Jyväskylän kukkiva helmi: Mäyrämäen rhodopuiston tunnelma on kuin satumaasta

? Kartta

Jyväskylän Mäyrämäen risteyksessä kukkii ehkä kaupungin yksi huonoiten tunnetuista helmistä. Helsingin yliopiston kasvijalostustieteen laitos aloitti täällä vuonna 1972 projektin, jonka tarkoituksena oli jalostaa Suomen ilmastoon sopivia alppiruusuja. Nyt näistä tieteellisistä kokeista pääsee nauttimaan jokainen kaupunkilainen.

Jyväskylän alppiruusupuistoon löytää helpoiten, kun suuntaa kohti Kotalammen urheilukenttää, Keltinmäen ja Mäyrämäen rajalle. Paikalle löytää joko Keuruuntietä tai Myllyjärven maisemareittiä pitkin. Urheilukentän pohjoispäässä on sitten tämä pieni puisto, josta ei ainakaan alkukesästä pääse erehtymään.

Suojaisaan puistoon pääsee polkua myöten melkein mistä kohdasta tahansa. Helppokulkuisia reittejä ja pitkospuita pitkin puisto on nopea kiertää ympäri, mutta sen suurenmoisessa kukkaloistossa on helppo viettää vaikka kokonainen iltapäivä puiston penkillä eväistä ja kauniista kesäsäästä nauttien.

Jalostustyön nimissä puistoon on istutettu kasveja muutamaan otteeseen. Kasvit vaihtelevat valtavista rhodopensaista pienempiin, vasta loistoaan etsiviin kasveihin. Parhaimmillaan puiston tunnelma on kuin satukirjasta, jossa upeat valtavat rodopensaat peittävät koko näköalan, ja itsensä voi hetkeksi hukata punaisten, purppuroiden, sekä valkoisten alppiruusujen keskelle.

Kukkien kerääminen ja vahingoittaminen on luonnollisesti kiellettyä, mutta näistä upeista kasveista saa mainiot muistot vaikkapa tallennettuna alkukesän ylioppilaskuviin, tai muuten vain kesätunnelmointiin.

Myöhemmin puistoon on istetettu myös muita happamasta maaperästä nauttivia kasveja ja puita, joten puistossa voi kukkien lisäksi törmätä myös muun muassa hieman erikoisempiin havupuihin.

Suuntaa alkukesästä Jyväskylän alppiruusupuistoon ja nauti kesän ensihetkistä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.