Merituuli tuiversi Uusalmen laavulla Rauman Reksaaressa – täällä viihtyy niin perhe kuin patikoijakin

Paikka kartalla
Luontopolku 3,5 km, edestakainen laavureitti 7 km
3 tulipaikkaa, 1 laavu
Venekuljetukset
Raumanmeri-esite

Meri tyrskysi ja raikas, pohjoisesta puhaltava tuuli heilutteli rannan yksinäistä tervaleppää saapuessani Uusalmen laavulle. Paljas kallio kylpi auringonpaisteessa, ja laavu houkutteli tauolle. Kahvihammasta kolotti, mutta halusin ensin nauttia maisemasta ja luonnon hiljaisuudesta. Metsässä kävelyn jälkeen rantaan saapuminen piristi, ja oli hienoa nähdä edessä avautuva meri. Takana oli viikonloppu saaressa, ja halusin ottaa kaiken irti tästä rauhallisesta laavuhetkestä ennen paluuta kotiin.

Olimme viikonlopun venereissulla suunnanneet Reksaareen, joka on yksi Rauman matkailusaarista, ja päättäneet tutustua tarkemmin saaren patikointireitteihin; luontopolkuun ja Uusalmen laavulle johtavaan reittiin.

Reksaari sijaitsee Rauman pohjoisessa saaristossa ja on Rauman matkailusaarista vanhin. Kooltaan noin 300 hehtaarin saari on pääosin Rauman kaupungin omistuksessa ja virkistys- ja retkikäytössä. Saaren keskus on tunnelmallinen Kartun kalastajatila, jota isännöi Blue Camp Oy.

Tarina kertoo, että saari olisi saanut nimensä sinne jätetystä reestä. Hämäläismiehen kerrotaan tulleen saareen jäitä myöten turkiksia myymään ja rakastuttuaan tilallisen tyttäreen jääneen saareen kevääseen saakka. Kun paluu ei enää onnistunut jäitä myöten, jäi reki saareen. Tarinan totuudesta ei ole varmuutta, mutta päätin sen enempää pureskelematta sen niellä, sillä oli hauska miettiä saaren tunnelmaa Reksaaren ollessa vielä keskiaikainen kauppapaikka.

Reksaaren luontopolku, 3,5 km

Reksaaren luontopolku on noin 3,5 kilometrin pituinen, merkitty rengasreitti, jonka varrella olevat opastaulut kertovat alueen historiasta, luonnosta ja eläimistä. Polun kartta ja opasteet löytyvät Kartun kalastajatilan pihasta, josta polun voi lähteä kiertämään haluamaansa suuntaan.

Lauantaiaamuna, lasten maltettua hetkeksi jättää kalastuspuuhansa, aloitimme reitteihin tutustumisen ja lähdimme polulle kauniissa auringonpaisteessa.

Lähdettäessä kulkemaan kohti itää, seurailee luontopolku ensin merenrantaa, suunnaten kohti Rohelan varaustupaa, joka on Kartun kalastajatilan majoitusten lisäksi yksi majoitusvaihtoehto saarella. Rohelan läheisyydessä asustelevia lampaita olemme useana muunakin vuonna käyneet moikkaamassa. Tämän jälkeen luontopolku sukeltaa mukaviin metsämaisemiin, kuin ottaen meidät raikkaalta merenrannalta komeiden jäkäläkallioiden luo täysin toisenlaiseen maailmaan.

Matkalla ohitetaan muinaishauta ja pirunpelto, mutta lasten tahtiin kävellessä tutkitaan myös monta muuta pientä yksityiskohtaa polun varrella. Mittaa polulla on pienille lapsille sen verran, että olimme varautuneet retkilounaaseen ja rauhalliseen tahtiin. Mikäpä sen mukavampaa kuin istahtaa hetkeksi metsän keskelle, tutkia rauhassa metsän aarteita ja jatkaa sitten matkaa pienen tankkaamisen jälkeen.

Luontopolun maisemat vaihtuvat jäkäläkallioiden jälkeen, ja loppumatkalla ohitetaan niin kosteikkoja kuin tiheää metsämaastoakin. Osuupa matkan varrelle myös komea siperianlehtikuusi. Lopuksi polku yllätykseksemme nousee metsän keskeltä todella komealle ja korkealle kalliolle, jolta voi ihailla upeita merelle avautuvia maisemia. Tähän olisi voinut jäädä pidemmäksikin aikaa nauttimaan maisemista.

Lapset kuitenkin tiesivät, että Kartun tilalta sai jäätelöä, ja se tieto veti heitä magneetin lailla puoleensa. Kartun kalastajatila on kodikas, ja sen perinteisessä pihapiirissä istuskellessaan tuntuu kuin istuskelisi kodin takapihalla ja rupattelisi tuttaviensa kanssa. Ravintolan kalakeittoa on kovasti kehuttu, ja pihan uusilla terasseilla istuikin väkeä nauttimassa niin ruuasta kuin säästäkin.

Omatoimiseen grillaamiseen rannalla ja kalliolla on grillipaikkoja, joista kaikista avautuu kaunis merimaisema. Illalla otimmekin kaiken irti saaristomaisemista ja laitoimme lettupannun kuumenemaan.

Saarella majoittuminen onnistuu miellyttävästi kalastajatilan aitta- tai mökkimajoituksessa ja telttailuunkin löytyy hyvin tilaa.

Hyvien kulkuyhteyksiensä vuoksi paikassa on keskiajalla ollut elämää kaupan käydessä ja turkisten sekä kalojen vaihtuessa mausteisiin, arvotavaroihin ja kankaisiin. Lie siinä hämäläismiehen lisäksi joku muukin rakkaustarina kauppojen ohessa koettu.

Nykyäänkin saari on helposti kaikkien tavoitettavissa, sillä se sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Rauman kaupungista. Saareen pääsee eri yrittäjien venetakseilla, ja tarjolla onkin mm. saaren nykyisen yrittäjän tarjoama nopea RIB-venekyyti, joka jo itsessään on kokemus. Oman veneen voi kiinnittää saaren laitureihin, joissa päivävierailu on ilmainen ja yöpyminenkin edullista. Laituripaikkoja poiju- tai ankkurikiinnityksellä on noin 25 kappaletta.

Saareen voi myös soutaa esimerkiksi kaupungilta vuokrattavalla soutuveneellä Omenapuumaasta esimerkiksi Rohelan varaustuvan pihaan, jolloin soutumatkaa tulee vain noin 100 metriä. Omenapuumaassa on tosin käveltävä pari kilometriä veneen luo päästäkseen.

Reksaari sopii hyvin perheen kohteeksi, sillä luontopolun lisäksi sieltä löytyy lapsille leikkipaikka ja hyvä uimaranta, jonka läheisyydestä voi halutessaan vuokrata saunan. Saarella on myös hyvistä löylyistään kuuluisa vanha hirsisauna, joka kannattaa kuitenkin varata etukäteen, sillä hyvät löylyt vaativat myös lämmittämiseltä aikaa.

Aktiviteettejä etsivälle saarella on mahdollisuus vuokrata kajakkeja sekä SUP-lautoja, ja veneilyä kaipaavalle alueen yrittäjä kertoi voivansa opettaa myös nopean RIB-veneen ajamista.

Uusalmen laavu

Kartta

Sunnuntaiaamuna, lasten touhua ja meteliäkin täynnä olleen viikonlopun jälkeen, kaipasin lisää patikointia ja hiljaisuutta. Matka Uusalmen laavulle oli selvästi liikaa perheemme pienemmille, joten sain napattua aamupäivästä tovin vieraillakseni siellä itsekseni. Kahvinkeittovälineet ja eväät mukanani lähdin kulkemaan luontopolkua myötäpäivään, antaen itselleni hetken aikaa nautiskella edellisenä päivänä löytämästämme korkeasta kalliosta ja siltä avautuvista maisemista. Tuuli tuiversi, mutta veneitä oli merellä paljon liikkeellä.

Kallion jälkeen polku sukelsi jälleen metsään, ja ihana hiljaisuus ympäröi minut. Uusalmen laavulle erkanee erillinen polku luontopolun puolenvälin paikkeilta. Polku suuntaa läpi sammalmättäiden koristaman havumetsän saaren luoteiskärjen suuntaan, Luodenokkaan. Etsin usein reissuillani hiljaisia reittejä ja paikkoja, jotka olisivat helposti saavutettavissa. Tuntui siltä, että sammalmättäiden pehmeys imi kaikki turhat äänet, ja kuljin vain linnunlaulun säestämänä. Matkalla saattoi hetkellisesti kuulua suomalaisen mökkeilyn perusääniä, mutta siihen ylimääräiset äänet onneksi jäivätkin, ja sain kuunnella myös omia ajatuksiani.

Viimeinen vajaa kilometri polusta kävellään merenrantaa mukaillen, polun sukeltaessa metsästä rantaan ja raittiiseen meri-ilmaan. Yllätyin löytäessäni hieman ennen laavua kaivon, josta onkin kätevää täydentää tarvittaessa vesivarannot. Kaivon läheisyydessä on myös ranta, johon voi rantautua pienellä veneellä tai kanootilla.

Uusalmen nuotiopaikalle tultaessa löytyy ensin hauska käymälä ja puuvarasto, joka käyntini aikana oli täynnä polttopuuta kuin kutsuen viettämään enemmänkin aikaa laavulla.

Kahvia keitellessäni ihailin merta, jonka tuuli joka päivä muokkaa erilaiseksi maisemaksi. Laavu antoi suojaa kahvinkeittelijälle, mutta siitä oli myös upeat näkymät merelle. Linnut seuranani istuin ja nautin niin kahvista kuin löytämästäni uudesta, viehättävästä paikasta. Nautin tuulen tuiverruksesta ja mietin sitä hämäläismiestä, joka oli rakastunut tilallisen tyttäreen. Olikohan hän käynyt ihailemassa näitä maisemia tällä kalliolla rakastettunsa kanssa? Toivottavasti.

Kun pohjoistuuli laantuisi, päätin tuoda oman perheeni veneellä tähän rantaan ja nauttia myös aamukahvini näissä maisemissa. Laavun vieressä on, muutoin kivikkoisen rannan keskellä, myös poijupaikka veneelle. Laavu ei tosin ole minkään merkityn veneväylän varrella, joten veneellä saapuessa kannattaa tuloreitti tarkistaa hyvin.

Paluumatkallekin oli kuitenkin lähdettävä. Paluu tapahtuu samaa reittiä pitkin takaisin luontopolulle ja siitä Kartun tilalle. Edestakainen matka laavulle on noin 7 kilometriä.

Niin luontopolun reitillä kuin Uusalmen laavullekin johtavalla polulla on paikoin juurakkoisia ja kivikkoisia osuuksia. Maasto reitillä on vaihtelevaa, ja korkeuserojakin löytyy jonkin verran. Pituutensa ja maastonsa vuoksi lyhyempi luontopolku sopii kyllä hyvin myös lapsipatikoijille. Reiteille kannattaa kuitenkin varustautua kunnollisilla jalkineilla.

Uusalmen laavu on avonaisella paikalla, joten tuulisella säällä siellä ei voi täysin tuulelta välttyä, ja onkin hyvä varata tuulelta suojaavaa vaatetta.

Saapuessani perille, lapset olivat tarjoilleet isälleen rutkasti hiekkakakkuja ja muutakin aktiviteettiä oli kuulemma riittänyt. Olipa käyty vielä moikkaamassa lampaitakin. Ravintolan terassi oli aamupäivän aikana täyttynyt, ja auringonpaiste houkutellut saareen useita vieraita. Otimme lasten kanssa vielä pienen lepotuokion riippumatossa ja aloimme suunnitella paluuta kotiin tietäen, että tulisimme tänne tänä kesänä vielä uudelleen.

Visit Rauman sivut Reksaaresta.

Kartta Reksaaren luonto- ja retkeilyreiteistä.

Blogitekstin lyhyempi versio on aikaisemmin julkaistu Konttorista kannon nokkaan -blogissa.

1 reply
  1. Sami
    Sami says:

    Moi. Artikkelissa kannattaisi mainita, että Uusalmen ”laavu” ei ole kyllä mikään oikea laavu. Paremminkin siellä on vain nuotiopaikka jossa on pieni katos. Myöskään reitin kartoissa ei tuota mainita laavuna

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.