Kuusamon Käylänkoski kuohuu kauneudellaan syvälle sieluun

➡️ Alle 100m / suunta
Paikka kartalla  (Sallantie 60, Kuusamo)

Syyskuussa, matkalla pohjoiseen, bongaan autosta kaunismuotoisia kuusia, ja sillan yli kiitäessämme huomaan alla kuohuvan veden. Paluumatkalla pysähdyn. Käylänkoski ruskassaan kuohuu suoraan sieluuni, vie varoittamatta pikkurillini.

Muutaman kuukauden kuluttua talviasuinen Oulangan kansallispuisto korjaa koko käden. Ja ison palan sydämestä.

Käylänkosken tammikuiset kuohut

Tammikuisena päivänä pakkasta on 28,4 astetta. Olemme käyneet ihmettelemässä kuinka suuri ja mahtava Kiutaköngäs uhkaa jäätyä. Paluumatkalla pysähdymme toistamiseen Käylänkoskelle. Haluan nähdä kosken uudelleen. Nähdä minkälaiseen talviasuun se on pukeutunut.

Käylänkoski ei loista putouksilla, tunnettuudella, suurella korkeuserolla eikä huumaavalla jyrinällä. Sillä ei ole houkuttimenaan mahtavaa Jyrävää eikä komeaksi ylistettyä Kiutaköngästä, mutta sen polveilevaa kulkua pääsee ihmettelemään vaivattomasti silloilta ja mutkittelevilta pikkupoluilta.

Ja jos onni on myötä, voi täällä bongata sympaattisen sukeltajan, koskikaran.

Karaistunutta koskikaraa ei tällä kertaa näy. Mutta muuten käy satumainen tuuri. Koko maisema täällä Kitkajoen pikkukoskella on tänään huurrekuorrutettu. Tunnelma on epätodellinen, maisema kipristelevässä kylmyydessään kaunis. Kuvaan epäuskoisena sormet kylmästä kohmeessa. En ole milloinkaan aiemmin nähnyt tällaista kaiken alleen peittävää, mehevänpulleaa juustonaksumaista kuuraa.

Kävelen haltioituneena lehtipuiden väliin, nostan katseeni ylös valkoiseen pitsiin. Luontoäidin pumpulinpehmeän pitsiliinan alla aika pysähtyy.

Jos olet matkalla Kuusamosta kohti Sallaa, on pikkuinen Käylänkoski matkasi varrella. Rukalta Käylänkoskelle on matkaa noin 17 kilometriä. Jarruta ennen siltaa, sillä tie numero 950 ylittää kosken. Parkkipaikalta kuohujen ääreen on matkaa alle 100 metriä.

Altistu virtaveden solinalle, kuuntele.

Katsele kuohuja.

Hetki luontoympäristössä virkistää paremmin kuin kuin kuppi huonoa kahvia. 

Käylänkoski on osoitteessa Sallantie 60, 93850 Kuusamo.

Sijainti: N=7355284.745, E=596267.608

Juttu julkaistu aiemmin sivustolla johannasuomela.com