Ruskan loistoa Utsjoen kauneimmilla retkeilypaikoilla

Tänä syksynä Utsjoen ruska näytti ensimmäisiä merkkejään jo elokuun puolella. Keltaisia lehtiä alkoi yhtäkkiä ilmestyä sinne tänne auringon vielä lämmittäessä kesäfiiliksiä. Viime vuosina ruska ei ole päässyt täyteen loistoonsa ja epäilinkin jo, että tälläkin kertaa saamme ihastella lyhyttä, kellertävää ruskaa.

Eräänä iltana lähdin koirani kanssa iltalenkille Utsjoen geologiselle polulle. En voinut aavistaakaan mitä polun varrelta tulisin löytämään: kuljettuani jyrkän Ánnáguravárrin kurun läpi ruska miltei löi päin näköä! Tuosta iltalenkistä alkoi lyhyt ajanjakso, jonka aikana ulkoilutin kameraa lähes joka päivä.

Syksy yllättikin kaikella komeudellaan – ruska tuli rysähtäen ja lumosi väreillään heti. Hiljalleen värit vyöryivät myös alas Tenojoen laaksoon saakka, ruskahulluutta ei voinut välttää.

Utsjoella ruska on parhaimmillaan syyskuun puolessa välissä. Vuosittaisia eroja kuitenkin on, eikä tarkkoja päivämääriä pystytä ennustamaan.

Utsjoen luonto- ja retkeilyreittien varrella ruskaa pääsee ihailemaan monessa eri maisemassa. Tiheät koivumetsät harvenevat tunturiylängöiksi, joissa vaivaiskoivu värjää maan punaiseksi ja kellertävät suot ympäröivät järviä ja lampia. Suuret kivet ja jäkälämättäät tuovat komeaa särmää ruskakuviin.

Geologinen polku haastaa mäillään, mutta on helpoin tapa nähdä ruska tunturimaisemissa. 3,5 kilometrin polku kulkee rehevän metsän halki puurajalle Kalkujoenlammen kodalle ja laskeutuu siitä Annakurua myöten takaisin kylän pintaan entisen koulurakennuksen taakse. Reitti on hyvin merkitty. Kodalla on hyvä pitää pidempikin tauko, sen vierestä löytyvät puuvaja, kierrätyspiste sekä käymälä.

Utsjoen retkeilyreittiä myöten pääsee helppokulkuiselle yön yli -reissulle Kuoppilasjärvelle, 25 kilometrin matkalla Utsjoen kirkolta kylän keskustaan. Erämaassa hiljaisuus ja korkeat tunturit hurmasivat patikoidessani autiotuvalle ehkä ruska-ajanjakson parhaimpana päivänä. Tuolloin kilpailin auringonlaskua vastaan ja pääsin todistamaan upeita hetkiä pimenevässä illassa. Yöreissu oli ensimmäinen laatuaan, ennen en ole uskaltanut yksin koiran kanssa yöksi erämaahan yöttömän yön ulkopuolella. Päivä oli lämmin, mutta yöllä pakkanen hääti meidät teltastamme autiotuvan puolelle. Ruska teki reissusta ikimuistoisen, hämärtyvässä illassa värit erottuvat mielestäni parhaiten tummaa taustaa vasten.

Kuoppilasjärven autiotupa
Ruskaa retkeilyreitin varrella
Heargevárrin huipulta näkee kauas

Retkeilyreitin varrella Námmájávrin kota sopii hyvin myös päiväpatikan kohteeksi. Pienen järven rannalla on nuotiorinki pöytäryhmineen, ulkokäymälä ja kierrätyspiste. 1,2 kilometrin päässä järjestä polun varrelle kohoaa komea Námmájohkan seinämä.

Erämaa osaa yllättää haastavasti, siksi sinne ei tule lähteä ilman karttaa ja asianmukaisia varusteita.

Retkeilyreitistä saa pidemmän kun jatkaa kirkolta patikointia Härkävaaraan, sen kautta Vuolleseavttetvárrin ja Johtalanvárrin ylitse merkittyä reittiä pitkin takaisin kylän keskustaan. Kymmenen kilometrin matkalla kannattaa poiketa Härkävaaran, Heargevárrin huipulle. Yhdellä ruskaretkelläni sain päähänpistoksi valloittaa kyseinen tunturi ja häkellyin huipulla maisemien komeudesta. Vaikka noin 290 metriä korkealta tunturilta olettaisikin näkevänsä kauas, en uskonut näkeväni maisemia pohjoisen lisäksi myös etelään Námmáskáidia ja länteen Roavvoaivia päin.

Ruskan loppu koitti yhtä nopeasti kuin sen alkukin. Yöreissuni aamuna avotunturin puista lehtiä oli pudonnut runsaasti maahan, pakkanen oli tehnyt tehtävänsä. Seuraavan kuluneen viikon aikana kovat tuulet viimeistelivät yhden Lapin kauniista ajanjaksoista. Vaikka edelleen paikoittain värit loistavat runsaina, alkaa olla aika valmistua hiljalleen koittavaan kaamokseen. 

Utsjoen reitit Luontoon.fi sivulla.

Blogitekstit Kuoppilaksen yöretkestä ja Geologisen polun ruskaretkestä löytyy Adventureland Lapland -blogistani.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.