Pannupitsaa retkellä

Kysyin lapsilta:”Tehdäänkö melontareissulla pannupitsaa?” Kuin yhdestä suusta tuli vastaus:”JOOO!”

Sovittu siis, tehdään pannupitsaa.

Taikina valmistellaan jo kotona sekoittamalla kuiva-aineet (vehnäjauho, suola ja leivinjauhe) valmiiksi pakasterasiaan. Retkiolosuhteissa on helpompi käyttää leivinjauhetta kuin odottaa taikinan kohoamista hiivalla. Taikinaa valmistaessa sekaan lisätään vain öljy ja vesi. Lisäksi pitsaa valmistettaessa tulee mukana olla öljypullo, pitsan täytteet sekä muurinpohjapannu ja lasta.

Valmistus aloitetaan paistamalla pitsan täyteainekset ensin pannulla. Täytteiksi voi kukin laittaa mieltymystensä mukaan lähes mitä vain. Tällä kertaa itse laitoin runsaasti sipulia, tomaattia ja jauhelihaa.

Valmis täyte siirretään pannulta syrjään ja valmis pitsataikina muotoillaan pannulle käsin. Taikinan tekemisessä kannattaa käyttää kunnolla öljyä. Jos myös muurinpohjapannu on jo valmiiksi öljyinen kuten pitääkin, ei öljyä tarvitse lisätä pannulle enää erikseen.

Pitsatäyte lisätään pyöreäksi muotoillun pitsapohjan päälle. Lopuksi lisätään tietenkin vielä reilusti juustoa.
pitsa1Käytännössä olen huomannut, että paistamiseen paras on paksu muurinpohjapannu. Lämpö pysyy tasaisena eikä pitsan pohja pala pitkänkään paistamisen aikana. Ohuella paistinpannulla tai paellapannulla pitsa tarttuu helposti kiinni pannuun, ja korkeareunaisesta pannusta pitsan irroittaminen on hyviä hermoja vaativaa hommaa.

Retkiolosuhteissa pannupitsa ei ole kiireisen kokin ruokaa. Paistaminen on tehtävä hitaasti, jotta pitsa kypsyy läpi saakka ilman että pohja palaa. Yleensä paistamiseen menee lähes tunti.

pitsa-1-3Muurinpohjapannun kokoisesta pitsasta riittää reilusti syötävää neljälle raavaalle miehelle. Tein lasten kanssa hieman pannua pienemmän pitsan ja lopussa joutui jo vähän tyrkyttämään viimeisiä paloja.

Yksin reissatessa olen tehnyt pitsan onnistuneesti myös pienellä, ohuella retkipannulla. Sillä valmistaessa ongelma tahtoo olla pohjan palaminen ennen juuston sulamista. Peittämällä pitsan foliolla saa tämänkin ongelman kohtuullisen hyvin hallintaan.
pitsa3Kärsivällisyys palkitaan. Yksinkertaisista aineksista saa loihdittua kaikille maistuvan herkun suhteellisen yksinkertaisilla välineillä. Olen valmistanut pitsaa useita kertoja perheelleni sekä kavereilleni, ja poikkeuksetta syöjät ovat olleet tyytyväisiä lopputulokseen. Pitsa onkin hyvä ja helppo ruoka myös retkiolosuhteissa valmistettavaksi.

Jutun Jongunjoen kesäisestä melontaretkestä lasten kanssa voi lukea Tervastulia-blogissani.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.