Kurkkaus Oulangan kanjoniin Sallassa

Tauko Oulangan kanjonin parkkipaikalla paljastaa, että kyseessä on varsin suosittu retkikohde. Odottelimme parkissa puolisen tuntia, ja sen aikana syrjäisten metsätietaipaleiden päästä löytyvä pieni sorakenttä täyttyi autoista. Kaikki autot olivat täynnä ihmisiä, matkalla oli suuria ja pieniä seurueita, pääosin aurinkoisia ikäihmisiä.

Tovin kuluttua edimme reput selkään ja painelimme metsään ihmisjoukkioiden jalanjäljissä. Pilvinen taivas piti meitä jännityksessä, päiväksi oli luvattu kunnolla vettä.

kanjoni-1

Vettä oli kanjonin metsissä totisesti saatu ainakin ennen meitä. Metsän mättäät olivat paisuneet vedestä ja kaikkialla tuoksuivat raikkaat Lapin kasvit ja vedet.

Ohitimme pian alun jälkeen suuren määrän tätejä ja setiä, jotka olivat ilmeisesti jonkinlaisella opastetulla kasvi- ja jäkäläkierroksella. Täyteen ahdetusta parkkipaikasta huolimatta matka taittui tämän joukkion jälkeen ilman suurempia ruuhkatilanteita. Jonnekin ne kaikki parkkipaikalla näkemämme ihmiset vain katosivat reitin varrelle!

Ruuhkaa ei siis luonnossa tarvinnut täälläkään kokea, ei edes komiana syyspäivänä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Reitin alkumatka ei ole kansallispuiston alueella, vaan kansallispuistoon saavutaan jossain kohtaa polkua edetessä.

Jonkin aikaa kuljettuamme saavuimme metsälammen rantaan. Osuvasti nimetyn Kirkasvetinenlammen rannalla on tulistelupaikka, joka nyt oli hyvässä käytössä naisseurueen istuskellessa sen äärellä. Meillä ei ollut muonaa mukana, mutta otimme tilaisuudesta vaarin ja pysähdyimme puuceellä.

Kirkasvetinenlampi on kirkasvetinen. Sen pinnan alle kaatuneet suuret puut näkyvät hyvin kauempaakin. Olin juuri aiemmin katsellut Taru sormusten herrasta -elokuvia ja siitä inspiroituneena kuvittelin puiden olevan hukkuneita enttejä. Se toi hommaan kovasti lisäjännitystä!

kanjoni-1-8

Tuossakin taitaa yksi entti pötköttää pitkin pituuttaan järvessä. Nuorempi sukupolvi metsää on vallannut siitä jo osan.

Tähän mennessä ei maastossa ollut näkynyt kanjoniin viittaavia jyrkkiä korkeuseroja. Lammen jälkeen alettiin kuitenkin tosissaan lähestyä kanjonia, sillä yhtäkkiä tajusimmekin olevamme aikamoisen jyrkänteen reunalla. Ei uskoisi, että tällainen maisema pääsee hiipimään nurkille yllätyksenä!

kanjoni-1-13

Kanjonin kurkkaus -reitti etenee kanjonin reunaa pitkin hyvän matkaa. Pudotus on todella korkea ja jyrkkä, mutta metsäisyyden ansiosta paikka tuntuu turvalliselta ja kotoisalta. Minulle ei ainakaan korkianpaikankammo ehtinyt iskeä, vaikka joissain tilanteissa siitä kärsinkin.

Tapasimme rotkon reunalla muutamia ihmisiä valokuvaus- ja kahvittelupuuhissa. Leveä oli hymy ihmisten kasvoilla.

kanjoni-1-18

Jostain syystä Oulangan kansallispuisto yhdistetään usein vain Kuusamoon, vaikka tosiasiassa valtava osa puistosta on Sallan puolella eli Lapissa. Kanjoni on todellinen helmi, ja suhteellisen helposti saavutettavissakin. Ei ihme, että reitti on niin suosittu. Kuuden kilometrin pituinen lenkki on sopivan lyhyt iltapäiväkierros ja maisemat ovat aivan käsittämättömät.

kanjoni-1-17

Tuota jyrkänteen reunaa sitä sitten kuljetaan.

kanjoni-1-19

Puusta saanee otteen jos jalka lipsahtaa. Joka kohdassa rinne ei kuitenkaan ole näin suojaisa.

Saapuessamme Savilammen autiotuvalle oli paikalla monta seuruetta ihmisiä. Toiset paistoivat makkaraa, toiset olivat kulkemassa Karhunkierrosta ja jatkoivat ripeästi matkaansa.

Autiotupa sijaitsee paikassa, jossa Oulankajoki laskee Savilampeen. Tupa on alhaalla lähellä vedenpintaa. Joen yli johtaa riippusilta, josta voi halutessaan jatkaa matkaansa esimerkiksi Taivalkönkäälle, Ristikalliolle tai vaikka Rukalle saakka Karhunkierrosta pitkin.

Kuusamon ja Sallan raja kulkee Savilammen autiotuvan ja Taivalkönkään välistä.

Näkymä riippusillalta.

Näkymä autiotuvan vieressä olevalta riippusillalta.

Kanjonin kurkkaus yhdistyy hetkeksi Karhunkierrokseen Savilammen rannan myötäisesti, kunnes erkanee jälleen vasemmalle johdattaen kulkijat takaisin parkkipaikalle. Jos parkkipaikalle kääntymisen sijaan jatkaisikin Karhunkierrosta pitkin kohti pohjoista, tulisi muutaman kilometrin päästä komealle Rupakivelle.

Kansallispuiston kartan löydät tästä.

Oulangan kanjoni on niin kaunis, että olen varsin iloinen huomatessani reitin olevan niin suosittu. Hienoa, että monet ovat jo löytäneet tämän upean reitin. Tiettyinä ajankohtina kulkija saa varmasti liikkua polulla ihan rauhassa yksinäänkin, jos niin haluaa. Silloin sitä kelpaakin todella hiljentyä ja vaihtaa sydämessään muutama sana Äiti Luonnon kanssa, kannattaapi vaikka kiittää häntä näistäkin uskomattomista luonnon kauneuksista.

Komealla kanjonilla kannattaa käydä kurkkimassa. Sade säästi meidät tällä kertaa, mutta reitti oli niin hieno, ettei siinä olisi pieni sadekaan pilannut tunnelmaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7370068, E 595312.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.