Pääkaupunkiseudun miljööt vailla vertaa: nämä 7 historiallista paikkaa lumoavat kauneudellaan

Pääkaupunkiseudulla saattaa helposti löytää itsensä toinen toistaan hienompiin miljöihin vain puolessa tunnissa. Seudun välittömässä läheisyydessä on useita upeita kartanoita, joissa voi viettää täydellisen kesäisen lomapäivän luonnosta nauttien, lounastaen, kahvitellen, uiden tai pihapelejä pelaten, tai sitten aivan vaan nauttien rauhasta ja kartanon tunnelmasta.

Luukin kartano ja ulkoilualue

Kartta

Luukin kartano sijaitsee Luukinjärven rannalla. Kartano on seissyt tällä paikalla jo vuodesta 1925 lähtien, ja sen juuret vievät aina 1600-luvulle asti, kun Luukas Sigfridinpoika asteli alueella.

Kartano itsessään tarjoaa hyvällä säällä evästä, kahvia ja vaikkapa jäätelöä niitä kaipaaville. Kahvin ja jäätelön nauttiminen itsessään on jo mainion retken resepti, mutta kartanon taakse ehtiessä aukenee vielä useampi mahdollisuus ajanviettoon. Miellyttävä reitti johdattelee kartanon pihan läpi Luukinjärvelle, jossa kannattaa käydä vaikka uimassa. Kartanon pihasta löytyy myös grillipaikka, jossa voi tulistella ja herkutella omat retkieväänsä.

Oittaan kartano ja ulkoilukeskus

Kartta

Oittaan kartano on yksi kolmesta Bodominjärven kartanoista, ja sen juuret menevät aina 1500-luvulle. Nykyinen kartanorakennus sai kuitenkin alkunsa vuonna 1916, vanhan kartanon palettua.

Oittaan kartano ja ulkoilukeskus sopii aktiivisille: täällä tekemistä riittää vaikka energisemmällekin lapsikatraalle. Ulkoilukeskuksesta nimittäin löytyy kiipeilytelinettä jos jonkin näköistä. Bodominjärven rannalla onnistuvat vesileikit siinä missä pallon potkiminen nurmikolla. Kartanon navetta tarjoilee myös nälän yllättäessä apetta ja välipalaa. Kartanon pääsee myös kiertämään rauhallista luontopolkua pitkin, mikäli ulkoilukeskuksen melske on syytä karistaa mielestä hetkeksi.

Bodomin kartano

Kartta

Bodomin kartanon juuret ovat 1700-luvun lopulla, kun upealle näköalalle järven rantaan päätettiin rakentaa kartano. Alunalkaen yksikerroksinen kartano on tätä nykyä kaksikerroksinen, ja maisemat järvelle sen kuin paranevat.

Bodomin kartanon ympäristö on tyylitelty. Golf-kentän ympäristössä pääsee nauttimaan puutarhamaisesta, rauhallisesta miljööstä. Bodominjärven rannalla on helppo järjestää vaikka koko työporukan erikoispäivä, sillä kartanolla riittää vuokrattavia juhla- ja kokoustiloja rantasaunasta lähtien.

Hyvinvointikeskus Kaisankoti ja Pirttimäki

Kartta

Kaisankoti sai alkunsa nimensä mukaisesti Kaisa Kalliosta, joka halusi tarjota uupuneille ja väsyneille kansalaisille hyvinvointipalveluita.

Paikka on todellinen hyvinvointikeskus. Kaisankodin puutarha suorastaan huutaa kahville. Kukkivat rhodopensaat ja puun varjoista löytyvät puutarhan penkit eivät voi juuri olla parempi paikka pysähtyä ja rauhoittua pieneksi hetkeksi. Kaisankodisa löytyy kahvin lisäksi myös monenlaista muuta palvelua.

Läheltä löytyy myös Pirttimäki, joka on aktiivilomalaiselle melko ihanteellinen paikka. Pirttimäki on Helsingin vuonna 1946 ostama vanha Dahlbackan metsätila. Pihalta löytyvät urheilukentät leikkipaikkoineen ja grillikotineen. Vaeltajaluonteelle Pirttimäki tarjoaa myös useampia reittejä pienelle tai pidemmälle metsäkävelylle. Metsäkävelyiden mahtavat reitit yhtyvät Nuuksion kansallispuistoon ja sen maisemiin.

Hämeenkylän kartano ja Kakolanmäki

Kartta

Hämeenkylän kartanolla on mahtava, 500-vuotias historia. Sen aikana meri on kerennyt paeta kartanon tontilta, ja monipuolisesta kauppapaikasta on hiljalleen muovautunut kokous-, juhla- ja majoituspaikka.

Hämeenkylän kartanossa onnistuu kartanomiljöössä kahvinjuonti siinä missä hemmottelulomakin. Useampia kokous- ja majoitustiloja tarjoava kartano on oiva paikka niin viikonlopun mittaiselle pakomatkalle, tai vaikka hieman romanttisemmallekin illalliselle.

Hämeenkylän kartano sopii myös pysähdyspaikaksi niille, jotka haluavat tutustua Kakolanmäen muinaisrantoihin (kartta). Muinaistieto kertoo tämän mäen olleen alueella pitkään ensimmäisiä merenpinnan yläpuolelle kurkistaneita paikkoja.

Håkansbölen kartano

Kartta

Hakunilassa sijaitseva Håkansböle on historiallisesti merkittävä kartano ja kulttuuriympäristö. Tällä paikalla on viljelty maata 1500-luvulta lähtien, ja nykyisen päärakennuksen palkit ovat vuodelta 1905.

Puutarhassa ja miljöössä astellessa tuntee melkein kulkevansa ajassa muutaman sata vuotta taaksepäin. Pihan läpi hiljakseen virtaava Kormuniittyoja kruunaa kartanomiljöön.

Helsingin pitäjän kirkonkylä

Kartta

Helsingin pitäjän kirkonkylällä tutustut alkuperäiseen Helsinkiin, ja kirkko on oiva paikka aloittaa. Kirkon ympäristöstä löytyy myös viehättävä museo ja muita nykyaikaisia palveluita kuten kahvila ja valokuvaamo, jotka on kiedottu vanhoihin kirkonkylän rakennuksiin. Tämä kortteli on todella jokaisen pääkaupunkiseutulaisen nähtävä.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.