Pienin Utsjoen Ailigas-tuntureista tarjoaa komeat maisemat kirkonkylälle

Hektisessä arjessa elävänä pienetkin elämykset tuovat piristystä päivään, ja päätimme mieheni kanssa lähteä poikamme kera pikaiselle kävelyreissulle Utsjoen kirkonkylän Ailigas-tunturille. Ailigas-tuntureita on Utsjoen kunnassa kolme, ja niille jokaiselle menee joko kokonaan tai osittain autolla ajettava tie. Kirkonkylän Ailigas-tunturille voi ajaa huipulle saakka autolla, tienkäyttöluvan voi lunastaa Kylätalo Giisasta viiden euron hintaan.

Kylän keskustasta on 2,5 kilometriä matkaa Ailikkaantien levikkeelle, jonne auton voi jättää kävelläkseen 2,5 kilometrin matkan tietä pitkin tunturin huipulle. Me taapersimme tien hiostavassa auringossa hyttysten riivaamina hujauksessa, luultavasti edellä mainittujen kavereiden ansiosta. Raskas rautaportti lähellä huippua aukesi naristen. Edeltävällä reissullani Ailikkaalle jouduin konttaamaan portin ali, kun voimani eivät riittäneet sen auki puskemiseen. Huipun linkkimasto alkoi hiljalleen nousta esiin valehuippujen takaa, ja kauas siintävä tunturipaljakka siinsi kaukaisuuteen kutsuvana.

Laskimme kantorinkan linkkimaston aitaa vasten ja lähdimme kulkemaan kohti tunturin huipun reunaa. Hillan kukat, sinirikot ja uuvanat kukkivat suurina mättäinä ympärillämme. Tuuli puhalteli lempeästi helteessä niin, ettei poikammekaan tarvinnut päälleen sen enempää vaatetta. Ylitimme kosteikon ja saavuimme lähelle reunaa.

Kiipeilimme kivillä ja ihastelimme länteen avautuvaa komeaa tunturimaisemaa, sekä osoittelimme kilpaa poikamme kanssa kotitalon, Saamen sillan ja kaupan sijaintia. 342 metrin korkuiseksi tunturiksi Ailigas hämmästyttää jylhyydellään.

Merkitsemättömien näköalapaikkojen lisäksi Ailigas tarjoaa runsaat mahdollisuudet erilaisille aktiviteeteille. Tasaiset maastot tarjoavat patikoijalle avarat maisemat vaeltamiselle, ja mönkijäuraa myöten pääsee 11 kilometrin matkan Skalluvaaran poroerotusaidalle. Maasto huipun läheisyydessä on hankalakulkuista koivikkojen ja kosteikkojen takia, mutta paikoittain löytyy hyviä polkuja, jotka johdattavat kulkijan mielenkiintoisille tutkimisen arvoisille paikoille, kuten kuruille tai pienelle tunturilammelle. Huipun jälkeen maasto on huomattavasti helpompi kulkea.

Lähdimme kulkemaan takaisin kohti autoamme, pikkupoika onnellisena rinkan selässä heiluen.

Auton voi jättää huipulle linkkimaston aidan läheisyyteen levikkeelle, tien kunto vaihtelee sen ylläpidosta riippuen. Meidän reissullamme tie vaikutti olevan hyvässä kunnossa, vaikkakin routa oli tehnyt muutamassa paikassa tehtävänsä.

Alastulo rinkka selässä oli hankalaa tien jyrkkyyden takia, mutta ainakin reidet kiittelivät suoritetusta aktiviteetista!

Ailigas-tunturi kartalla.

Ailikkaantien levike kartalla.

Kylätalo Giisa Utsjoentie 9, 99980 Utsjoki, kesän aukioloajat 19.6-31.8 arkisin 9-18 ja lauantaisin 10-15.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.