Jylhän lumoava suojapaikka – Rapalan luolat Kangasniemellä

Ilman tätä paikkaa ei Retkipaikkaa ehkä nykyisessä muodossaa olisi. Nimittäin vuosia sitten Kangasniemellä tienvarressa ollut ”Rapalan luolat”-kyltti kiinnitti  allekirjoittaneen huomionkerta toisensa jälkeen. Joka kerta pohdin, että millaiset luolat olivat ansainneet tuon nähtävyydestä kertovan kyltin tien varrelle. Uteliaisuus kasvoi vain vuosi toisensa jälkeen, kunnes viimein päätin ottaa asiasta selvää. Eräällä kerran, taisi olla elokuussa 2007, painoin jarrua ja kurvasin luolille.

rapalan luolat-3

Perillä kohtasin jotain, jollaista en siihen mennessä ollut osannut odottaa kohtaavani suomalaisessa luonnossa, enkä siten etsiäkään: luolan.

rapalan luolat-4

Paikka yllätti tuolloin täydellisesti ja herätti pohjattoman uteilaisuuden. Voisiko luonnossamme olla yhtä upeita paikkoja enemmänkin? Missä ne olisivat? Kuinka paljon Suomessa on luolia? Sittemmin olen saanut paljon vastauksia. Ensimmäiseen tyhjentävästi ja kaksi jälkimmäistä ovat loputon projekti.

rapalan luolat-9

Mutta palataan Rapalan luoliin.Muinaisen maanjäristyksen seurauksena syntyneet kalliot ja luolat sijaitsevat Joutsantien varressa, noin 17 kilometrin päässä keskustasta. Luoliksi kutsutaa kahta poikkeuksellisen näyttävää halkeamaa, jotka tunnettiin pitkään myös maakunnallisena nähtävyytenä. Halkeamat syntyivät, kun jääkausi muovasi peruskallioista luolaston, jossa läheisen kylän ihmiset asuivat piilossa viholliselta Ison Vihan aikana 1713 – 1721.

rapalan luolat-7

Halkeamista ensimmäinen sijaitsee kiintokallion ja massiivisen irtoblokin välissä. Sitä reunustavat jylhät kuutiorakoilun värittämät kielekepinnat, jotka muodostavat kalliokatoksen. Viereinen halkeama on puolestaan kahden massiivisen irtolohkareen välissä. Sen on pituudeltaan 20  metriä, korkeudeltaan noin 10 ja pohjan leveys on 1-1,5 metriä.

rapalan luolat-2

Sittemmin vuodet vierivät ja seuraavalla kerralla paikalle tultuani kaikki olikin muuttunut. Siinä missä ensimmäisellä vierailulla luolalle oli opastus läheiseltä maantieltä ja perillä on parkkitilaa riittämiin, oli kyltit nyt peitetty, tie huonokuntoinen ja luolalle johtavan polun päällä makasi raivattuja puita. Tätä toki osasin odottaa, sillä olin kuullut, että Rapalan luolat ja kallio on maanomistajan toivomuksesta poistettu vuonna 2013 virallisten luontokohteiden joukosta.

rapalan luolat-1

Luolilla ja kalliolla saa kuitenkin vierailla jokamiehenoikeuden nojalla ja se onkin ikiaikaisen perinteen vuoksi toivottavaa. Mutta muistetaan näissä paikoissa korostuneesti roskaton retkeily ja häiriöttömyys, niin ehkäpä maanomistajatkin heräävät näkemään uhkien sijaan mahdollisuudet.

rapalan luolat-10


Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6861786 E 470556

 

9 replies
 1. päivi kiviharju
  päivi kiviharju says:

  menimme käymään 18.9.2013 kyllti oli peitetty ja polut ajettu umpeen telaketjutraktorilla miksi

  Vastaa
 2. Michael Winberg
  Michael Winberg says:

  http://caving.fi/?p=1613

  Eli:
  ”Kangasniemellä sijaitseva Rapalan luolat ja kalliot on maanomistajan pyynnöstä poistettu virallisten luontokohteiden ja nähtävyyksien joukosta. Täten paikalle ei ole enää opasteita eikä kunta huolla pakalla olevia rakenteita. Myös luolille vievä polku on poistettu.

  Luolilla ja kallioilla saa vierailla jokamiehenoikeuden turvin. Liikuthan alueella kuitenkin luontoa ja maanomistajaakin kunnioittaen. Paikalle rakennetut portaat ja rappuset ovat vielä toistaiseksi hyväkuntoisia mutta ajan saatossa ne saattavat rapistua.”

  Vastaa
 3. Matti
  Matti says:

  Kansalaisen karttapaikalla näkee paikan ja sinne johtavan tien+polun parhaiten. Paikannimi-vaihtoehdolla hakusanaksi: Rapalanvuori

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.