Palkaskeron kierros Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa – 12 kuvaa matkan varrelta

Kuuluisan Taivaskeron kierroksen lisäksi Pallastuntureilla on toinenkin rengasreitti, joka pituudeltaan sopii juuri passelisti kunnon päiväretkikohteeksi. Noin 7 kilometriä pitkä Palkaskeron kierros tarjoaa utuisen kauniita tunturitunnelmia, häivyttäen parkkipaikan rakennuksineen näkyvistä kenties hieman Taivaskeron kierrosta nopeammin. Reitin varrella ei ole tuli- tai muunlaista taukopaikkaa, mutta matkalta voi tehdä lyhyen piston Pallaskodalle, jolloin tulistelukin onnistuu. Tässä 12 kuvaa oman loppukesäisen retkeni varrelta.

Kohde kartalla

Lähdimme kiertämään reittiä myötäpäivään, eli suuntasimme hotellilta kohti poroaitaa. Ihana tunturimaisema oli läsnä heti ensi hetkistä alkaen.
Loppukesän aurinko maalasi tunturit unenomaisen kauniiseen vehreyteen ja valoon. Yllä kuvassa Liisansatula-niminen kuru, jonka yli Taivaskeron reitti kulkee.
Palkaskeron reitti viistää erotustaitaa, ja hetken matkaa kuljetaan poroaidan vierestä ja jopa sen läpi. Matka etenee Palkaskurun rinnettä kohti koillista.
Polun noustessa aina vain ylemmäs, on mahdotonta olla kääntymättä katsomaan taakseen.
Loppukesän valossa kylpeville tuntureille ei mikään vedä vertoja. Kivikkoisessa nousussa myös askeleensa saa katsoa tarkkaan.
Palkaskeron huipulla on kivikasa, muinainen rajapyykki, oletan. Taustalla näkyvä tunturijono jatkuu Hettaan saakka. Me istahdimme huipulle pitämään oikein kunnon hengähdys-, juoma- ja jutustelutauon.
Maisemassa näkyy myös Pallasjärvi Pallaslompoloineen sekä Levitunturi.
Tässä on hyvä pysähtyä katselemaan horisonttiin ja ottamaan vaikka kuvia.
Oikein tarkkasilmäinen huomaa myös Sammaltunturin laella olevan sääaseman (oikeassa reunassa).
Auringon hiljalleen laskiessa maisema kävi yhä utuisemmaksi. Tunturin tällä puolen oli rinteessä myös lähteitä, ja reitti oli paikoin märkä.
Maaruska oli jo tuohon aikaan aloittelemassa, nyt ruska on jo selvästi pidemmällä ja kohta täydessä vauhdissa.
Reitin loppupuolella se yhtyi esteettömään Orava Avenuehen, ja muutaman askeleen pistolla olisi päässyt myös Pallaskodalle. Arki-ilta oli kuitenkin jo sen verran pitkällä, että me suuntasimme kotiin. Vielä aivan viimeisetkin maisemat matkan varrella olivat verrattoman kauniit.

Lue lisää

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Retkipaikka

Palkaskeron reittikuvaus, Luontoon.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.