Ihana esteetön reitti Salossa: Halikonlahden 1,9 km kierros tuoksuu kukilta ja merituulelta

Usein sitä kuulee puhuttavan vanhoista hyvistä ajoista, mutta kyllä se niin on, että moni asia on nykyään paremmin kuin ennen. Näin oli todettava jälleen kun palasin tänä kesänä pitkästä, pitkästä aikaa Halikonlahdelle. Lapsuuden linturetkistä tuttuakin tutumpi maisema oli muuttunut entistä vielä paljon parempaan. Lietealtaiden tympeä haju oli poissa, eikä maasta löytynyt yhtään roskaa. Sen sijaan kukat kukkivat kaikissa sateenkaaren väreissä, ja ilmassa tuoksui kilpaa kukkien kanssa raikas merituuli.

Esteetön rengasreitti 1,9 km
Ei tulipaikkaa
2 lintutornia, useita istuskelupaikkoja
Lähtöpaikka kartalla

Ennen wanhaan ei ollut tietoa myöskään esteettömästä rengasreitistä, joka alueella nyt kiertää. Lähdinkin sitä tutkimaan suurella mielenkiinnolla mieheni ja vanhempieni kanssa. Pysäköintialueella on infotaulu, josta reitin kulku käy ilmi selkeästi.

Lähdimme kiertämään reittiä myötäpäivään. Soraväylä kulki vesialtaan ja autotien välistä kapeaa puistikkoa, jossa oli todella kiva tunnelma. Jo heti alussa kävi ilmi, että tämä reitti lienee juuri parhaimmillaan näin kesäkukkean aikaan: violetit, keltaiset ja valkoiset kukat tuntuivat kukkivan kaikkialla minne katseensa käänsi, ja lisäksi kaislikko hulmusi ihanasti tuulessa.

Pienen matkan jälkeen saavuimme merenlahden rantaan. Se on Viurilanlahden luonnonsuojelualueen rantaa, ja siitä kohdin reitti kääntyy kohti lintutorneja.

Kapea soraväylä muuttui leveämmäksi soratienpohjaksi. Veden takana kohosi Vuohensaari, jossa sielläkin on mielenkiintoinen, joskaan ei esteetön luontopolku. Siellä olimme käyneet jo aiemmin ja siitä kirjoitan toiste. Nyt jatkoimme kuitenkin suuntaamme puomin ja kalassa olleen miehen ohi esteettömän reitin mukaisesti.

Kaislikossa kasvoi elämänlankoja.

Merellä näkyi joutsenperhe, poikaset olivat rusehtavia vielä. Haistelin merituulta ja nautin sen raikkaudesta. Enää ei ole inhaa jätealtaiden tuoksua täällä. Ajat ovat parantuneet.

Keltamatarat ja maitohorsmat hulmusivat tuulessa kilpaa.

Matkan varrella on levähdyspenkkejä.

Lintutornissa oli joku, joten jätimme tuppautumasta sinne. Lintutornin juurella on tätä nykyä jo suorastaan vintagea edustava infotaulu linnuista, joita alueella voi nähdä. Tätä taulua on tullut tuijoteltua ensimmäisen kerran jo aivan natiaisena. Tunsin sydämessä lämpimän läikähdyksen kun huomasin, että se on edelleen paikoillaan.

Vastaan tuli sauvakävelevä pariskunta. Heidän, lintutornityypin ja onkijamiehen lisäksi emme törmänneet alueella muihin ihmisiin. Lokit puuhailivat omia askareitaan tekosaarella, ja silkkiuikku kellui kuin korkki nukkumassa vesialtaan kulmassa. Toisella suunnalla laidunsi karjaa – kartanon varmaankin? – yhdessä hanhien kanssa.

Laajojen ja kauniiden maisemien keskellä sai olla silmä tarkkana, sillä kukkiva luonto kätki sisäänsä jos jonkinlaista pientäkin aarretta ja ihmeteltävää.

Reitin varrella on mahdollisuus jumpata kehon lisäksi hieman mieltäkin. Tehtävärastit olivat hauskoja ja mielenkiintoisia, niistä tuli hyvä mieli. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tämän kivan reitin ja saa siitä iloa ja virkeyttä.

Toisen altaan kulmalle saavuttaessa reitti lähti kaartamaan takaisin kohti lähtöpistettä. Nyt kuljettiin hetki altaat toisistaan erottavalla kannaksella. Maasilta oli viidakoitunut: koivut, pajut, horsmat, osmankäämet ja muut puut ja kasvit voivat hyvin. Reitti itsessään oli kasvien keskellä kuitenkin selvä, leveä ja helppokulkuinen.

Matkan varrelta löytyi vielä yksi piilokojukin.

Sitten alettiinkin olla jo loppusuoralla. Reitti kulki metsän ja rannan välistä kutsuvana, leppeän varjoisana ja kauniina kujana takaisin kohti parkkipaikkaa.

Halikonlahti on tunnettu lintukohde, jossa on hyvä seurata niin kevät- kuin syysmuuttoakin, ja totta puhuen itse ainakin olen aiemmin syyllistynyt luulemaan ettei täällä ole nähtävää muuta kuin lintumielessä. Nyt huomaan olleeni väärässä ja avan erityisen iloinen olen siitä, että näin komea paikka on kruunattu peräti esteettömällä reitillä, joka on vieläpä suhteellisen pitkä verrattuna moniin muihin esteettömiin reitteihin. Mahtavaa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.