Kasaberget, Kirkkonummi

Porkkalanniemessä sijaitsee useampikin luola. Näistä Högbergetin kaunis virtauseroosioluola, on selkeästi näyttävin ja myös valtakunnallisesti merkittävä. Siellä käydessä kannattaa reissuun yhdistää myös muutama muu lähialueen kohde. Näistä yksi on Kasabergetin luola.

Ihan omakohtaiseen mututuntumaan perustuvan havainnon mukaan Kasaberget tai Kaasivuori on varsin usein nimenä sellaisella paikalla, josta löytyy myös luola. Tällä kertaa oli matkassa arvelua varmempi vihje ja kohde oli selvä piirteinen, joten olin hyvin toiveikas onnistumisen suhteen.

Auton parkkeerattuani ja siitä kohteelle kävellessäni osui silmiin ensin autiotalo, joka oli kiehtovimmat päivänsä jo nähnyt. Samoin pystyi kuvailemaan sen puutarhavajaa. Sen sijaan ylempänä rinteessä kartalla nähtynä pohdituttaneet rakennukset paljastivat jännittävät kasvonsa. Ne olivat matalia betonirakenteisia ja hyvin kolkkoja. Moneen olivat iskeneet nuorisotermiitit, osaan sisälle, osaan ulos. Ehtoopuolella elämässään yhtälailla, mutta sitkeitä. Omalla tavallaan rujon kauniita, kolkkoja, osin pelottavia. Ja miten graffiti huokuikaan elämää niiden kyljissä.

Seuraava kohtaus homo sapiens -lajin kulttuuriin tapahtui ylempänä rinteessä, jossa vastaan tuli pienistä kivistä ladottu röykkiö, josta kartta ei tiennyt mitään. Vuoren laella sen sijaan piti olla parikin kivikautista hautarakennelmaa, jotka sieltä onnistuin myös lyötämään. Näistä näyttävämpi leposija tarjosi vainajilleen komeat maisemat. Kooltaan se oli ehkä 10 x 10 metriä, muotoa kuvaisi parhaiten termi neliömäinen.

Hautaa ihmeteltyäni lähdin kaskeutumaan rinnettä ja kohta löysinkin kalliosta syvän murroksen. Sen reunaa seurattua löysin ensin kolon, joka sateisena päivänä ei houkutellut laskeutumaan tutkimaan mahdollista luolalöydösä. Sen sijaan tyydyin kulkemaan eteenpäin ja kohta raon auetessa leveämmäksi, pilkisti sieltä ilmiselvä luolan suuaukko, joka oli syntynyt kalliosta lohjenneen järkäleen jäätyä nojaamaan emäkalliota vasten. Mukava pikkuluola, siitä mainio, että helposti lähestyttävänä ja maastoltaan (alakautta lähestyessä) olisi myös lasten kanssa vierailtavissa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6663020 E 354289

1 reply
 1. Markus
  Markus says:

  Moi,

  Missä siellä tuo luola on?
  Me yritettiin viime lauantaina vaimon kanssa etsiä sitä pitkäänkin.
  Mutta ei mistään tullut vastaan.

  Osaatko suurinpiirtein sanoa, siitä metsätiellä tulevasta betoni-talosta, että mihin suuntaan?
  Koitettiin siitäkin takaa nousta suoraan ylös. Mutta ei sielläkään tullut vastaan.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *