Luukin rauhallinen kartanomiljöö Nuuksion kupeessa

Espoosta, Vihdintien varrelta, löytyy Luukin kartano ja ulkoilualue. Kartanon piha ja sen ympäristö houkuttelevat ihmisiä luoksensa ympäri vuoden ulkoilemaan, nauttimaan kartanomiljööstä sekä luonnonrauhasta. Luukin kartanolla voi uida ja ulkoilla tai vaikka viettää muuten vain mukavaa päivää grillikatoksella kokkaillen.

Luukin kartanolle saavuttaessa ensimmäisenä kohtaa valtavan parkkipaikan. Parkkipaikkaa hetken aikaa hölmistyneenä töllötellessään ymmärtää, että kysymyksessä on selvästi matkailuautoille ja senhenkisille kulkuneuvoille tarkoitettu alue. Tänne on siis helppo leiriytyä hieman pitemmäksikin aikaa. Pian parkkipaikalta lähdettyä alkaa myös ymmärtää, mitä varten tänne voisi tulla vaikka asuntoautolla.

Luukin parkkipaikan nurkalta on helppo havaita kelottuneet, puiset kyltit. Ne johdattavat kartanon rauhaan tai polunvarsista kiinnostuneita merkityille retkeilyreiteille. Täällä tekemistä riittää monenlaiselle mielelle. Luukki tarjoaa kolmea eripituista merkittyä reittiä, muutamasta kilometristä melkein 10 kilometrin mittaiseen seitsemän lammen lenkkiin. Lumisena talvena näitä polkuja on mahdollista kiertää myös hiihtäen. Tälle polulle en houkuttelevista lammista huolimatta kuitenkaan tällä kertaa lähde, vaan käyn tutustumassa kartanoon.

Jatkan kartanon pihaan ja edelleen sen taakse. Kartanon takaa alkaa näkyä, mitä varten rakennus on juuri tälle paikalle tehty. Kartanon historia johtaa jopa 1600-luvun alkumetreille, jolloin ensimmäisten asiakirjojen mukaan silloinen herrasväki on ottanut maat viljelyskäyttöönsä. Herrasväestä lienee merkittävin herra ollut Luukas Sigfridinpoika, jonka nimeä koko alue kantaa. Lienee vieläkin pientä epäselvyyttä, tulisiko aluetta kutsua leikkisästi Luukiksi vai Luukkaaksi. Kartanon alue on saanut vasta myöhemmin, ja nykyinen rakennus seisoo vuonna 1925 rakennettujen perustuksien päällä.

Tästä se kartanon piha sitten aukeaa. Taustalla siintää Luukkijärvi, ja matkaa sinne saa tehdä pihlajapuiden varjostaman polun halki. Muutaman sata metriä pitkä polku on suunniteltu siten, että kun oikein helteisenä päivänä sattuu sitä myöten astelemaan, niin voi matkan varrelle pysähtyä jäätelökioskille hankkimaan virvoitusta.

Polku kuljettaa suoraan järven rantaan, jossa hiekkarantaelämä näyttää maistuvan ainakin perheen pienimmille. Mikäli haluaa auringossa köllötellä, mutta ei välttämättä välitä hiekkarannan melskeestä tai hiekasta sukissa, niin voi makuusijansa valita valtavan Luukin kartanon pihan nurmialueelta. Valittavana on niin omenapuiden varjostamia paikkoja, kuten suoraa auringonpaistettakin.

Kokonaisen päivän viettämiseen Luukissa löytyy myös ruokailulle useita vaihtoehtoja. Alueelta kun löytyy yhteensä jopa 7 keittokatosta. Mikäli grilliruoka tai nuotiolla kokkaaminen ei innosta, niin eväiden lisäksi kartano tarjoilee myös lounasta normaaleina aukioloaikoina.

Luukin ulkoilualue onkin mitä mainioin paikka viettää päivä leppoisassa kartanomiljöössä perheen kanssa tai tutustua vaikka Nuuksion ja muiden lähialueiden luontoon.

Kartta

Juttu toteutettu yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.

2 replies
 1. stina
  stina says:

  Luukin kartanon parkkipaikka on nykyjään maksullinen. Ilmaisia parkkipaikkoja löytyy mm. Kaitalammelta, Halkolammelta.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Kannattaa jatkaa eteenpäin Salmeen asti. Kahvila aukeaa lopummalla kesää ja Retkipaikka on siinä hommassa mukana 🙂

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *