Nåtön pähkinäpensaslehto, kuin mielikuvitusmaailman paratiisi

Istumme päivän luolareissujen ruokatauolla. Karjalanpiirakoiden mutustelun lomassa selailemme Karttakeskuksen reissulle lähettämää matkaopasta. Vaikka suurin osa kohteista oli jo ennakkoon suunniteltu ja niitä ei oppaista löydy, niin yksi opaskirjasen sivuista kuitenkin pysäyttää. Nåtö. Pähkinäpensaslehto ja luontopolku. Tuumaamme, että se voisi olla noheva päätöskohde hienolle päivälle.

Pari luolaa ja kolme tuntia myöhemmin sitten ajamme kauniisti saarelta toiselle kapeaa kannasta ja pieniä siltoja pitkin mutkittelevaa tietä. Se sijoittuisi varmasti korkealle, jos Suomen kaunein tie valittaisiin.

Pysähdymme yliopiston tutkimusaseman parkkipaikalle, kuutisen kilometriä Maarianhaminasta etelään. Pujahdamme aidan välistä tien toiselle puolelle ja suut loksahtavat sijoiltaan. Keskisuomalaiselle tallaajalle on edessä avautuva näky sellainen, ettei moista ole aikaisemmin nähnyt. Jos ei tietäisi, että on Suomessa, voisi hyvin kuvitella olevansa jossain paljon kauempana, jopa mielikuvitusmaailmassa. Vaan Suomessa olemme, pähkinälehdossa. Pähkinälehdot ovat ahvenanmaalaista kulttuurimaisemaa parhaimmillaan ja hämmästyttävät lajirikkaudellaan sinne eksyvää.

nåtö-1

Havaintoja pyrkii sisään aivokoppaan jokaisen aistin kautta. Jos hetkessä liihottamisesta haluaa siirtyä havainnointiin, täytyy erikseen keskittyä yhteen aistiin kerrallaan. Aurinko on juuri lopettelemassa tältä päivältä, siitäkös linnut tykkäävät. Selvimmin soi mustarastaiden tummasointinen laulu. Vierestä pöräyttää käpytikka, jossain loitompana puunkuorta narisuttaa pikkutikka. Lähdemme eteenpäin.

nåtö-5

Kuljemme polkua pitkin lehdon läpi kohti merenrantaa. Tulimme paikalle oikeaan aikaan. Valko-, sini- ja keltavuokot peittävät täällä tannerta ja vielä lehdettömien pähkinäpuiden läpi tuleva lempeä ilta-aurinko vain korostaa niiden loistoa. Polun vierellä runkoa pitkin ylöspäin pompsahtelee ruskeasävytteinen  mitättömän kokoinen lintu, puukiipäjä.

nåtö-6

Merenrannan puoli on jo painunut varjojen alle. Rantatörmällä näkyy kaksi tylliä tonkimassa hiekkasta iltapalaa. Viereisellä kivellä seisoo toinen kahlaaja punaisine saappaineen, punajalkaviklo. Tavipariskunta ui rannassa, kunnes meidät huomattuaan lähtee lentoon. Tätä iltaa on helppo jäädä ihastelemaan.

nåtö-7

Polku kiertää lehdon ympäri ja jatkamme takasin reissumme alkupistettä. Kulkiessa huomaan, että rungossa pompitaan taas. Tällä kertaa harmaaselkäinen ja  vikkelästi pitkin oksaa välillä pää alaspäin, pähkinänakkeli. Kokonsa puolesta lehdon voi kiertää nopeasti ympäri, mutta kun sinne kerran tiensä löytää, ei sen läpi ole kiire.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6677361 E 109198

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.