Utsjoen kirkkotuvat – historiaa kuvankauniin Mantojärven rannalla

Kirkkotuvat ovat yksi Utsjoen houkuttelevimmista retkeilykohteista. Vaikka tupien viereen pääsee helposti autolla, niiden lumo vie vierailijan täysin entisaikojen ilmapiiriin. Meidän perheelle tupien pihapiiristä on muodostunut etenkin sadekelien pelastaja – mikä onkaan märällä kelillä mukavampaa, kuin kulkea tuvasta toiseen ja tutkia esille laitettuja jo käytöstä unohtuneita esineitä?

Kesäaikaan lasten kanssa tuvilla vierailu on helppoa ja mukavaa. Kulku tuville ei ole esteetön, rattaat kannattaa jättää parkkipaikalle. Talvisin tuvilla lumi voi olla upottavaa, mutta vierailijoita riittää vuodenajasta riippumatta, joten pääsääntöisesti siellä on jo valmiiksi tampatut polut.

1800-luvun alussa rakennetut tuvat ovat entisöityjä, ja entisaikojen tunnelma on käsin kosketeltavissa. Tupia on aikoinaan siirretty muualle, mutta 14 niistä on päässyt takaisin kotiseudulleen kertomaan menneisyydestään – ennen kirkkotupia on käytetty suurten kirkkopyhien aikaan, jolloin kauempaa matkanneet yöpyivät niissä. Tuvat ovat vanhojen saamelaissukujen omistuksessa. Tupien ovien pieleen on kiinnitetty kylttejä joista saa selville kunkin tuvan omistajan.

Kesäaikaan tupiin pääsee sisälle asti, ja paikalta saa maksutonta opastusta. Myös pihassa oleva kammi on avoin. Valokuvaajalle pihapiiri tarjoaa monipuolisen ympäristön vuodenaikojen ympäri. Talvella monet hakeutuvat kuvaamaan revontulia, ruskan aikaan Mantojärven vierellä kohoavat tunturit värjäävät maiseman oranssin kirjavaksi ja kesällä kukkivat heinikot herättävät tuvat omalla tavallaan henkiin. Ja onpahan Joulutarina – elokuvakin osaksi kuvattu juurikin Utsjoen kirkkotupien pihapiirissä!

Kesällä kirkkotuvilla toimii paikallisten käsitöiden myymälä Šiella ja Utsjoen seurakunnan lähetystyökahvila, josta ollaan lasten kanssa pariin otteeseen haettu maukkaat vohvelit vatsantäytteeksi onnistuneiden sienestysreissujen päätteeksi. Käsityömyymälässä toimii sekä käteis- että korttimaksu, lähetystyökahvilassa käy vain käteinen.

Vuonna 1853 valmiiksi saatu kirkko seisoo tien toisella puolella, ja sen parkkipaikalta lähtevät Utsjoen retkeilyreitit, joita pitkin pääsee Kuoppilaksen autiotuvalle sekä Härkävaaran kautta kylälle. Jos kirkon viereltä lähtevää jokea seuraa tarpeeksi pitkään, sen varrelta pystyy yhä löytämään suuria lohkareita, joista on aikoinaan louhittu kirkon seinämät. Tupien välittömässä läheisyydessä on myös asuttu pappila ja sen takana hautausmaa.

Tuvat ja kirkko sijaitsevat viiden kilometrin päässä Utsjoen keskustasta, ja molempien vierellä on omat, tilavat parkkipaikkansa. Vaikka kohde sijaitseekin nelostien varrella, sinne on helppo polkaista pyörällä.

Löydä kohteet kartalta:

Kirkkotuvat kartalla
Kirkon parkkipaikka, josta myös merkitty retkeilyreitti lähtee, kartalla
Hautausmaa (nykyinen) kartalla

Tämän jutun kuvat on otettu kaamoksen aikaan marraskuussa.

Jutun alkuperäinen versio julkaistu aiemmin Adventureland Lapland -blogissa.