Puron kuohuja Mikkelin Urpolan luontopolulla

Aivan Mikkelin keskustan tuntumasta löytyy Urpolan hieno luontopolku. Lyhyt polku vie kulkijan pieneen rotkoon, jonka pohjalla virtaa kuohuva puro myllyineen ja useampine siltoineen. Reitti mutkittelee sekä alhaalla laaksossa puron vierellä että jyrkkien rinteiden päällä, joten puromaisemia pääsee katsomaan monesta suunnasta. Jyrkimmissä paikoissa on kaiteet, joten aivan turvattomalta ei olo tunnu pientenkään lasten kanssa. Ylhäältä rinteeltä laaksossa kiemurtelevaa jokea katsellessa tulee mieleen, että paikka on maisemiltaan melkein kuin eteläinen miniversio Karhunkierroksesta!

Luontopolku kulkee pääasiassa luonnonsuojelualueella, jossa hyvällä tuurilla voi nähdä vilauksen saukosta. Reitti onkin merkitty maastoon saukkotunnuksin, mistä syystä lapsi koko ajan oletti, että eläimet ovat nuolen osoittamassa suunnassa. Saukkoja tai niiden jälkiä ei tällä kertaa luonnossa nähty, mutta oravan jälkiä jokilaakson lumisessa maisemassa oli sitäkin enemmän.

Oravat ovat kipittäneet jäätä pitkin.

Luontopolun parkkipaikka sijaitsee Urpolan kartanolla, jonka alueella toimii kesäisin luontokeskus. Jos paikalla vierailee keskuksen aukioloaikaan, kannattaa tutustua vaihtuvaan näyttelyyn. Vuoden 2015 teemana on jääkausi, joten taitaa olla uusi Mikkelin reissu tiedossa kesällä… Lisätietoa alueesta löytyy Urpolan luontokeskuksen sivuilta.

Luontopolku kulkee jokilaaksossa ja sitä ympäröivillä rinteillä.

Juttu on julkaistu myös Reissuja ja retkiä -blogissa, josta löytyy lisää kuvia.

Kesäkuvia Urpolasta

Urpola on myös kaunis kesäkohde – tässä muutama kuvamaistiainen alueesta vehreässä kesäasussaan. Kuvat Retkipaikalle toimitti Tiina Haavus Urpolan luontokeskukselta, ja kuvat ovat Paavo Innasen sekä Kimmo Iso-Tuiskun ottamia.

Toimituksen lisäys 4.8.2020.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6838114 E 514173

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.