartio- eli Varteussaarta. Kartoissa saaren nimi on Varteussaari, mutta paikkaa ylläpitävä Pidä Saaristo Siistinä ry. (PSS) kutsuu saarta nimellä Vartiosaari.

Vartiosaaren retkisatama iltavalaistuksessa.

Olimme etukäteen tarkistaneet, että saaresta pitäisi löytyä tulipaikka, mutta paikalle päästyämme olimme kyllä pyörtyä onnesta, kun näimme, kuinka upea paikka oikeasti on: suojaisa sataman poukama, jossa on iso laituri, tilava grillikota, toinen tulipaikka upealla kalliolla Luonterin selän puolella, pieni puuvaja, huussi ja rikkumaton luonnon rauha!

Vartiosaaren kota.

Vartiosaaren puuvaja ja itäinen kallioranta.

Vartiosaaren laguuni kesäillan valossa.

Täällä kelpasi laittaa teltta pystyyn ja nauttia iltapalaa kesäyön hämyssä. Hengitimme hiljaisuutta laskevan auringon maalatessa Luonterin saaristoa lilan ja violetin eri sävyihin. Rantakallioiden vesilammikoista taivaan valot heijastuivat edelleen hieman tummempina, ja taustalla kalliosaaret maalautuivat punaisen, ruskean ja mustan eri kuoseihin.

Jos jossain päin Suomea oli paratiisi sinä yönä, se oli täällä, Luonterin Vartiosaaressa, keskellä kauneinta Järvi-Suomea.

Seuraavana päivänä aamupäivä kului uiden, auringosta, kallioista, valosta ja kesän lämmöstä nauttien. Risteilymme jatkui eteenpäin, kohti Korvensaarta. Välillä piti tietysti vain nauttia maiseman mykistävästä kauneudesta.

Korvensaari on suureksi osaksi Mikkelin kaupungin omistuksessa oleva suojelualue. Sieltä löytyy isokokoinen keittokatos puuhelloineen ja pöytineen, huussi, upea hiekkaranta ja kaiken huipuksi vielä rantasauna, jonka käytöstä peritään pieni saunamaksu. Tätäkin paikkaa ylläpitää Pidä Saaristo Siistinä ry. PSS:n jäsenyys ei ole ehto paikan käytölle, mutta kiitollinen retkeilijä voi tietysti osallistua kustannuksiin jäsenmaksujen muodossa.

Korvensaaren keittokatos.

Lämpimänä kesäpäivänä saaressa oli rauhallinen tunnelma. Hiekkaranta sopii hyvin lapsillekin, vesi oli lämmintä ja kirkasta, kuten Saimaalla yleensäkin.

Korvensaari Beach

Saunan jälkeen oli hyvä meloa takaisin Vartiosaaren tukikohtaan.

Kumikanootti Vartiosaaren lahdella.

Seuraavana päivänä koitti paluumatka takaisin Neitvuorelle. Kesäristeilyyn kuitenkin kuuluvat uinti- ja maisemapysähdykset. Makutsaaresta löytyi todella upea taukopaikka, jossa pääsi uimaan molemmilla puolilla saarta.

Makutsaaren laguuni.

Makutsaaresta Neitvuorelle pääsee melomalla useitakin reittejä, mutta maisemien kannalta yksi hienoimmista on meloa Kukassalon pohjoispuolitse Ukonvirran salmesta. Salmi on kapeimmillaan vain 50 metriä leveä, ja molemmilla puolella kohoavat yli 20 metriä Saimaan pinnasta kohoavat kalliot.

Ukonvirran kallioseinää.

Ukonvirran jälkeen salmen nimi vaihtuu Kukassalmeksi. Kukassalmen länsipäässä, Tikaskaarteenniemessä, on ylhäällä kalliomaalauksia. Näitä maalauksia emme tosin onnistuneet selvästi näkemään: kesäaikaan kalliolla kiipeily olisi turhaan kuluttanut herkkää sammal- ja jäkäläpeitettä. Sen sijaan maalausten yläpuolella avautui yksi retken hienoimmista näkymistä Luonterille. Näihin tunnelmiin oli hyvä päättää yksi kesän onnistuneimmista retkistä!

Luonterin ja Neitvuoren alueesta on myös kerrottu luontoon.fi-sivustoilla. Vartiosaaren kota löytyy täältä kartalla. Neitvuoren kanootinlaskupaikka puolestaan täältä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.