Lamminmaan kirkkokalliot kolmostien varrella, Janakkala

Paikannimet ovat mielenkiintoisia – varsinkin perinteiset paikannimet rakentamattomalla alueella, jossa nimien alkuperäinen merkitys juontaa juurensa satojen vuosien taakse.

”Kirkkokallio” paikannimenä on tulkittu lähes yhtä monella tavalla kuin on tulkitsijoita. Joissain tapauksissa sanotaan, että kyseessä on vain nimitys korkealle paikalle, kun taas toisissa kohteissa sanotaan kirkkokallioiden olleen uskonnollisten menojen paikkoja.

Kaikkea siihen väliin myös mahtuu, ja paikannimet usein jäävätkin arvoituksiksi – kun ei menneisyyten nähdä voi.

Tervakosken kupeessa sijaitsee Lamminmaa-niminen upea, neljän pienen lammen täplittämä monipuolinen retkikohde. Kirkkokallioita löytyy alueelta kaksin kappalein, ja muutenkin korkeuserot ja jääkauden jäljet osuvat mukavasti ainakin tämän retkeilijän silmään.

lamminmaa-6

Yli kymmenen neliökilometriä asumatonta korpea sopivat niin lyhyeen kuin pitkäänkin patikointiin kauriiden ja valkohäntäpeurojen reviirillä.

lamminmaa-7

Lamminmaata voi lähestyä kahdesta suunnasta. Tervakosken ampumaradan kautta pääsee lähelle toista kirkkokalliota, joka on Lamminmaan alueen reunalla ja jonne on hyvät polut perille asti. Tämä itäisempi kirkkokallio kohoaa parikymmentä metriä, ja sen keskellä komeilee upea kivenjärkäle, joka on hyvä starttipiste patikalle.

lamminmaa-20

Alueelle pääsee myös lännestä, jossa Kirkkoportintien varressa on muutamia sopivia auton kokoisia paikkoja, ja josta lähtee puomitettuja metsäautoteitä alueelle sisään.

lamminmaa-9

Koko aluetta leimaa jääkauden siirtojäiden massiivinen voima. Kivikuruja, kielekkeitä, isoja korkeuseroja, vaihtelevaa maastoa ja upeita maisemia. Vaikka alue ei ole mikään virallinen retkikohde, on edestakaisin liikkuminen kävellen tai pyöräillen helppoa useiden metsäautoteiden ansiosta. Pitkään ei tarvitse missään vaiheessa kävellä, ennenkuin joku maisemassa näkyvä erikoisuus houkuttelee pois tieltä ja luonnon helmaan.

lamminmaa-18

Molemmat kirkkokalliot, sekä erityisesti Torninmäki alueen eteläisessä osassa, ovat ehdottomasti käymisen ja vaikka eväsretken arvoisia paikkoja– niinkuin ovat alueen keskustan pikkulammetkin.

Luonnosta kiinnostuneelle polkujen ulkopuolella löytyy ihmeteltävää vaikka koko päiväksi. Kyseessä ei ole iso alue tai kansallispuisto, mutta on helppo unohtaa olevansa tunnin päässä Helsingistä ja muutama kilometri kolmostiestä näissä maisemissa.

lamminmaa-15

Niinkuin aina retkeillessä, varsinkin polkujen ulkopuolella, on tärkeää muistaa varustautua pahimpaan. Alueella on useita kohtia joissa kännykän kuuluvuus on heikko, ja korkeuserot tarkoittavat myös jyrkkiä putouksia ja vaikeita kivikoita. Jos lähdet alueella poluilta sivuun – jota ehdottomasti suosittelen – varustaudu hyvin ja suhtaudu maastoon haastavana.

Kartta. Koordinaatit: N 6745148,000 E 366528,000

Kirjoittaja Instagramissa: https://www.instagram.com/mikav84/

1 reply
  1. Raimo Heinonen
    Raimo Heinonen says:

    Käytiin katsomassa,eväät mukana.Suosittelen, hienoa maastoa lampineen.Taas uuteen paikkaan,usvaa putkeen.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.