Hetta-Pallas-opas, osa 3: Autio- ja varaustupaetiketti

Miten siellä autiotuvassa oikein pitää olla? Entäs varaustuvassa?

Nämä ovat kansallispuiston ja vaeltajien yhteisiä pelisääntöjä, joilla takaamme kaikille hyvän vaelluksen. Osa näistä on kerrottu kansallispuistojen omissa ohjeissa, ja osan olen oppinut kaiken maailman koluajilta sekä ns. tunturimummoilta*, jotka ovat hioneet hyviä käytäntöjä tuville jo vuosikymmeniä.

Kaikista säännöistä tulkinta on omani, joskin olen tarkistanut nämä kansallispuiston sivuilta. Olen yrittänyt kertoa säännöistä tavanomaisella kielellä. Jos huomaat virheen, kirjoitathan kommentin!

Yhteisiä ohjeitani kaikille tuville:

Älä levittäydy, jätä rinkka ulkopuolelle roikkumaan.

Pidä omat tavarat supussa ja jätä rinkkasi ulkoseinälle koukkuun roikkumaan. Tupiin, varsinkaan pienempiin, ei useinkaan mahdu kaikkien tavarat levälleen tai rinkat sisätiloihin edes pakattuina. Ne säilyvät kyllä ulkoseinustalla, laita sadesuoja päälle suojaamaan kosteudelta. Käy tarvittaessa hakemassa illan ja aamun mittaan tavaroita ulkoa.

Itse sain tästä muistutuksen, kun yövyimme Pahakurun autiotuvassa viimeksi, sillä tullessamme tuvalle yhdentoista aikaan kuvittelin meidän olevan illan viimeisiä liikkujia ja vein rinkan sisälle, vastoin omia periaatteitani. Saatoinpa levittää aamupalaa varten tarvittavat kattilat ja pannutkin pöydälle. Kun ovi kävi kahden aikaan yöllä, oli minun noustava raivaamaan tulijoille tupa siivoksi, sen sijaan, että olisin vain kääntänyt kylkeä ja nukahtanut uudelleen.

Vaatteiden kuivatuskin olisi hyvä hoitaa sulassa sovussa koko tuvan väen kesken, eikä itsekkäästi ”minä ensin”. Joku voi olla lähdössä sinua aiemmin ja tarvitsee myös vaatteensa kuivaksi ennen sinua. Kommunikoi, kysy kohteliaasti, vastaa kun kysytään.

Kun tulet tuvalle, tarkista tupakansio ja vieraskirja.

Tupakansiossa voi olla tuvalle ohjeita ja vinkkejä, esimerkiksi kartta vesipisteen sijainnista ja tiedot veden juomakelpoisuudesta. Jos tuvan vedenottopisteen veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti, siitä ilmoitetaan tupakansiossa ja kohteella terveysviranomaisen lausunnolla. Muu käyttövesi ja luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavedeksi.

Huom! Huomioi hygienia: Älä pese käsiä tai astioita tupien juomavesiämpäreissä tai vedenottopaikoissa. Ethän myöskään täytä juomapulloasi suoraan juomavesiämpärin päällä. Jos tuvalla ei ole likavesille merkittyä paikkaa, kaada vedet mahdollisimman kauas vesipisteistä, kaivoista, järvistä tai puroista. Älä tiskaa pastaa puroon: seuraavan on inhottava käydä samasta kohdasta ottamassa juomavettä.

Jos käytät viimeiset vedet puhdasvesiämpäristä, hae lisää.

Vieraskirjassa voi olla myös hyödyllisiä varoituksia ja ohjeita: esimerkiksi jos edellinen kävijä on havainnut jonkun ongelman tai vaarallisen kohdan. Kirjoita myös omat havaintosi vieraskirjaan.

Käytä polttopuita säästeliäästi ja tarkista tulisijan kunto, opettele käyttämään kaasukeitintä oikein.

Tarkista tulisijan kunto, ennen kuin sytytät tulen, poista tarvittaessa tuhkat niille varattuun tuhka-astiaan (yleensä merkitty peltiastia tai peltiämpäri). Käytä polttopuuta, kuin se menisi omasta taskustasi ja sinulla olisi erittäin rajallinen polttopuubudjetti. Pilko polttopuut ja sytykkeet illalla tai viimeistään lähtiessäsi valmiiksi seuraavalle käyttäjälle ja tuo ne tupaan niille varattuun paikkaan.

Älä lämmitä tupaa saunaksi: yläpedillä on kuumuudessa tukala nukkua. Samasta syystä käytä pienessäkin kattilassa kantta kiehuttaessasi vettä: vesihöyry ja kosteus tuvassa jää vähemmälle.

Jos tuvalla on kaasukeitin, tutustu sen ohjeeseen ennen keittimen käyttöä ja lopetettuasi sulje kaasuhana sekä keittimestä että pääsulusta. Pyyhi keitin ja sulje kansi.

Tupakointi sisätiloissa on kielletty!

Älä häiritse muita tuvan käyttäjiä.

Joku voi hakea vaellukselta nimenomaan rauhaa ja hiljaisuutta, joten kunnioita hänen tilaansa ja yksityisyyttään. Pidä jutut asiallisina ja lyhyinä, jos tupaseura vaikuttaa aralta.

