Hiihtäen talven ihmemaahan Isolla Masuunijärvellä Kemiönsaaressa

➡ n. 7–8 km
? Paikka kartalla
⚫⚪⚪ Helppo reitti

Kemiönsaarelta löytyy varsin tuntematon hiihtokohde, joka johdattaa erämaisen järven jäälle. Siksi se on myös helppo kohde – korkeuseroja ei tarvitse kauhistella. Kyseessä on Stora Masugnsträsket, eli Iso Masuunijärvi, joka on jäättömänä aikana erinomainen melontakohde. (Lue myös: Meloen auringonlaskuun Stora Masugnsträsketillä)

Auton saa pysäköityä Taalintehtaan kylän kupeeseen urheilukentän viereen, josta myös ladut lähtevät. Alkuosa kulkee kuntorataa pitkin noin puolen kilometrin verran. Tällä matkalla kannattaa varautua ylä- ja alamäkiin. Meno tasaantuu, kun latu erkanee kuntoradalta Stora Masugnsträsketin, eli Ison Masuunijärven jäälle.

Reitti on noin 7 kilometrin mittainen ja johdattaa hiihtäjän ympäri erämaisen järven. Ruuhka laduilla tarkoittaa kymmentä muuta hiihtäjää talven aurinkoisimpana lauantaipäivänä. Arkena on hyvä, jos sattuu näkemään kaksi muuta vakiohiihtäjää. Laturaivo lienee täällä tuntematon käsite. Lähes kaikki tervehtivät hymyssä suin vastaantulevaa: ”Hej, vilken härlig dag!” Siihen kannattaa vastata reippaasti ja ujostelematta hymyllä ja tervehdyksellä.

Hiihdon sanotaan olevan välineurheilua. Stora Masugnsträksetillä sellainen jää helposti unohduksiin, sillä hiihtoretkestä tulee luontoelämysten kokemispaikka. Korpit ronkkuvat männyn latvassa, pakkanen on kasvattanut paljaisiin oksiin ja järviruokoihin komeita kiteitä, rannan tuntumassa kulkee metsäkanalintujen polku.

Reittiä ei ole valaistu, ja siksi sinne kannattaa suunnata myös pimeällä ihailemaan tähtitaivasta. Kuutamoöinä reitti on erityisen tunnelmallinen. Kevättalven öinä järvellä voi kuunnella huuhkajan ja lehtopöllön soidinta.

Muista hiihtäessä latuetiketti:

  • Ladulla on oikeanpuoleinen liikenne.
  • Jos latuja on kaksi rinnatusten, valitse niistä menosuuntaan nähden oikeanpuoleinen.
  • Jos latuja on yksi, tarkista, onko ladulle määritelty kiertosuunta. Jos ei ole, voit kulkea sitä myötä- tai vastapäivään. Anna tällöin vastaan tulevalle tilaa nostamalla oikea suksi ladun vierelle ja käyttämällä vain yhtä uraa.
  • Laduilla nopeampi väistää hitaampaa. On kuitenkin hyväntavan mukaista antaa tilaa ohittajalle. Ärhäkät ”latua!”-huudot eivät kuulu hyviin tapoihin.
  • Latuja ei saa tärvellä, ja ladut ovat vain hiihtämistä varten. Älä kävele, moottorikelkkaile tai pyöräile laduilla. Myös pulkan vetäminen pilaa ladut.
  • Koiraa ei saa viedä ladulle – ellei sitä ole erikseen sallittu.

N=6662813.697, E=249382.566

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.