Syksyn vaellukset kutsuvat – näin pakkaat rinkkasi oikein!

Yhteistyössä Halti

Rinkan pakkaaminen oikealla tavalla on hyvä osata, jotta painolastin kantaminen olisi mahdollisimman mukavaa. Mitään noituutta pakkaaminen ei kuitenkaan ole, eikä siihen ole vain yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa. Muutamalla simppelillä perusohjeella pääset kuitenkin jo varsin pitkälle. Videolla Retkipaikka– ja Rinkkaputki-blogeista tuttu Heikki Sulander pakkaa Haltin rinkan.

Aloita säätämällä tyhjä rinkka itsellesi sopivaksi. Videolla näet, kuinka esimerkiksi selän pituuden saa säädettyä omalle kropalle sopivaksi. Olkahihnat säätyvät automaattisesti D-renkailla sen mukaan, kuinka harteikas olet.

Alimmaiseksi rinkkaan pakataan kevyitä tavaroita, joita et tarvitse vaelluspäivän aikana. Makuupussi on hyvä sujauttaa alimmaksi, vaikkapa pohjataskuun. Kevyitä tavaroita voi sijoittaa myös rinkan reunoille.

Hartioiden korkeudella, lähellä selkää, on sopiva paikka painaville tavaroille. Näin painopiste pysyy kehosi lähellä, eikä ristiselkä rasitu. Painavia tavaroita pakatessasi huomioi, että paino jakautuu tasaisesti oikealle ja vasemmalle. Jos tiedossa on erityisen haastavaa maastoa vaikkapa ylämäkeen, kannattaa painavat tavarat sijoittaa aavistuksen normaalia alemmas.

Päällimmäiseksi tai muutoin helposti hollille kannattaa sijoittaa tavaroita, joita tarvitset usein. Esimerkiksi taukotakki kannattaa laittaa niin, että se on helppo napata tauon ajaksi päälle purkamatta rinkkaa sen enempää. Vesipullolle helppo paikka löytyy vaikkapa rinkan sivutaskusta, josta saat otettua sen ilman, että rinkkaa täytyy nostaa pois selästä. Sijoita myös ruokailuvälineet ja puukko sopivan helposti saataville.

Varo pakkaamasta selkää vasten mitään terävää tai kulmikasta.

Pakkaa rinkka siten, että sen ulkopuolelle ei jää roikkumaan turhaan tavaroita. Näin et huomaamattasi kadota tavaroita pusikossa etkä jää itse rinkastasi oksiin kiinni.

Kiristä viimeiseksi rinkan remmit. Tällöin sisältö pakkaantuu tiiviimmäksi ja painopiste pysyy selän lähellä.

Nyt voit nostaa rinkan selkääsi ja kiinnittää lantiovyön. Jos paino tulee sopivasti lantioluiden päälle, ovat rinkan säädöt oikein. Ennen liikkeelle lähtöä kiristä vielä loputkin hihnat.

Muistathan, että autiotuvassa majoittuessasi on kohteliasta jättää rinkka tuvan ulkopuolelle naulakkoon. Näin kaikille riittää paremmin tilaa: autiotupaan saattaa saapua väkeä myöhään illalla tai yölläkin, joten levittäytyä ei kannata, vaikka aluksi näyttäisikin siltä, että tupaan ei ole tulossa muita. Ulkoseinällä odottavasta rinkasta voit noutaa tavaroita tarpeen tullen tupaan ja viedä taas takaisin. Lue lisää autiotupaetiketistä Hetta–Pallas-oppaasta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.