Kommelinluola

Mikkelin Matinmäen länsirinteen alaosassa sijaitsee Kommelinluola, joka on maakunnallinen nähtävyys. Tarinan mukaan luolassa asuu piruja ja haltioita, joista tunnetuin on Kommelin ukko.

Luola on 11 metriä syvä, rikkonaisen graniittigneissijyrkänteen juurella oleva, pysty- ja vaakarakoja myöten tyhjentynyt onkalo. Suuaukon korkeus on noin 4 metriä ja syvemmällä korkeus madaltuu 1,6–2,0 metriin. Viimeisen 1,5 metriä matkalla luolan perällä korkeus on enää noin puoli metriä. Luolan leveys vaihtelee suuaukon neljästä metristä sisätilan metriin.

Lattia on osin kalliota, osin louhikkoa ja osin rapaumasoran, hiilen ja kariketurpeen sekaista kulttuurimaata. Läheisyydessä on myös pieni lohkareluola (Kejonen ja muut 2006). Luola sijaitsee noin 10 metriä korkeassa porrasjyrkänteessä, jonka tyvellä, luolan suuaukon vieressä on runsasta, suurikokoista louhikkoa. Kokonaisuutena louhikkojyrkänne luolineen on hyvin edustava muodostuma.

Kuvat: Harri Leino

1 reply
  1. Ari
    Ari says:

    Tuon kuvassa näkyvän luolan yläpuolella on myös yksi luola (sinne pääsee kallion päältä varovasti edeten), josta on joskus saattanut olla yhteys tähän alempaan luolaan. Kävin joskus nuorempana ryömimässä kaverini kanssa molemmat luolat aivan perimmäiseen pohjaan asti. Kokemus oli mielenkiintoinen, mutta myös vaarallinen. Välillä ryömintäaukot olivat niin kapeita, että piti vetää vatsaa sisään päästäkseen eteenpäin, kaverin auttaessa jaloista työntämällä! Nykyään en moiseen enää uskaltaisi ryhtyä!
    Luolan perältä oli kapea halkeama ylöspäin. Sieltä loisti päivänvaloa. Perältä löytyi mm. vanha vuoltu halko, jossa oli joitain kuvioita. Tähän hätään en muista kuvioita tarkemmin…

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.