Lammalan luontopolku Rannikkoreitin varrella antaa sopivan jaloittelutauon pyöräilijöille, autoilijoille ja moottoripyöräilijöille

Vuonna 2019 valittiin Västanfjärd Varsinais-Suomen vuoden kyläksi. Sen läpi moni Rannikkoreittiä pitkin pyöräilevä polkee, ja tie on myös monen pienempiä teitä ajavan autoilijan tai moottoripyöräilijän valinta. Jaloittelutaukoa kannattaa ehdottomasti pitää Västanfjärdin keskustan lähellä, sammalpohjaisen metsän uumenissa kiemurtelevalla luontopolulla, missä liito-oravakin viihtyy!

Pituus n. 2 km
Lähtöpaikka kartalla, sijainti: N=6664506.808, E=259312.749 (ETRS-TM35FIN)
Lisätietoja reitistä

Lammalan luontopolku on sopivan lyhyt, jotta sen voi tehdä välipalaksi vaikka pyöräretken ohessa. Pyörät voit jättää polun alkuun, tai mikäli olet maastokelpoisella pyörällä liikkeellä, mikset kokeilisi haastaa itseäsi polulla! Jos tulet autolla, aivan polun alussa ei pysäköintipaikkaa ole, joten auto kannattaa jättää Lammalan keskustaan ja ostaa samalla mukaan vaikka pientä evästä.

Haasta itsesi maastopyöräilemään!

Reitti lähtee suurten haapojen alta ja nousee ylemmäs kuusten reunustamalle neulaspolulle. Tällä osuudella on myös matalia pitkospuita kosteimmalla maapohjilla.

Pitkospuita polulla.

Reitti muuttuu hetken päästä rengasreitiksi, ja matka jatkuu istutuskuusikon läpi ja ojien yli satumaiseen vehreyteen. Tummavetistä uomaa ympäröi sammalien peittämä metsänpohja, taivaaseen kurkottavat kuuset ja kallioimarretta kasvavat jyrkät kalliot. Täällä on liito-oravankin hyvä elää!

Kallioimarre

Reitti jatkuu ojan yli kivuten hetkeksi avonaisemmalle nyppylälle, laskeutuen sitten toiseen kuusten reunustamaan hämärään notkoon.

Kosteita kuusikoita

Seuraavaksi kannattaa tehdä pisto näköalakalliolle. Jos uskaltauduit maastopyörällä paikalle, kannattaa jättää pyörä odottamaan alas, sillä nousu on vaativa. Ylhäällä kallion laella pääset levähtämään. Pöytä–penkkiryhmä on luotu pikniktaukoja varten.

Kohti korkeaa kalliota.

Uutta energiaa tankanneena jaksaa patikoida reittiä eteenpäin. Reitti kulkee nyt avarammissa metsämaisemissa ja hetken aikaa myös hiekkatietä pitkin nousten korkealle kalliolle. Maston kohdalla reitti sukeltaa taas polkuna hetkeksi kalliomänniköihin ennen laskeutumista takaisin rengasreitin erkanemiskohtaan.

Polku kulkee kuusimetsän varjoissa.

Vanhat luontopolkukyltit matkan varrella ovat parhaat päivänsä nähneet, mutta reitti on hyvin merkitty ja reittirakenteita uusittu hiljattain. Pääosin polut ovat helppokulkuiset, mutta korkeuserot antavat haastetta etenkin, jos olet maastopyörällä liikkeellä.

Mikäli luontopolku tuntui liian lyhyeltä, kannattaa suunnata Västanfjärdin vanhan kirkon läheltä lähtevälle toiselle reitille, joka johtaa Jarlsgårdin jatulintarhalle.

Jarlsgårdin jatulintarha

Reitti kartalla (Google Maps)

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.