Noudata tuvan jäte- ja kierrätysohjeita.

Polta vain puhdas paperi. Maatuvat jätteet ja vessapaperin voi laittaa kompostiin tai huussiin. Foliosisustaiset retkiruokapakkaukset eivät pala eivätkä maadu, joten ne on otettava mukaan jatkaessasi matkaa. Vie kaikki jätteet mukanasi: olet jaksanut kantaa pakkaukset täysinä tunturiin, joten kanna ne tyhjinä pois.

Puhdistuspyyhkeet/kosteuspyyhkeet/terveyssiteet, maatuvaksi merkitytkään, eivät kuulu huussin pönttöön. Käytä huussissa olevaa roskisaukkoa, jos siellä sellainen on, tai ota likaiset kosteuspyyhkeet mukaasi esimerkiksi pieneen suljettavaan muovipussiin.

Vaikka tuvalla olisikin vielä jätepiste, niiden tyhjentäminen on pois kaikista muista kansallispuiston resursseista, joten älä täytä jätepisteitä. Ne ovat vanhaa perua, kun kulkijoita ja jätteitä oli vielä todella paljon vähemmän. Jos löydät tuvalta jonkun muun jättämiä roskia eivätkä ne mahdu itsellesi kyytiin, voit jättää ne puuvaraston jäteastiaan, jos siellä sellainen on.

Lähtiessäsi siivoa ja merkitse reittisi vieraskirjaan.

Siivoa lähtiessäsi tupa ja sen ympäristö siistimmäksi kuin se oli tullessasi. Tyhjennä vesiastia ja tuhkat uunista niille osoitettuihin paikkoihin. Sulje ovet ja ikkunat huolellisesti! Lakaise lattia ja pyyhi pöytä.

Älä jätä eväitä jälkeesi tuvalle muille kulkijoille, sillä ruoka houkuttelee lähinnä jyrsijöitä, jotka taas sotkevat paikkoja.

Kirjoita vieraskirjaan nimesi, havaintosi ja seuraava retkikohteesi. Tämä on turvallisuustekijä: jos eksyt, sinua on helpompi etsiä, kun suunnitelmasi ja edellinen kohteesi on tiedossa. Vieraskirjoja on muuten mukava lueskella!

Ilmoita luontokeskukselle täyttyneestä vieraskirjasta.

Autiotupaetiketti

Autiotuvat ovat varattu jalkaisin, hiihtäen tai muuten omin voimin liikkuville yksityishenkilöille, moottoriajoneuvolla liikkuvat saavat käyttää niitä päivätupina. Autiotuvassa saa olla yhden tai kaksi yötä.

Autiotupia ei saa käyttää yritystoiminnassa muuten kuin taukopaikkana Metsähallituksen luvalla. Liiketoimintaan suositellaan varaus- tai vuokratupia.

Anna tilaa uusille tulijoille, viimeiseksi tulleilla on etusija yöpyä. Varsinkin huonolla säällä joustetaan: tehdään tilaa nukkumiseen vaikka lattialle.

Tarkista autiotuvalla olevilta muilta henkilöiltä etukäteen, saako tupaan tuoda lemmikkieläimiä.

Päivätuvat ovat retkeilijöiden päiväkäyttöön: ruoanlaittoon, vaatteiden kuivattamiseen ja lämmittelyyn. Poikkeustapauksissa niillä voi yöpyä.

Ohjeita varaustupien käyttäjille

Varaustupaa saavat käyttää petipaikan varanneet varaamansa ajan. Varaustupaan ei saa päästää henkilöitä, jotka eivät ole varanneet petipaikkaa, vaan heidät on ohjattava autiotuvan puolelle.

Varaustupaan ei saa tuoda koiria.

Lisäksi on olemassa vuokratupia, jotka vuokrataan koko tupa yhdellä varauksella. Näistä tarkista etukäteen ennen varaamista, saako lemmikkieläimiä tuoda tuvalle vai ei.

Kirjoittaja Anne Sulander on ollut vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vuosina 2016 ja 2017 ja kävellyt reitin useita kertoja, siivonnut autiotupia ja maalannut Pyhäkeron kahvilarakennuksen ja Pallastunturin autiokodan. Opas on julkaistu aiemmin Rinkkaputki-blogissa.

Lue juttusarjan Osa 1: esivalmistelut tästä ja Osa 2: autio- ja varaustuvat tästä.

(*) Tunturimummo on viittaus Ylämäki-blogin kirjoitukseen Tunturimummot on parhaita. Kyseessä on ehdottomasti kehu, ei haukkumissana.

Lähteet:

Metsähallitus, ohjeita autiotupien käyttäjille

Metsähallitus, ohjeita varaustupien käyttäjille

Metsähallitus, ohjeita päivätupien käyttäjille


Lue myös juttusarjan muut osat:

Hetta–Pallas-opas, osa 1: valmistelut

Hetta–Pallas-opas 2: varaus- ja autiotuvat

Hetta-Pallas-opas, osa 4: Pallas-Yllästunturin kansallispuiston säännöt

Hetta-Pallas-opas, osa 5: Turvallisuus ja matkapuhelimen kuuluvuus

Hetta-Pallas-opas, osa 6: Roskaton retkeily ja polttopuiden ja kaasun taloudellinen käyttö

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.