Karipolku vie kulkijan läpi kangasmetsien kohti maamme pisimpiä hiekkarantoja Kokkolan rannikolla

Pohjoismaiden pisimmille rantahiekoille johdattava reilun seitsemän kilometrin mittainen Karipolku on monipuolinen, ympärivuotinen ja merkattu retkeilyreitti keskellä Keski-Pohjanmaan rannikon kauneinta osaa.

Lähtöpaikka kartalla (Kilpipakantie 56, Kokkola)

Janareitin pituus 7,3 km/suunta

Kaksi laavua, näkö- ja lintutorneja

Kokkolan Lohtajan kylän tuntumasta kohti Pohjanlahden aavoja lähtevä, maisemiltaan vaihteleva reitti vie kulkijan läpi metsäteiden, hiekkadyynien pohjustamien kangasmetsien, karun kauniiden suomaisemien ja vehreiden lammasniittyjen, päätyen Vattajanniemen loputtomille hiekkarannoille ja retkeilijän niin halutessaan aina historialliseen Ohtakarin saareen asti.

Moni on varmasti kuullut maamme salattuna hiekkarantaparatiisina tunnetusta Vattajanniemen hiekkadyynialueesta Keski-Pohjanmaan rannikolla Kokkolan Lohtajalla. Harva hiekkarannoilla tai Ohtakarin saaressa käynyt retkeilijä lienee kuitenkaan patikoinut läpi sinne johtavan merkatun Karipolun retkeilyreitin.

Itse kuljimme Karipolun pääsiäisen aikaan hiihtäen ja liukulumikenkäillen, mutta reitti on ympärivuotinen periaatteessa myös kävelijöille, jos ajoittainen hankiupotus ei haittaa. Reitin alkupäässä on pitkiä pätkiä aurattua metsätietä. Parhaimmillaan reitti on kuitenkin kesällä – joskaan talven tai kevään hiljaisia ja aurinkoisia hankia ei voi mitenkään väheksyä.

Lohtajan Kilpipakantien perukoilta lähtevä polku on merkattu selkeästi sekä puihin että retkeilykarttoihin, ja sen varrelta löytyy kaksi laavua, alueen luontoa kuvaavia tarinallisia opastauluja ja muita retkeilyrakenteita kuten näkö- ja lintutorneja.

Koko Lohtajan kylän maaperä on ainutlaatuisesta hiekkadyynialueesta johtuen varsin hiekkapitoista, minkä Karipolulle suuntaava retkeilijä huomaa jo polun alkumetreillä. Kangasmetsää pohjustava hiekkamaa vie kulkijan karun kauniisiin tunnelmiin, ja vaikka pohjalaiseen tapaan eivät korkeuserot juuri kulkijan päätä huimaa, ei Karipolkua voi tylsäksi moittia, sillä kangasmetsät vaihtuvat milloin suomaisemiin, milloin vehreisiin lehtomaisiin niittyihin ja lopulta loputtomiin hiekkarantoihin.

Heti reitin alkukilometreiltä löytyy pieni ja sympaattinen Maijanaron laavu, joka on merkitty myös retkikarttaan, mutta vahvemman suosituksen ansaitsee hieno Jussinpauhan kotalaavu, joka löytyy Karipolun varrelta jonkin matkaa puolen välin jälkeen. Laavun edessä on hyvä tulipaikka ja merelle tähystämiseen täydellisesti sopiva pieni lintutorni. Jussinpauhan laavua ei ole jostain syystä merkitty Karttaselaimeen, mutta löytyy esim. Google Mapsista ja on tiukasti Karipolun varrella, joten polulla kulkija ei voi sitä sivuuttaa. Laavusta löytyy myös paljon tietoa eri puolilta nettiä, mm. Kokkolan ja Outdooractiven sivustoilta.

Vaikka Pohjanmaan korkeuskäyrillä ollaankin, on Karipolku merkitty keskivaativaksi reitiksi, sillä se kulkee osittain juurakkoisessa maastossa, ja polulla on yksi jyrkkä nousu Vatunginjärventien ja Jussinpauhan laavun välisellä osuudella. Reitin loppupäässä on kuljettava myös matalahkojen lammasaitojen yli, joskin pieni veräjäkin aidasta löytyy.

Karipolun lähtöpiste: käänny Lohtajan keskustan jälkeen Ohtakarintielle ja vähän matkaa sen jälkeen oikealle Kilpipakantielle. Ohtakarintien ja Kilpipakantien risteyksessä näet Karipolun opasteet. Lähtöpaikan tarkka osoite on Kilpipakantie 56, Kokkola.

Karipolku on janareitti, joten sen voi halutessaan kulkea myös Vattajan hiekkarannoilta kohti Lohtajan kylää. Tällöin lähtöpaikan osoite on Ohtakarintie 873, Kokkola.

Huom. Lintujen pesimäaika 15.4.–31.7. on huomioitava retkeiltäessä.

Karipolun tuntumasta löytyy myös noin kilometrin pituinen Vatungin luontopolku, jota pitkin voi kulkea esim. Jussinpauhan kotalaavulle, sekä 12,8 kilometrin mittainen Hiekkadyynien maastopyöräilyreitti, josta pyöräiljät löytävät tietoa monilta sivustoilta, mm. Visit Keski-Pohjanmaa, Visit Kokkola ja Outdooractive.fi.

Sijainti: N=7106386.950, E=328238.440 (ETRS-TM35FIN)

Lue myös

Eurooppalaisittain ainutlaatuinen Vattajanniemi ja historiallinen Ohtakari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.